Ő Hosszú Katinka utódja? Jackl Vivien tizenöt évesen Európa-bajnoki érmes

Tovább bővült a magyar éremtermés a belgrádi vizes Európa-bajnokságon. Női 400 vegyesen a tizenöt éves Jackl Vivien ezüst-, Jakabos Zsuzsnna bronzérmet szerzett. Szintén második helyen végzett 100 gyorson Németh Nándor, aki kis híján megjavította Milák Kristóf országos csúcsát is. Utóbbi holnap 100 pillangón szerezheti meg első érmét az idei Eb-n, ahol nagy csata lehet Milák és Kós Hubert között. Sárkány Zalán 800 gyorson nagy hajrával harmadik helyen ért célba. A program végén pedig a női 4x100-as gyorsváltó aranyérmes lett Belgrádban.

2024. 06. 19. 20:16
JACKL Vivien Vizes Eb Belgrád úszás Hosszú Katinka utódja
Jackl Vivien meggyőző volt első felnőtt Eb-döntőjében Fotó: MTI/Derencsényi István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú Katinka nem vesz részt a belgrádi vizes Európa-bajnokságon. Régi harcostársa, Jakabos Zsuzsanna igen, ő a rekordot jelentő tizenegyedik Eb-jén jutott be a 400 vegyes döntőjébe, a második legjobb idővel. Nála is gyorsabb volt viszont az előfutamok során a tizenöt éves Jackl Vivien, aki az első nagy medencés, felnőtt Eb-jén is bizonyította: talán ő lehet Hosszú Katinka utódja. 

David Popovici Németh Nándor Vizes Eb Belgrád ezüstérem
Németh Nándor (jobbra) Eb-ezüstöt szerzett, csak David Popovici volt nála gyorsabb a királyszámban (Fotó: MTI/Derencsényi István)

A szám címvédője, Mihályvári-Farkas Viktória a harmadik legjobb időt úszta délelőtt, de mivel két honfitársa előzte meg, nem úszhatott a fináléban.

Jackl Vivien és Jakabos Zsuzsanna is dobogós

Mihályvári-Farkas előtt Hosszú Katinka öt Eb közül négyen megnyerte a 400 vegyest, s idén is minden adott volt a magyar sikersorozat folytatásához.

A döntőben azonban az izraeli Gorbenko kezdett nagyon erősen, a hátúszás során azonban Jackl átvette a vezetést. Mellen viszont óriási előnyt épített ki Gorbenko, így ő lett az Európa-bajnok, Jackl Vivien tizenöt évesen ezüstérmet szerzett. Jakabos Zsuzsanna harmadik helyen zárt, az olimpiai szintidőtől viszont elmaradt.

Néhány perccel később viszont Európa-bajnok lett, ugyanis a 4x100-as gyorsváltó előfutamában ő is úszott. A szám döntőjében a Senánszky Petra, Ábrahám Minna, Ugrai Panna, Pádár Nikolett összeállítású magyar csapat új országos rekorddal aranyérmet szerzett. Ebben a számban 1954 után nyert ismét Európa-bajnoki címet Magyarország.

Németh Nándor közel Milák Kristóf csúcsához

Férfi 100 méteres gyorsúszásban a világbajnoki bronzérmes Németh Nándor nagyszerűen úszott a döntőben, két századra megközelítette Milák Kristóf országos csúcsát, a 47,49 másodperces egyéni rekordja a második helyre volt elég, miután David Popovici 46,88-at úszott, mindössze nyolc századdal maradt el a világcsúcstól.

– Megpróbáltam elmenni az elején, akartam tiszta vízen úszni. Ennél nem kell erősebben kezdenem, a második ötven méteren lehet még egy kicsit javítani, bár már jobb voltam az utolsó pár méteren, mint a dohai világbajnokságon. Remélem, Párizsig sikerül még tovább javulnom – mondta Németh Nándor.

Milák Kristóf duplája

A döntő másik magyar résztvevője, Milák Kristóf a hatodik helyen ért célba, majd negyed óra múlva már a 100 pillangó elődöntőjében úszott, sikerrel, hiszen a harmadik legjobb idővel bejutott a csütörtöki fináléba. A leggyorsabb viszont az elődöntők alapján Kós Hubert volt, a két magyar világbajnok között komoly presztízspárharc várható a döntőben. Milák nem nyilatkozott a futamai után, Kós viszont üzent, hogy az ő úszásában még maradt potenciál.

Női 200 gyorson is magyar versenyző úszik majd a négyes pályán a döntőben, Ábrahám Minna azonban még így is elmaradt az olimpiai szintidőtől, a fináléban újra próbálkozhat.

Kovács Benedek meg is előzte Telegdyt, meg nem is

Férfi 200 háton az olimpiai szintidő már régóta megvolt Kovács Benedeknek, mégsem indulhat Párizsban ebben a számban. Bár a belgrádi Eb-döntőben megelőzte riválisát, Telegdy Ádámot, utóbbi legjobb kvalifikációs időszakban elért idejénél nem tudott jobbat úszni. Kovács az olimpia mellett az éremről is lemaradt, a negyedik helyen ért célba, míg Telegdy nyolcadik lett a döntőben.

Férfi 800 gyorson Sárkány Zalán nagy hajrával Eb-bronzérmet szerzett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.