Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Milák Kristóf javított, Németh Nándor nála is gyorsabb volt

Milák Kristóf újra medencébe ugrott Belgrádban. A hétfői korai búcsú után 100 gyorson Milák Kristóf magabiztosan jutott be az elődöntőbe, igaz, ebben a számban sem ő volt a legjobb magyar az előfutamok során, Németh Nándor egyetlen századmásodperccel előzte meg.

2024. 06. 18. 10:04
MILÁK Kristóf Vizes Eb Belgrád úszás
Milák Kristóf kedden 100 gyorson ugrott medencébe az Eb-n Fotó: MTI/Derencsényi István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belgrádi vizes Európa-bajnokság első medencés úszó versenynapja nem úgy alakult, ahogy eltervezte. Olimpiai bajnok úszónk 50 pillangón már az elődöntőbe sem jutott be, miután az előfutamokban két honfitársa, Szabó Szebasztián és is gyorsabb volt nála. Milák Kristóf kedden a 100 méteres gyorsúszás előfutamában ugrott medencébe.

MÁRTON Richárd KÓS Hubert HOLLÓ Balázs NÉMETH Nándor   Vizes Eb Belgrád úszás - Ezüstérmes magyar férfi gyorsváltó
Németh Nándor (jobbra) a váltóval szerzett ezüst után kedden egyéni számban versenyzett (Fotó: MTI/Derencsényi István)

Kedd délelőtt ez volt az egyetlen versenyszám, amelyben kettőnél több magyar úszó próbálkozott a továbbjutással, Milák Kristóf mellett Németh Nándor, Mészáros Dániel és Szabados Bence.

Milák Kristóf ezúttal nem került bajba

Milák saját futamában a szerb Andrej Barna mögött a második helyen ért célba, 48,41 másodperces idővel, s ezzel gond nélkül továbbjutott, azaz nem járt úgy, mint hétfőn. Délután az olimpiai szintidőt is megúszhatja a számban, ettől az első úszásával hét századmásodperccel maradt el.

Mellette a papírformának megfelelően a vb-bronzérmes Németh Nándor jutott tovább, aki egyetlen századmásodperccel úszott jobb időt, mint Milák, összesítésben Németh a harmadik, Milák a negyedik legjobb időt úszta délelőtt. A korábbi világcsúcstartó David Popovici egyedüliként került 48 másodperc alá.

Némethnek az olimpiai szintidő miatt már nem kell aggódnia, azt korábban megúszta 100 gyorson, hétfőn pedig, a gyorsváltóval szerzett Eb-ezüstérem mellé bónuszként 200 gyorson is. Igaz, vélhetően utóbbi számot ennek ellenére sem vállalja Párizsban.

– Jó úszás volt, a végén kicsit kiengedtem, láttam, hogy nagyjából elöl vagyok, de azért nem akartam elflegmázni. Meglátjuk, mi lesz délután, de szerintem ennyi elég lesz a döntőhöz – mondta előfutama után Németh Nándor az M4 Sport kamerája előtt.

Hogy szerepeltek a magyar úszók az Eb-n?

További versenyszámokban is rendeztek előfutamokat kedd délelőtt Belgrádban. Női 50 pillangón Komoróczy Lora a tizenhetedik helyen zárt, az első csalódottsága után azonban kiderült, hogy ezzel is bejutott az elődöntőbe, hiszen több nemzetből is kettőnél több úszó előzte meg, a nemzetenkénti korlátozás miatt viszont kettőnél többen nem juthatnak tovább. Női 100 mellen szintén a tizenhetedik helyen zárt Békési Eszter, de neki nem ért továbbjutást ez a helyezés.

Férfi 200 háton sorsdöntő lesz az Európa-bajnokság, hogy az Eb-n ebben a számban nem induló Kós Hubert mellett Telegdy Ádám vagy Kovács Benedek lesz-e a másik olimpiai indulónk. Egyelőre Telegdy áll jobban, az előfutamban Kovács egyetlen századdal úszott jobbat honfitársánál, mindketten magabiztosan jutottak tovább a délutáni elődöntőbe.

Férfi 800 méteren Sárkány Zalán a második legjobb idővel jutott a szerdai fináléba, ráadásul az 1500 gyors után ebben a számban is megúszta az olimpiai szintidőt. A 4x100-as mix vegyesváltó Jászó Ádám, Békési Eszter, Márton Richárd, Senánszky Petra összeállításban az ötödik idővel jutott döntőbe.

A váltó finálét a kedd délutáni programban rendezik, amelyben még Szabó Szebasztián (50 pillangó), Molnár Dóra, Szabó-Feltóthy Eszter (200 hát), Ábrahám Minna, Pádár Nikolett (100 gyors), és Késely Ajna (800 gyors) is döntőt úszik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.