A végén jött a dráma: Anglia a 91. percben lőtte magát a döntőbe

Hollandia és Anglia csapott össze az Európa-bajnokság második elődöntőjében, itt dőlt el, hogy melyik csapat lesz vasárnap Spanyolország ellenfele. A hollandok nagyszerűen kezdve a 7. percben vezetést szereztek. Erre az angolok jól reagáltak, és bő tíz perc múlva tizenegyesből egyenlítettek. A szünetig az angolok voltak valamivel jobbak, ám utána a teljes második félidőben veszélytelenül futballoztak. A holland helyzetek azonban kimaradtak, majd a csereként beállt Ollie Watkins a 91. percben betalált, ezzel Anglia 2-1-re nyert, és bejutott a döntőbe.

2024. 07. 10. 21:23
Ollie Watkins, Anglia
Ollie Watkins boldog, a hollandok viszont a fejüket fogják, hiszen a 91. percben bukták el az elődöntőt. Fotó: Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igen csak viszontagságosan készült az elődöntőre Hollandia. Kedden este vágányzár miatt nem jutott el vasúttal Wolfsburgból Dortmundba, a tervezettnél jóval később tudott utazni repülővel, emiatt az elméletileg kötelező sajtótájékoztatója is elmaradt. Ez azonban aligha befolyásolja a teljesítményét, támogatásra pedig bőven számíthattak a holland játékosok: százezer honfitársuk lepte el a holland határtól harmincpercnyi autóútra fekvő német nagyvárost, lélegzetelállító volt a vonulásuk

SIMONS, Xavi; PICKFORD, Jordan
Xavi Simons vezető gólja. Fotó: Friedemann Vogel

Az angol csapatot rengeteg bírálat érte eddig a tornán, a kritikusok szerint még egyszer sem játszott úgy, ahogyan elvárható tőle, bár Gareth Southgate szövetségi kapitány szerint a szlovákok elleni meccs után, amikor hajszállal úszták meg a kiesést, a játékosai felszabadulttá váltak. Érdekesség, rengeteg klub csapattárs kerülhetett egymással szembe, a két keretbe ugyanis vegyesen öten érkeztek a Liverpoolból, négyen a Manchester Cityből, ketten pedig a Bayern Münchenből. A német Felix Zwayer vezette ki a holland és a német válogatottat arra a meccsre, amelyen eldőlt, hogy melyik játszhat vasárnap este Spanyolország ellen a döntőben.

A két válogatott kezdőcsapatai

Hollandia: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké – Schouten, Simons, Reijnders – Malen, Depay, Gakpo. 

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka, Mainoo, Rice, Trippier – Foden, Bellingham – Kane.  

Hollandia valamivel kezdeményezőbben kezdett, és gyorsan, már a 7. percben vezetést szerzett: Xavi Simons szerzett labdát a gyámoltalan Rice-tól, majd 20 méterről, jobbal hatalmas erővel bombázott a kapu jobb oldalába – 1-0. Kedden a franciák a 9. percben találtak be a spanyoloknak, a hollandok ennél gyorsabbnak bizonyultak, a kérdés az volt, hogy Anglia miként reagál erre a gólra. Nagyszerűen, a 18. percben több veszélyes támadás után egyenlített: Harry Kane a büntetőpontról úgy bombázott a léc fölé, hogy Dumfries közben megrúgta a lábát, a VAR jelezte a szabálytalanságot a játékvezetőnek, aki megnézte az esetet, majd büntetőt ítélt, amelyből Kane a jobb alsó sarokba lőtt – 1-1.

KANE, Harry
Harry Kane tizenegyesből egyenlített. Fotó: MTI/EPA/Mohamed Meszara

Megjött a játékkedve az angol válogatottnak, nem sokkal az egyenlítés után Foden próbálkozását a gólvonalról mentette Dumfries. Válaszként fél óra elteltével Dumfries szöglet után a keresztlécet találta el fejjel, majd Foden találta el 23 méterről a jobb kapufát – kimondottan jó, élvezetes és eseményekben dús mérkőzés zajlott a dortmundi stadionban. A hollandoknak nyilván nem jött jól, hogy Depay megsérült, a 35. percben Veerman állt be a helyére. 

Jó iramú játékkal telt az idő a félidő végéig, némi iróniával elmondható, az angolok hatodik meccsükön több lehetőséget dolgoztak ki, mint eddig ötön… A szünet viszont nem tett jót a mérkőzésnek, az iramra továbbra sem volt panasz, ám inkább csak a mezőnyben futballoztak a csapatok, a kapuknak a közelébe sem kerültek. Egészen a 65. percig, amikor van Dijk közeli és erős lövését Pickford bravúrral védte. Át is vette az irányítást a holland válogatott, veszélyesebben futballozott, a 79. percben mégis a munka nélküli Verbruggen hálójába került a labda, ám Saka hiába talált be, Walker lesről indulva adott be. 

A végén jött a fordulat

Aztán a 91. percre fordulva, amikor már mindenki a hosszabbítást várta, váratlanul gólt szerzett Anglia: Palmer adott a kicsit jobbra érkező Ollie Watkins elé, aki egy védővel a közelében ráfordult, és éles szögből, 12 méterről a jobb alsó sarokba talált – 1-2. Mindkét csapat azonnal többet is cserélt, a hollandok pedig kétségbeesetten ívelgették a kapu elé a labdát, de hiába: a második félidőben szinte teljesen veszélytelen Anglia 2-1-re nyert, és vasárnap az előző Eb-hez hasonlóan döntőt játszhat Spanyolország ellen!

Európa-bajnokság, elődöntő: Hollandia–Anglia 1-2 (1-1), Dortmund, jv.: Zwayer, gólszerzők: Simons (7.), illetve Kane (11-esből 18.), Watkins (91.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.