Élő közvetítés
Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Ki diktáljon? Kozák és Csipes ügye a bántalmazáson felül kenyérharc

Úszás után kajak-kenu. Bántalmazás 2.0. Kozák Danuta első olvasatra szörnyű vádakat fogalmazott meg és hozott nyilvánosságra Csipes Ferenccel szemben. A hatszoros olimpiai bajnoknő állítása szerint a sportág legendája, a női csapat egyik edzője nem csupán alkoholista, hanem vegzálja is a versenyzőket. A nyílt támadást azonban aligha csupán az elkeseredettség és megaláztatás váltotta ki, hanem a pánik is, amit az egykor szebb napokat látott magyar női kajak válságos helyzete generált. Kozák Danuta nem azért tért vissza másodszor is, hogy érem nélkül kullogjon haza Párizsból.

2024. 05. 23. 19:42
Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra
A 2021-es tokiói olimpián győztes magyar női négyes: Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Pont olyan mint egy aluljáróban egy sokadig lepukkant, suttyó alkesz” – a Facebook-bejegyzésében így jellemzi, majd meg is nevezi Csipes Ferencet. A magyar sportban az elmúlt években láttunk, hallottunk már furcsa dolgokat, de hogy olimpiai bajnok egy másik olimpiai bajnokot ilyen szavakkal tiporjon a sárba, arra talán még nem volt példa. A vallomás sokként érte a magyar sport szélesebb közönségét. Pedig nincs új a nap alatt.

A kajak-kenu családias sportág, helyesebben az volt, ám a tekintetben ugyanolyan, mint régen, hogy nincsenek titkok. Évek óta közismert, hogy Csipes Ferenc – már elnézést – iszik. Mint több százezer sorstársa. Ráadásul ez magánügy, éppen ezért soha senki nem feszegette. Próbaképpen rákerestem a netre, a megfelelő kulcsszavakat beírva a gúgli nem is ad ki találatot.

CSIPES Tamara; CSIPES Ferenc, bántalmazás, Kozák Danuta, kajak
is foghatja a fejét az édesapja viselkedése miatt (Fotó: Kovács Tamás)

Csipes eltiltása után mi lesz Tamara lánya és Gazsó sorsa?

Csipes Ferenc olimpiai és nyolcszoros világbajnok, a sportág legendája, a mai napig sokak idolja, s ami jelen esetben ennél fontosabb, elismert edző. Alapvetően tisztelet övezi, nem csupán a lányát, Csipes Tamarát készíti fel, a női négyes olimpiai bajnoki címe 2012-ben, 2016-ban és 2021-ben is jelentős részben az ő munkáját dicséri.

Jelenleg is ő az edzője – helyesebben a felfüggesztése miatt már csak volt – a lányának és Gazsó Dorkának. Igen, nehéz, sőt talán frusztrált ember is. Ám a szakmai tudását közvetve Kozák Danuta is elismerte azzal, hogy Csipes Tamarával egy hajóban indult el K-2 500-on az első hazai versenyen, az úgynevezett tájékoztatón. Kozák Danuta bejegyzése szerint a közelmúltban a dolgok szörnyen megváltoztak.

Csipes csak a szokott formáját hozza

Csipes Ferenc kb. 3 hete bomlasztja és idegeli a tájékoztatót megnyert csapathajók versenyzőit, beleértve a sajátjait és a saját lányát is

– írja posztjában a 37 éves klasszis.

Nem voltam lenn még csak egy fél napot sem a szolnoki edzőtáborban, de amennyire tájékozódtam, nincs újdonság, „Malac” (Csipes még gyerekkorából származó beceneve) a szokásos formáját hozza. Ha piál, kötekedik, beszól, bunkó tud lenni, de rettegni azért nem kell tőle.

Hogy akkor miért fogant meg mégis a leleplezés?

A vegzáláson felül a fáradtság, fásultság, kimerültség és tanácstalanság hatására. Ugyanis előre borítékolhatjuk, női kajakosaink Párizsban nem folytatják a diadalmenetüket. Éremszerzésre most is van esélyük, de szó sincs róla, hogy akár a négyesünk első számú favoritként készülne az olimpiára. Pánik lett úrrá mindenkin.

A magyar női kajakosok az elmúlt két évben kudarcot kudarcra halmoztak a világversenyeken. A tavalyi vb-n a lehetséges hat kvótából csak négyet szereztek meg, azt is úgy, hogy a kvartett történelmi mélypontként csupán hetedik lett. Idén mindenekelőtt Kozák Danuta visszatérése táplálta a reményt, no meg az, hogy Hadvina (lánykori nevén Bodonyi) Dóra a szülés után az idei felkészülést már keményen végigcsinálta, továbbá Csipes Tamara is elszántabban dolgozik, mint egy éve. Valami mégsem stimmel.

Kozák Danutának nem megy, neki sem megy

Két hét múlva válogató. Indulni fogok egyesben, párosban és négyesben is (az más kérdés, hogy ez után a poszt után ki fog mögém ülni vagy inkább állni). Reális vagyok 37 évesen, két év kihagyás után, két gyerekkel egyesben nem fogok nyerni

– ismeri el Kozák Danuta. Valószínűleg ugyanezt mondhatná Csipes és Hadvina is: bármit csinálhatnak, nem megy úgy a hajó, mint három éve.

Érthető. Harminc, pláne harmincöt felett már nehéz, nagyon nehéz. Csak hálásak lehetünk nekik, hogy vállalják a szenvedést. Az a fő gond, hogy késik az utánpótlás, a sikersportág sikerszakága mintha megfeneklett volna.

Az olimpia azonban nem világbajnokság. Sokkal nagyobb a tét. Ne legyünk szemérmesek, pénzben kifejezve is.

 

Régi keletű konfliktus

Nem ez az első összeütközés Kozák Danuta és Csipes Ferenc között. Kozák a 2012-es olimpiára, ahol egyesben és a négyessel is győzött, még Csipes irányításával készült fel. Utána elváltak az útjaik, a magyar sportban Kozák Danuta és Somogyi Béla honosította meg a férj–feleség, egyben edző–tanítvány felállást. Megannyi kritikát kiváltva, de hát az eredmények magukért beszélnek, Kozák Danuta a 2016-os riói olimpián triplázott, egyesben, kettesben és négyesben is aranyérmes lett, learatva a babérokat.

Utána megszületett a házaspár első, majd a tokiói olimpia (ahol Danuta a négyessel megszerezte hatodik ötkarikás aranyát) után a második gyermeke is.

Kozák Danuta nem azért fektetett be annyi energiát a második visszatérésbe, hogy az ne térüljön meg. S erről nyilván nemcsak ő, hanem a férje is így gondolkodik. Részben ez itt a kulcs.

„Tudom, hogy a jelenlegi magyar mezőnyben – és talán a nemzetköziben is – én vagyok a legjobb vezérevezős”. Ez is árulkodó mondat.

A férj, Somogyi Béla szerepéről se feledkezzünk meg

Sokadszorra olvasom el a posztot és bevillan a felismerés: ezek nem Kozák Danuta szavai. A galamblelkével ő sohasem fogalmazna így. Persze ő adja a nevét a poszthoz, neki kell érte vállalni a felelősséget, de ez a kifakadás valószínűleg – stílusában mindenképpen – ugyanúgy családi produktum, mint a szekérderéknyi érem.

Szakmai köntösbe bújtatott kenyérharc is dúl a női kajakos csapatban és annak hátterében. Nem mindegy, hogy ki határozza meg a beülési sorrendet, ki diktálja a iramot.

Ha Csipes Ferenc felfüggesztését helyben hagyják, a Magyar Kajak-kenu Szövetség aligha dönthet másként, mint hogy Somogyi Bélára bízza a négyes felkészítését, Csipes Tamara és Gazsó Dorka sem tehet mást, mint hogy aláveti magát Somogyi programjának. Vagy a jelenleginél is nagyobb bomba robban.

A Magyar Olimpiai Bizottság és a sportállamtitkárság közös posztjában az eset kivizsgálásának igénye mellett mértéktartóan azt is kijelenti, eddig egyik szervezethez sem futott be panasz Csipes Ferenc ellen.

Tényleg, miért nem? Hát nem ezzel kellett volna kezdeni? Miért éppen most? Miért hallgat, miért nem lépett közbe Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott csupán a sikerekhez örömmel dörgölőző, a konfliktusok kezelésére alkalmatlan szövetségi kapitánya? Milyen megoldást vár Kozák Danuta ettől a poszttól?

A magyar női szakág helyzete ettől ugyanis nem változik meg. Sőt, az fenyeget, hogy a csapat végképp darabokra hullik szét.

Csipes Ferenc ettől még természetesen szégyellje magát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.