Következő mérkőzések
Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Sokk a címvédőnek! Albánia az Eb-történelem leggyorsabb gólját lőtte

Az albán Nedim Bajrami az első játékos lett, aki egy foci Eb-mérkőzés első percében betalált. A történelmi gólnak nem sokáig örülhetett Albánia, a címvédő Olaszország negyedóra alatt fordított két Internazionale-játékos, Alessandro Bastoni és Nicolo Barella találatával, s végül 2-1-re nyert.

2024. 06. 15. 21:27
Albánia Olaszország foci Eb 2024 Nedim Bajrami leggyorsabb gól
Nedim Bajrami a foci Eb-k történetének leggyorsabb gólját szerezte Fotó: X/UEFA EURO 2024
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Albánia abba a helyzetbe került, mint a legutóbbi foci Eb-n a magyar válogatott: a sorsoláskor a halálcsoport lesajnált negyedik tagja lett. A második Európa-bajnokságán szereplő balkáni válogatott azonban villámgóllal jelezte a címvédő Olaszország ellen: nem pofozógépnek érkezett Németországba.

Albánia Olaszország foci Eb 2024 Nicolo Barella leggyorsabb gól
Olaszország hamar kiheverte az albán villámgólt, Nicolo Barella (szemből) találatával már vezetett a címvédő (Fotó: X/UEFA EURO 2024)

Federico Dimarco, az olasz bajnok Inter játékosa talán még át sem gondolta, hogy elkezdődött a mérkőzés, amikor bedobásból az ellenfélnek passzolt, Nedim Bajrami, a Sassuolo játékosa pedig huszonkét másodperc elteltével bevette Donnarumma kapuját.

Az albán gól az Eb-történelem leggyorsabb találata volt, Bajrami előtt még senki sem lőtt gólt Európa-bajnoki meccs első percében.

A korábbi rekordot az orosz Dmitrij Kiricsenko tartotta, aki 2004-ben a későbbi győztes Görögország kapuját vette be a második perc elején.

Olaszország hamar fordított az albán villámgól után

A gyors gól után is zajlottak az események, az albánoknak adódott újabb lehetőségük is, de Dimarco hibáját klubtársa, Alessandro Bastoni javította, aki közeli fejessel egyenlített a tizenegyedik percben. Sőt, az olaszok a tizenhatodik percben már a vezetést is megszerezték, ezúttal is Internazionale-játékos, Nicolo Barella volt eredményes.

A folytatásban viszont már egy gól se esett, pedig az albánoknak még a meccs legvégén is akadt lehetőségük az egyenlítésre, de az exinteres támadó Manaj nem csak Donnarumma, hanem a kapu mellett is ellőtte a labdát.

A csoport másik meccsén Spanyolország 3-0-ra legyőzte Horvátországot.

Labdarúgó Európa-bajnokság, B csoport, 1. forduló

Olaszország–Albánia 2-1 (2-1)
Gólszerzők: Bastoni (11.), Barella (16.), illetve Bajrami (1.)

A csoport állása
1. Spanyolország 3 pont (3-0)
2. Olaszország 3 (2-1)
3. Albánia 0 (1-2)
4. Horvátország 0 (0-3)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.