Három éve még a vérét akarták, most Vilmos herceg kedvence + videó

Bukayo Saka érdemelte ki a meccs embere címet az Anglia–Svájc Eb-negyeddöntő után. Érthetően. Hiszen az Arsenal szélsője mentette hosszabbításra a mérkőzést a 80. percben, majd a 11-es párbajban is betalált. Azok után vállalta a feladatot, hogy három éve hibázott és a neten szó szerint vadásztak rá. Bukayo Saka több is, mint a meccs embere: Anglia hőse, Gareth Southgate és Vilmos herceg is őt ölelgette a találkozó után.

2024. 07. 07. 6:40
Bukayo Saka, Gareth Southgate
Gareth Southgate öleli magához Bukayo Sakát, az Anglia-Svájc Eb-negyeddöntő hősét Forrás: Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Annyira bátor volt Bukayótól [Saka], ő az egyik legjobb játékosunk. Soha nem volt kérdés, hogy vállalja a tizenegyest. De mindannyian tudtuk, min ment keresztül – Gareth Southgate e szavakkal méltatta Bukayo Sakát a Svájc ellen tizenegyespárbajban kivívott továbbjutás után. S nem csak ő dicsérte a ballábas játékost, Vilmos herceg is őt ölelgette a találkozó után.

Bukayo Saka, Vilmos herceg, Anglia, Gareth Southgate, tizenegyes
Vilmos herceg köszönti Bukayo Sakát (Fotó: Getty Images)

Mindenki pontosan tudja, Southgate mire gondolt. Három éve, a hazai rendezésű Európa-bajnokság döntőjét ugyancsak 11-esekkel Anglia azért vesztette el, mert három ifjú játékosa – Marcus Rashford, Jadon Sancho, Bukayo Saka – is hibázott. Közülük utolsóként Saka, amivel végleg megpecsételte Anglia vereségét. 

Három éve az Eb-döntő után vadásztak Sakára

A finálé után a közösségi médiában többen uszítottak az egyaránt bevándorló felmenőkkel bíró három futballista ellen, amiből rendőrségi ügy kerekedett, az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) pedig közleményben vette védelmébe a három játékost.

Rashford és Sancho 2024-ben nem került be Southgate keretébe, Saka viszont játszik az Eb-n, s nem is akárhogyan. Noha a hírek többségét Jude Bellingham uralja, nem is kérdéses, hogy Bukayo Saka az angol válogatott legjobbja a tornán.

Az Arsenal szélsője a 2023–24-es idényben az Arsenal színeiben a Premier League-ben 35 meccsen 16 gólt és 9 gólpasszt, a Bajnokok Ligájában pedig 9 meccsen 4-4 gólt és gólpassz jegyezett, s noha még mindig csak 22 éves, végképp beérett.

Saka az angol válogatott legjobbja az Eb-n

Noha érthetően Jude Bellingham vonzza a legnagyobb figyelmet, már a csoportkör során is Saka is volt az angolok legjobbja. Íme, ízelítő az akkori látványos megmozdulásaiból.

A Svájc elleni negyeddöntőnek pedig végképp ő volt a hőse. A 80. percben parádés lövéssel egyenlített, majd amikor a szükség úgy hozta, balhátvédként is robotolt. Íme, az egyenlítő gól:

Aztán következtek a büntetők, s Gareth Southgate ismét lehetőséget szavazott Bukayo Sakának. Persze nem véletlenül. Saka a 2021-es Eb óta 11 büntetőjéből 10-et értékesített. Felkészült a feladatra.

Tudjuk, mi történt legutóbb, amikor Anglia tizenegyespárbajt vívott az Európa-bajnokságon. Egész meccsen éreztem, hogy eljön az én időm, büszke vagyok magamra, hogy éltem a lehetőséggel. Hiszek Istenben. Nagyon nehéz visszajönni egy olyan helyzetből, mint ami velem történt. Hittem benne, hogy sikerülni fog, éltem a lehetőséggel

– Saka így beszélt az érzéseiről. Teljesen megérdemelten választották őt a meccs emberének.

Még hogy nem lehet helyrehozni az elhibázott dolgokat az életben? Bukayo Saka is azt bizonyítja, a hit erejével semmi sem lehetetlen.

Az Anglia–Svájc negyeddöntő elemzése a Szpíker korneren:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.