Tizenhárom év után súlyos vereséggel tért vissza a Paks az európai kupaporondra

A magyar csapatok közül elsőként csütörtökön a Paksi FC kezdte meg szereplését az európai kupasorozatokban, a Tolna vármegyeiek a vajdahunyadi Corvinult fogadták az Európa-liga idei selejtezőjének 1. fordulójában. A meccset a románok nyerték meg 4-0-ra.

2024. 07. 11. 20:59
SZABÓ János
Szabó János, a Paks (j) és Marius Lupu, a Corvinul játékosának párharca. Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rekkenő hőségben hideg zuhannyal kezdődött a bajnoki ezüstérmes és Magyar Kupa-győztes Paksi FC történetének hetedik nemzetközi kupamérkőzése – 2011 óta az első –, ám nem a jóleső fajtából: a román másodosztályú vendégcsapat, a vajdahunyadi Corvinul aktívan, mindenféle megilletődöttség nélkül kezdett, ennek jutalmául pedig már a 9. percben megszerezte a vezetést. Ekkor az alapvonaltól érkezett egy beadás, paksi részről Balogh Balázs röviden szabadított fel, Sergiu Bus pedig 11 méterről a bal alsóba lőtt. Aligha ilyen európai visszatérésről álmodtak a házigazdák.

Sergiu Bus szerezte a románok első gólját. Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Egyenlítés helyett újabb román gól

A folytatásban egy helyzeten belül két hazai gólszerzési lehetőséget is láthatott a Paksi FC Stadion telt házas közönsége, köztük két magyar válogatott labdarúgó, Fiola Attila és Szoboszlai Dominik, ám a 14. minutumban Windecker József sem Szabó Bálint, sem pedig Silye Erik passza után nem tudott a kapuba találni.

A folytatásban többször is növelhette volna előnyét a Corvinul. A 22. percben Lenzsér Bence az utolsó pillanatban állította meg a vendégek ellentámadását, héttel később pedig Marius Lupu emelte át a labdát a Paks kapuját őrző Szappanos Péter fölött, de szerencsére nem találta el a kaput.

A 33. percben Könyves Norbert talpát találta el az ellenfél egy támadásnál, de a norvég nemzetiségű játékvezető, Mohammad Usman Aslam ezért nem ítél tizenegyest. Bár elérhető volt, videóbíró nem vizsgálta az esetet. Hamarosan újra Könyves volt a főszereplő, a Paks játékosa a 39. percben egy megkerülős csellel verte át ellenfelét, ám a tizenhatoson belül éles szögből lőve nem talált kaput.

A szezon első tétmeccsét már a múlt csütörtökön, a román Szuperkupa fináléjában lejátszotta (3-0-ra elvesztette a bajnok FCSB ellen) a Corvinul, amely az első játékrész hajrájához érve is jóval élesebb csapat benyomását keltette. Ezzel szemben az alig négy hete együtt alapozó paksiak másodszor is hibáztak, így egyre nehezebb helyzetbe kerültek a rendes játékidő ráadásában: a 45+2. percben egy beívelést követően Lupu öt méterről a kapuba lőtt, kialakítva a félidő 0-2-es végeredményét.

 

Tovább nőtt a hátrány

A szünetben kettőt cserélt a Paks vezetőedzője, Bognár György, aki két csatárt állított csatasorba Tóth Barna és Haraszti Zsolt személyében. Ennek ellenére rögtön az első percben újra bajba kerülhetett volna a magyar csapat, Bus hagyott ki nagy helyzetet Szappanos kapuja előtt. Alig egy perccel később Nicolae Daniel Pirvulesku próbálkozott, de az ő helyzete is kimaradt. Elmondható persze, hogy a Corvinul esetében megtévesztő lehet, hogy csak a másodosztályban szerepel, hiszen a román második liga másodikjaként jogot szerzett az élvonalbeli indulásra is (a klub nem magántulajdonban van, ezért a helyi szabályok értelmében nem léphetett fel az első osztályba), ám ez aligha vigasztalt bárkit akkor, amikor 0-2-nél is a vajdahunyadiak álltak közelebb az újabb találathoz.

Az utolsó fél órára beállt a Paks 37 éves ikonja, Böde Dániel is, ám sem ő, sem más nem tudott segíteni ezen az estén a magyar együttesnek, amely a hajrára még meg is fogyatkozott Szabó Bálint kiállítása miatt. Ha mindez nem lett volna elég, a 86. és a 90+3. percben Lupu kétszer is eredményes volt, ezzel megadva a kegyelemdöfést. A komoly védelmi hibákat ügyesen kihasználva 4-0-ra nyert a Corvinul Pakson.

A visszavágót július 18-án, csütörtökön, Nagyszebenben rendezik, a továbbjutóra pedig a horvát HNK Rijeka vár a következő körben. A párharc vesztese a konferencialigába átkerülve a ciprusi AEK Larnacával méri össze a tudását – a Paks sajnos jelenleg inkább a távolabbi túrára készülhet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.