Repült az olimpiáról a brit rögbis, mert „csokikkal” tréfálkozott

Rasszistának mondott botrány miatt hazazavarták az olimpiáról Amy Wilson-Hardyt, a brit női hetes rögbiválogatott játékosát.

2024. 07. 30. 20:29
 Amy Wilson-Hardy
Amy Wilson-Hardy akcióban Forrás: Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpián nemcsak a dopping-, hanem a toleranciateszten is meg lehet bukni. Így járt Amy Wilson-Hardyt, a brit női hetes rögbiválogatott játékosa. A 32 éves sportoló néhány napja a közösségi médiában posztolt egy fotót, amelyen barna arcpakolással látható.

 

„Igazi csokoládéarc” – írt kommentet valaki a képhez. Mire Amy Wilson-Hardy így válaszolt:

„Gondoltam, így több esélyem lesz a feketéknél.”

A poénkodás itt nem állt meg, s Wilson-Hardy kisasszony újabb utalást tett a feketékre.

Hogy történt, sose tudjuk meg, valaki lementette a képet és az üzenetváltást, majd posztolta egy azóta már törölt Instagram-fiókon.

A fióknak persze csak addig kellett aktívnak lennie, amíg screenshotot, képernyőképet készítettek róla, és azt eljuttatták a Brit Olimpiai Szövetséghez, amely persze kivizsgálta az esetet. Azt hagyjuk is, hogy privát beszélgetést tilos nyilvánosságra hozni. Az eredményt persze előre borítékolhattuk volna: Amy Wilson-Hardyt kizárták a brit csapatból és hazaküldték az olimpiáról. Hivatalosan persze egészségügyi okokból.

Gondoljuk végig az esetet. A „blacks” elsőre elég egyértelmű utalásnak tűnik a feketékre. De ne feledjük el, hogy a világszerte népszerű új-zélandi rögbiválogatottat így nevezik: „All Blacks”. 

Ki tudja, lehet, hogy Amy Wilson-Hardy rájuk gondolt. Sosem derül ki.

Ezután gondoljuk végig a következőt: mi történik akkor, ha a brit csapat egyik színes bőrű, bocsánat, ma már ezt sem szabad mondani, talán az afroeurópai még nem tilos, szóval egy fekete játékosa fehér arcpakolást rak magára, amire valaki ezt írja, tök menő fehér csoki, s rá a válasz az lesz, hogy bejöjjek a fehéreknél. Azt az illetőt is rasszizmussal bélyegzik meg? – tehetjük fel a költői kérdést.

A gondolatrendőrség az olimpia alatt sem lankad. A brit női rögbiválogatott pedig csalódásra csak a hetedik helyen zárta az olimpiai tornát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.