Olimpia: jaj a kínai úszóknak, még álmukban is ellenőrzik őket!

A World Aquatics bejelentette, hogy jelentősen növeli a közelgő párizsi olimpiai játékokon induló kínai úszókon végzett doppingellenőrzések számát, ugyanis a 2021-es tokiói ötkarikás játékokat megelőzően 23 kínai úszó bukott le egy hazai versenyen. Akkor a WADA nem szankcionálta a pozitív tesztet produkáló sportolókat, de most keményen fellépnek az esetleges doppingolással szemben.

2024. 07. 16. 7:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áprilisban a The New York Times és az ARD német műsorszolgáltató arról számolt be, hogy 2021-ben – röviddel a tokiói olimpia előtt – 23 kínai úszó trimetazidin (TMZ)-tesztje pozitív lett egy hazai versenyen. Akkor a tesztelést végző kínai doppingellenes hatóság azt állapította meg, hogy a TMZ a szállodában felszolgált ételekből került a szervezetükbe, így nem indokolt a sportolók elleni, bármilyen eljárás.

XINHUA-PICTURES OF THE YEAR 2022-WORLD NEWS
Csak Kínán kívüli laborok tárolhatják és ellenőrizhetik a kínai mintákat   Fotó: Butantan Institute/Xinhua/AFP

És ekkor jött az igazi meglepetés, ugyanis a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elfogadta a kínai hatóságok érvelését, és nem szankcionálta a doppingteszten lebukott úszókat, akik közül ráadásul a nemsokára kezdődő párizsi olimpián tizenegy ismét rajtkőre áll. Miután a tokiói esetet mindenképpen szeretnék elkerülni, így a  World Aquatics úgy döntött, egyrészt kizárólag a Nemzetközi Tesztügynökség (ITA) végezhet doppingellenőrzést a olimpia alatt, másrészt jelentősen – egész pontosan a duplájára – emelte a kínai úszók kötelezően előírt tesztelését, azaz négy alkalom helyett nekik nyolcszor kell mintát adniuk.

Csak Kínán kívüli labor ellenőrizheti a kínai sportolók mintáját

– Bizonyos nemzetek bizonyos számú sportolóját négy alkalommal teszteli az ITA a saját NADO-tesztjükön kívül 2024. január 1-jétől a 2024-es párizsi olimpiai játékok megnyitásáig. Ugyanakkor a párizsi olimpián részt vevő kínai úszók esetében a fenti időszakban nyolcra emeli az ellenőrzések számát. Az ITA minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a kínai sportolók minden ilyen vizsgálatát a kínai doppingellenes hatóságon, a Chinadánon kívüli mintagyűjtő hatóság végezze el, és ezeket a mintákat Kínán kívüli laboratóriumokban elemezzék – áll a WADA jelentésében.

A  Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség kezdeményezését a World Aquatics felülvizsgálati bizottsága is támogatja, ugyanakkor ismételten bejelentette, hogy a 2021-es tokiói olimpiát megelőző esetekben semmilyen szabálytalanságot nem talált a FINA – jelenleg World Aquatics – részéről, azaz a kínai hatóság határozatait jogosan fogadták el.

Nem hibáztak 2021-ben a kínaiak esetében

– A FINA által 2021-ben követett folyamat és eljárás összhangban volt a FINA akkori működési eljárásaival, más nemzetközi szövetségek általánosan elfogadott működési eljárásaival, valamint a Doppingellenes világkódexben vállalt kötelezettségeivel – fogalmazott a bizottság, amelynek jelentését üdvözölte a WADA is.

– A WADA örömmel fogadta, hogy egy újabb vizsgálat sem talált bizonyítékot a nemzetközi doppingellenes hatóságok jogsértéseire a 2021-es esetekkel kapcsolatban. Mint mindig, most is alaposan meg fogjuk vizsgálni a bizottság ajánlásait arra vonatkozóan, hogy miként lehetne tovább erősíteni az alkalmazandó szabályokat, és figyelembe vesszük azokat a folyamatban lévő kódex- és nemzetközi szabványfrissítés részeként – áll a  Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség közleményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.