Következő mérkőzések
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Eddig csak az Atlético tudta megtenni a Reallal, amire ma a Dortmund készül

A Real Madrid tizenötödször vagy a Borussia Dortmund másodszor? Ez a nagy kérdés a Bajnokok Ligája ma esti, a londoni Wembley Stadionban megrendezendő döntője előtt. A sárga-feketék bizakodóak, mondván, egy meccsen bármelyik csapat legyőzhető, még a BL rekordbajnoka is, amely ellen az egész idény során csak egyetlen együttes, a városi rivális Atlético Madrid tudott nyerni.

2024. 06. 01. 6:05
A dortmundi játékosok a Real Madrid elleni meccs után is ünnepelnének
A dortmundi játékosok a Real Madrid elleni meccs után is ünnepelnének Fotó: AFP/NurPhoto/Ibrahim Ezzat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden bizonnyal kevesen fogadtak volna arra, hogy a Borussia Dortmund lesz a klubfutball csúcsmeccsének az egyik résztvevője. A német csapat eddig csak egyszer, 1997-ben gyűjtötte be a nagy fülű kupát, emellett 2013-ban elveszített egy döntőt a mai találkozó helyszínén, a londoni Wembley Stadionban. Most a harmadik Bajnokok Ligája-fináléjukra készülhetnek a dortmundiak, miután a könnyebb ágon, mégis fekete lóként, a PSV-t, az Atlético Madridot és a Paris Saint-Germaint kiejtve masíroztak el a legfontosabb mérkőzésig. A Real Madrid néz majd szembe a németekkel, a királyi gárda esetében pedig már-már az jelent meglepetést, ha nem jut el idáig. A szombati mérkőzésnek a BEK-et és a BL-t tekintve rekordszámú döntős szerepléssel (17) és győzelemmel (14) a spanyolok az esélyesei, akik egyes vélemények szerint már a negyeddöntőben elvégezték a munka nehezét azzal, hogy búcsúztatták a címvédő Manchester Cityt. A Real az angolok mellett az RB Leipziget és a Bayern Münchent is elintézte a kieséses szakaszban.

Ezért a trófeáért csap ma össze a Real Madrid és a Borussia Dortmund
Ezért a trófeáért csap ma össze a Real Madrid és a Borussia Dortmund Fotó: AFP/NurPhoto/Jose Breton

A Real Madrid nemcsak a BL-ben gyűjtött be nagy skalpokat, hanem a többi sorozatban is megnyerő teljesítményt nyújtott. Olyannyira, hogy az idény során csak kétszer kapott ki Carlo Ancelotti együttese: tavaly szeptemberben a bajnokságban, idén januárban a Király Kupában gyűrte le a Realt a másik madridi topcsapat, vagyis az Atlético Madrid. A bajnoki címet utcahosszal nyerték meg Bellinghamék, és bár a hazai kupában nem diadalmaskodtak, a Bajnokok Ligájában tizenötödszörre is a csúcsra érhetnek.

Egy meccsen (talán) a Realt is le lehet győzni

Ugyanakkor a Borussiának csak a BL-győzelem mentheti meg az idényét. A dortmundiak leszerepeltek a Bundesligában, csak az ötödik helyet szerezték meg, a Német Kupában pedig a Stuttgart elleni nyolcaddöntő jelentette nekik a végállomást.

– A játékosaim hisznek magukban, és bármilyen akadályba is ütköznek szombaton, azt teszik újra, amiben végig erősek voltak. Időtlen idők óta vár Dortmund a Bajnokok Ligája megnyerésére, és túl régen nem járt a döntőben sem – fogalmazott Edin Terzic. 

– Az eddigi eredmények most nem számítanak, mert hiszek benne, hogy egy mérkőzésen győzhetünk. A mi csapatunk ezt sokszor bizonyította az idényben. Amióta Bajnokok Ligájának hívják a sorozatot, a Real Madrid mind a nyolc döntőjét megnyerte, rajtunk múlik, mi történik a következőn. Nem az volt a célunk, hogy bejussunk a fináléba, az aranyéremért jöttünk – szögezte le a Borussia vezetőedzője.

Terzic Dortmundtól nem messze született, gyerekkorától rajongott a csapatért, és a 2013-as BL-finálén, amelyet 2-1-re nyert meg a Bayern München a Borussia ellen, a helyszínen szurkolta végig. Azóta felküzdötte magát vezetőedzőnek, tavaly pedig mindössze négy perc választotta el attól, hogy megnyerje a bajnokságot a sárga-feketékkel, de végül a bajorok lettek a bajnokok. Most abban bízik, hogy ő lesz az, aki 1997 után először a klubfutball csúcsára vezeti vissza a Dortmundot.

Ancelotti halmozza a rekordokat

Carlo Ancelottinak már bőven kijutott a sikerből. Az olasz szakember csúcstartó, már négyszer diadalmaskodott a BL-ben, kétszer a Real Madrid, kétszer pedig az AC Milan vitrinjébe került az irányítása alatt a serleg. Ez lesz a hatodik döntője, ami szintén rekord. Tapasztalt rókaként azonban jól tudja, egy csapatot sem szabad lebecsülni.

– Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek. Ez nem az első alkalom, és remélhetőleg nem az utolsó. Bízom a játékosaimban, elég időnk volt a megfelelő felkészülésre. Mindenki a célra összpontosít. Elég magabiztosak vagyunk ahhoz, hogy a legjobb teljesítményünket tudjuk nyújtani. Ez számunkra az idény legfontosabb meccse. Nagyon tiszteljük a riválisunkat, megérdemli, hogy idáig jutott, de bízom benne, hogy minden a mi terveink szerint alakul.

 

Az minden bizonnyal nem szerepelt Ancelotti tervei között, hogy egyik alapembere, Andrij Lunyin megbetegszik a döntő előtt. Az ukrán kapus helyettesítette az idény nagy részében a tavaly augusztusban súlyos sérülést szenvedő Thibaut Courtois-t, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Real Madrid a fináléba jusson. Ancelottinak dilemmát okozott, hogy a fináléban a már felépült Courtois-t vagy Lunyint vesse-e be, de utóbbi influenzás volt a héten, a kerettől elkülönítve, a saját kertjében edzett, nehogy megfertőzze a csapat többi tagját. Magányosan utazott el Londonba is, már bevethető állapotban van, azonban csak a kispadon kezd, onnan figyelheti Courtois védéseit.

Bár bravúrokra talán inkább a másik oldalon lesz szükség, hiszen a Borussia Dortmund hátsó alakzata gólerős madridi játékosokkal, köztük Jude Bellinghammel, Rodrygóval és Vinícius Júniorral néz majd farkasszemet. A németek védelme egyébként stabil lábakon áll, tizenkét mérkőzésen csak kilenc gólt kapott, a kieséses szakasz során pedig ötször kapitulált a Dortmund. Ha ma este a Real Madrid ellen is meg tudják őrizni a nyugalmukat – és persze a kapujukat–, az aranyat érhet.

Bajnokok Ligája, döntő, szombat: Borussia Dortmund (német)–Real Madrid (spanyol) 21.00 (tv: M4 Sport)

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.