Magyar szál is előkerült, olimpiai érmet is nyerhetünk a doppingbotrány miatt

Tovább dagad a kínai úszók körüli doppingbotrány. A hírek alapján mind a három, Tokióban úszásban megszerzett kínai aranyérem csalás eredménye: a Cseh László előtt meghajló Vang Sun, valamint Csang Jü-fej is doppingolt. Utóbbi kizárásával Kapás Boglárka olimpiai érmes lehet. Az Origo a Global Athlete nevű nemzetközi szervezet közleményét idézi, amely szerint a botrány fényében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA) nem lehet komolyan venni, a szervezet az indoklásban Aján Tamás elleni vádakat is felidézett.

2024. 04. 23. 10:19
Aján Tamás dopping
Aján Tamás a vádak szerint doppingoló sportolóknak segített Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína annak ellenére nagyszerű eredményeket szerzett úszásban a legutóbbi, tokiói olimpián, hogy a legendájuk, Szun Jang nem vehetett részt – doppingvétség miatt. Nos, úgy tűnik, hogy a kínai csapat tagjai nemcsak az eredményeikben, hanem az ahhoz használt eszközökben is Szun nyomába léptek.

Vang Sun Cseh László Tokió 2020 úszás dopping
A doppingbotrányban Vang Sun is érintett lehet, aki Tokióban meghajolt előtt (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

A hírek szerint huszonhárom kínai úszó úgy szerepelt Tokióban, hogy előtte pozitív doppingmintát szolgáltatott. Csak hogy érezzük az arányokat: összesen harminc sportolóból állt a kínai úszócsapat a 2021-ben megrendezett játékokon.

Azaz amíg Szun Jang esetét lehetett elszigetelt doppingolásnak vélni, itt már rendszerszintű problémáról lehet szó.

Komolyan vehető-e a WADA?

Ahogy a Global Athlete nevű szervezet szerint a WADA esetében is – derül ki az Origo cikkéből. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség szerint a kínai úszóktól beérkezett minták szennyezettek voltak, ezért nem lehetett megvizsgálni azokat. Hasonló indokkal mentették fel az úszókat a kínai doppingellenes hatóságok is.

A WADA illetékeseinek azonnal nyilvánosságra kellene hozni azokat a dokumentumokat, amelyek alapján a kínai mintákat félretették. Ha ezek a jelentések igazak, és a WADA megtagadja az információk nyilvános közzétételét, akkor ez a botrány a nemzetközi doppingellenes rendszer újabb katasztrofális kudarca

– áll a Global Athlete közleményében.

A szervezet két korábbi WADA-tag botrányait is felidézi. Aján Tamás a vádak szerint több mint százharminc pozitív doppingmintát tüntetett el, ezért örökre eltiltották minden sporttevékenységtől. A norvég Anders Besseberget pedig börtönbüntetésre ítélték hazájában, amiért kenőpénzt fogadott el az oroszoktól.

olimpiai érmes lehet

Mind a három kínai aranyérem csalás eredménye lehet, a New York Times szerint a női 200 pillangón, valamint a női 4x200-as gyorsváltóval is győztes Csang Jü-fej, valamint a férfi 200 vegyes bajnoka, Vang Sun is az érintettek között van. Vang a tokiói olimpia egyik legemlékezetesebb pillanatának főszereplője volt, amikor győztes létére meghajolt a magyar úszólegenda, Cseh László előtt, aki a döntőben hetedikként ért célba.

Vang kizárása Csehnek hatodik helyet érne, ennél viszont sokkal nagyobb jelentősége lenne magyar szempontból Csang kizárásának, ugyanis azzal a párizsi olimpia után visszavonuló Kapás Boglárka a 200 pillangó olimpiai bronzérmesévé lépne elő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.