Következő mérkőzések
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

BL-döntő: a „You'll never walk alone” a Liverpool nélkül is szívszorító lehet

A Liverpool nincs ott a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjében, amelyet a Dortmund és a Real Madrid vív egymás ellen szombat este, de a londoni Wembley-ben így is megdobogtathatja a szíveket a világ leghíresebb futballhimnusza, a „You'll never walk alone”. A dal a Liverpool szurkolói által vált híressé, de a Dortmund drukkerei is éneklik, s ennek különös története van.

2024. 06. 01. 12:32
Bundesliga - Borussia Dortmund vs SV Darmstadt 98
A Borussia Dortmund szurkolói a BL-döntőn végleg búcsúzú legendájuk, Marco Reus társaságában. Neki külön is szólhat a "You will never walk alone" a Real Madrid elleni fináléban. Fotó: EPA/FRIEDEMANN VOGEL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar kötődése is van a „You'll never walk alone”-nak, amely eredetileg Molnár Ferenc Liliomjának átdolgozott, angol zenés változatában, a Carousel című, 1945-ben megírt musicalben hangzott el. A dal a második világháború után népszerűvé vált, a „soha nem maradsz magadra” üzenet vigaszt nyújtott a családtagjaikat, barátaikat elvesztőknek. Akkor lett belőle futballhimnusz, amikor a ’60-as években a liverpooli együttes, a Gerry & The Pacemakers is feldolgozta, ami óriási siker volt, vezette a slágerlistákat, és azóta a Liverpool FC szurkolói is éneklik.

UEFA Champions League MD-1 - Preparations and fans in London
A Dortmund szurkolói már ellepték Londont a Real Madrid elleni BL-döntő előtt (Fotó: EPA/Adam Vaughan)

A „You'll never walk alone” tökéletesen kifejezi az elhivatott szurkolók érzéseit, az összetartozás erejét, hogy történjék bármi, ők jóban-rosszban kitartanak a csapatuk mellett. Szívszorító és egyben mesékbe illően felemelő példa volt erre a 2005-ös BL-döntő, amelyen az első félidőben 3-0-ra vezetett az AC Milan a Liverpool ellen, de az angol szurkolók vallásos áhítattal énekelték az isztambuli stadion lelátóin himnuszukat. A csapat pedig a BL-döntők történetének legnagyobb feltámadását végrehajtva 3-3-ra kiegyenlített, majd a tizenegyespárbajban meg is nyerte a finálét.

Hogyan lett a Dortmund szurkolóinak is a klubhimnusza?

Számos más csapat szurkolói is átvették a Liverpooltól a dalt, közülük a Dortmund drukkerei talán a leghíresebbek. De igazából a németek nem is Liverpoolból, hanem Glasgow-ból vették át a „You'll never walk alone-t”. Hogyan? A történet minden bizonnyal 1966-ban kezdődött, amikor a KEK elődöntőjében a skót Celtic a Liverpool otthonában lépett pályára, és ott a glasgow-iaknak annyira megtetszett a dal, hogy azóta ők is éneklik (a sorozatot egyébként abban az évben a Dortmund nyerte meg a Liverpool elleni döntőben Glasgow-ban…)

Tehát a Celtic-szurkolók is elkezdték énekelni a „You'll never walk alone”-t, amely aztán a ’90-es években terjedt el Németországban. Méghozzá Uli Hesse „Így épült a sárga fal” című könyve szerint úgy, hogy 1991-ben a St. Pauli szurkolói körbeutazták Nagy-Britanniát, hogy hasonló érzelmű drukerekkel barátkozzanak. Eljutottak a Celtic-szurkolókhoz, akiknek a tiszteletére az útról készült videós beszámolójukat a „You'll never walk alone” punk verziójával festették alá, amelyet az ipswich-i Addicts zenekart játszott.

A dal futótűzként terjedt Németországban, és Dortmundba is eljutott – így tehát Glasgow-ból, nem pedig Liverpoolból érkezve. 1996-ban kérték fel a dortmundi Pur Harmony nevű bandát, hogy énekelje fel a dalt, ami miatt az énekes, Matthias Kartner eleinte ódzkodott.

– Egy jó barátunk mondta, hogy meg kellene csinálnunk a You'll never walk alone-t, de először azt gondoltam, jaj, ne – nyilatkozta Kartner. – Szép dal, de nehéz énekelni, mert először mélyre lök, aztán felemel. Végül egy héttel később mégis megcsináltuk. Mi mind Dortmund-szurkolók vagyunk, odaadtuk a felvételt a stadion bemondójának, aki azt mondta, nagyon jó, kipróbáljuk.

Bejött. Azóta a Dortmund szurkolói is rendszeresen eléneklik a „You'll never walk alone”-t a csapat meccsei előtt, s ez vélhetően így lesz a Real Madrid elleni mai BL-döntőn is. Annál is inkább, mert a német csapatot a legtöbben esélytelennek tartják a rekorder Real ellen.

Különleges volt, amikor 2016-ban az Európa-ligában találkozott egymással a Liverpool és a Dortmund, és a két csapat egyaránt világhírű szurkolói közösen énekelték a szívszorító dalt az Anfield Roadon:

A Real Madrid a 15. BEK/BL-győzelmét szerezheti meg ma este (21.00) a nagy meglepetésre döntőbe jutott Dortmund ellen, amely 1997-ben egyszer már megnyerte a Bajnokok Ligáját.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.