A szörnyű körülmények ellenére érmeket célozva rajtolnak a magyar sportlövők

A nem várt nehézségek, a szállás alacsony minősége, valamint Mészáros Eszter és Péni István betegsége ellenére optimistán, az éremszerzés reményével várják a magyar sportlövők az olimpiai rajtot. Szombaton négy versenyzőnk is elkezdi a szereplését a Párizstól 270 kilométerre fekvő Chateauroux-ban.

2024. 07. 27. 8:49
Mészáros Eszter és Péni István összeszokott párost alkot. Fotó: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia fővárostól közel háromszáz kilométerre fekvő Chateauroux-ban öt magyar lép lőállásba, közülük négy, Mészáros Eszter, Péni István, Major Veronika és Pekler Zalán a tokiói játékokon is szerepelt, így nem lesz számukra új az olimpia, igaz, Japánban a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött rendezték meg a versenyeket, így teljesen más hangulatban és körítés mellett zajlottak a viadalok.

Mészáros Eszter a világelit tagja  Fotó: Nemzeti Sport

A csapat első bálozója a 22 éves Fábián Sára Ráhel, aki a tavalyi világbajnokságon légpisztolyban elért negyedik helyével jutott ki az olimpiára, és már többször bizonyította, hogy fel tudja venni a versenyt a legjobbakkal nem csupán tíz méteren, hanem a másik ötkarikás számban, sportpisztolyban is. A szintén pisztolyos Major Veronika egyértelműen döntős esélyekkel készül a rajtra. A keszthelyiek klasszisa ugyan egészen áprilisig húzta a kvótaszerzést, de az elmúlt években rendkívül kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, a nagy versenyeken rendre döntős volt vagy kevéssel maradt le a fináléról. A kicsit visszafogottabban sikerült tokiói szereplést követően egyértelműen stabilizálta helyét a világ élvonalában.

Összeszokott a páros

Fábián és Major már a szombati első versenynapon érdekelt lesz a légpisztolyosok alapversenyében 12 órától, ugyanakkor a sportlövők között mégsem ők, hanem a héten betegséggel bajlódó Mészáros Eszter és Péni István lesznek az első, akik élesben lőnek majd. A gödöllői és az újpesti puskás mondhatni összeszokott párost alkotnak, a 10 méteres vegyes csapat számban már Tokióban is ők szerepeltek, nem is rosszul, három éve ugyanis a hetedikek lettek. 

A két sportoló elmúlt időszakban mutatott formáját tekintve ezúttal nem lenne meglepetés, ha ennél is jobb eredményt érnének el, ugyanakkor a torokgyulladás és a láz Kissné Oroszi Edit szakágvezető elmondása szerint láthatóan kivett belőlük. A csütörtöki tíz méteres edzésen a tréning feléig remekül lőttek, aztán kissé visszaesett a teljesítményük. 

Ez ugyanakkor abból a szempontból biztató, hogy vegyes csapatban az alapversenyben 30-30 lövést kell leadniuk, ellentétben az egyéniben szükséges 60-nal.

 

A puskás szakág mindhárom tagja az egyéni versenyekben is képes lehet akár az éremszerzésre is. Mészáros Eszter légfegyverrel a világelit tagja, jó formában 630 körnél magasan jobb produkcióra is képes, a többszörös Európa-bajnok Péni és a tavalyi Európa Játékokon négy aranyérmet nyert Pekler Zalán pedig 10 méteren és az 50 méteres összetett számban is ott van a legjobban között.

Péni Istvántól várható a jó eredmény  Fotó:  MTI/Krizsán Csaba

Utóbbi az idei évet nem kezdte jól, önmagához képest nagyon visszafogottan lőtt, de az elmúlt hónapokban folyamatosan javult a formája és Kissné Oroszi Edit már arról tájékoztatta az MTI-t csütörtökön, hogy a chateauroux-i edzéseken ragyogó eredményeket produkált. Pekler Zalán vasárnap kezd, amikor Pénivel a légpuska alapversenyében szerepelnek majd. A játékokon a magyar érdekeltségű egyéni versenyekben az alapversenyek másnapján rendezik a döntőket, vegyes csapatban viszont a szombat 9 órakor rajtoló alapot követően a bronz- és aranymérkőzést is megtartják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.