Ennyit bukik Sergio Pérez miatt a Red Bull

Sorsdöntő futam következhet Sergio Pérez Formula–1-es pályafutásában, az elmúlt hetek történései alapján talán a Belga Nagydíj lesz neki az utolsó a Red Bull színeiben. A katasztrofális időszakot átélő mexikói pilóta miatt rengeteg pontot bukik a csapata, arról nem is beszélve, hogy Pérez miatt a kiadásai is az egekbe szöknek.

2024. 07. 26. 5:42
Hamarosan véget ér Sergio Pérez mizériája?
Hamarosan véget ér Sergio Pérez mizériája? Fotó: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idénykezdet alapján arra lehetett következtetni, hogy – az elsőséget tekintve legalábbis – egy újabb unalmas idény elé nézünk a Formula–1-ben. Az előző három év bajnoka, Max Verstappen (Red Bull) ismét bekezdett, az első öt futamon négy győzelmet söpört be, talán Ausztráliában az ötödik is meglett volna, ha az autója nem mondja be az unalmast, de így a pole pozícióból indulva alig néhány kör után búcsúzott.

Pérez autóján túl gyakran kell javításokat végezni
Pérez autóján túl gyakran kell javításokat végezni Fotó: AFP/John Thys

A kezdeti Red Bull-henger után (az említett ötből négy versenyen Sergio Pérez is dobogóra állt), azonban feltámadtak a riválisok. Ma már a McLaren számít a legnagyobb erőnek, és a négy élcsapat pilótái közül mindegyik nyert már nagydíjat. Egy kivétellel. 

Pérez még futamgyőzelem nélkül áll, ami a Red Bull kezdeti dominanciáját tekintve nem éppen dicséretes. Az elmúlt idényeknek bajnoki ambíciókkal nekivágó pilótával júniusban ennek ellenére is szerződést hosszabbított a csapata, de a mexikói azóta hibát hibára halmoz, mindössze 124 pontot gyűjtött az éllovas Verstappen 265 pontjához képest, és a tabella hetedik helyén szerénykedik.

A 2024-es futamgyőztesek – egy nagy hiányzóval:

Évek óta visszatérő téma a bokszutcában, hogy a Red Bullnak ki kellene rúgnia Pérezt, eddig viszont erre nem került sor, mert bár bukdácsolt, a tabella második helyét mindig sikerült megszereznie, és a konstruktőri világbajnoki cím is az energiaitalosoké lett. 

A riválisok felerősödésével azonban nem engedheti meg magának a Red Bull, hogy csak egyik pilótája szállítsa a pontokat, márpedig a nyáron ez gyakran előfordult. A McLaren 51 pontra csökkentette a távolságot az osztrákokhoz képest az istállók versenyében, és ha a wokingiak lendülete kitart, a különbség tovább csökkenhet – amit természetesen szeretne elkerülni a Red Bull.

Pérez és a roncsderbik

Arról nem is beszélve, hogy Pérez hatalmas károkat okoz a bikáknak. Ez nemcsak pontokban, hanem kiadásokban is megmutatkozik. A 34 éves pilóta a hungaroringi időmérőn is eldobta az autóját, aminek helyrekalapálása 999 ezer eurójába került a csapatnak. Idén már nem ez volt az első eset, Pérez a tizenhárom futam alatt annyiszor törte össze a járgányát, hogy majdnem 3,8 millió euróra rúgnak a javítások költségei. Ez 300 ezer euróval több, mint amit a Williams elköltött balesetek miatt, pedig az év elején Alexander Albon is sok kárt okozott az istállónak.

De lényeg a lényeg, a költségvetési sapka miatt nem engedhet meg ekkora extra kiadásokat magának a Red Bull, hanem ezt a pénzt jobb dolgokra, mondjuk az autója fejlesztésére is költhetné.

Sajtóértesülések szerint a főnökei Pérez tudtára adták, ha a nyári szünetig nem kapja össze magát, akkor szedheti a sátorfáját. Nos, a hungaroringi hetedik helyével legalább pontot szerzett, de még így is messze elmarad az elvárásoktól. A hétvégén, Belgiumban még megpróbálhat javítani a helyzetén, bár kérdés, hogy nem késett-e el ezzel. Bokszutcai pletykák alapján Daniel Ricciardóval cserélhet helyet Pérez, vagyis a Red Bull fiókcsapatához kerülne.

A hétvége menetrendje

Péntek: 1. szabadedzés 13.30, 2. szabadedzés 17.00
Szombat: 3. szabadedzés 12.30, időmérő 16.00
Vasárnap: Belga Nagydíj 15.00

 

„Ideje kimenteni Pérezt a katasztrófájából”

Az egykori Formula–1-es pilóta, Ralf Schumacher szerint az istálló a kirúgásával egyenesen szívességet tenne pilótájának, véget vetne a katasztrófának, amit Pérez átél. 2016 világbajnoka, Nico Rosberg is hasonlóképp vélekedik.

– A Red Bull szempontjából egyre aggasztóbb a helyzet a konstruktőri pontversenyt tekintve. Most úgy tűnik, hogy a McLaren végezhet az élen, mert a Red Bullnak csak egy pilótája van, aki képes pontokat szerezni. Lépnie kell a csapatnak, és megéri kockázatot vállalnia, hogy megtudja, van-e olyan pilóta, aki képes lenne jobb teljesítményre. Egyébként szinte biztos vagyok benne, hogy a McLaren lesz a konstruktőri világbajnok. Az egyéni pontversenyben még nincsenek gondjaik, de idővel ott is bajba kerülhetnek – figyelmeztetett a német.

A német exversenyző ezek után azt is megmagyarázta, miért volt eddig türelmes Pérezzel a Red Bull.

– A többi csapatnak nagyon erős a pilótapárosa, így szükségszerű lenne, hogy Checho is pontokat szerezzen. A Red Bull úgy áll hozzá a kérdéshez, hogy nem akarnak két olyan versenyzőt, aki pontokat venne el egymástól, ezért akarnak egy első számú pilótát, és mellé egy olyan társat, aki segít neki, emellett pedig ő is pontokat szerez – magyarázta.

Elkelt egy újabb ülés

A Haas istálló csütörtökön jelentette be, hogy leigazolta az Alpine-tól az idény végén távozó Esteban Ocont. A francia versenyző több évre írt alá, Kevin Magnussen helyét kapja meg, és az újonc Oliver Bearman csapattársa lesz, aki a Sauberhez csatlakozó Nico Hülkenberget váltja.

Ezzel jelen állás szerint már csak öt hely szabad a 2025-ös idényre: 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.