Macron elnök megnyitotta az olimpiát, a láng fellobantására sokat kellett várni + videó

Bár a versenyek már szerdán elkezdődtek Párizsban, az olimpia hivatalos megnyitóját ma este és éjjel rendezték meg a francia fővárosban. A ceremónián a magyar csapat zászlóját Tóth Krisztián cselgáncsozó és Böde-Bíró Blanka kézilabdázó vitte. A magyar csapat hajója a Szajnán 20.45-kor érkezett meg a megnyitóra, ekkor köszöntötték. Az ökarikás játékokat Emmanuel Macron köztársasági elnök nyitotta meg 23 óra előtt néhány perccel. Az olimpiai láng fellobbantására viszont ezután még sokat kellett várni.

2024. 07. 26. 18:22
Fellobbant az olimpiai láng
Fellobbant az olimpiai láng Fotó: EPA/Jan Woitas / POOL
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Délelőtt ijesztő hírek érkeztek Párizsból: néhány órával a párizsi olimpia megnyitója előtt a főváros környékén ismeretlenek több helyszínen is gyújtogattak a gyorsvasúthálózaton, s egyes vonalakon le kellett állítani a közlekedést. Arra is van példa, hogy a szabotőrök a síneket rongálták meg. A francia vasút, az SNCF „több, egy időben végrehajtott rosszindulatú cselekményeket” említett a közleményében. S bár azonnal megkezdődött a károk helyreállítása, az illetékesek szerint a munkálatok akár egész hétvégén eltarthatnak.

Forrás: X

A gyújtogatások kétségkívül rossz érzéseket kelthettek az olimpia megnyitójára készülőkben, azzal együtt, hogy tudhatjuk, az eseményt mintegy 45 ezer rendfenntartó biztosítja, és Párizs felett 150 kilométeres körzetben lezárják a légteret. Arról érkeztek hírek, hogy a Szajna-parti megnyitóra több mint 300 ezer embert várnak, s mintegy 120 állam- és kormányfő is jelen lesz a ceremónián.

Kora délutánra gyakorlatilag le is zárták Párizst.

 

 

Tóth Krisztián megígérte, nagyon figyel, hogy jól tartsa a zászlót

A ceremónia miatt az olimpiai faluban készülő magyar sportolók közül Tóth Krisztián cselgáncsozó és Böde-Bíró Blanka kézilabdázó lehetett a legizgatottabb, hiszen a Magyar Olimpiai Bizottság őket választotta ki a zászlóvivő megtisztelő szerepére. A Tokióban olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián erről pár órával az itthoni eskütétel előtt értesült július 8-án.

– Éppen cipőt vásároltam a formaruhához aznap, amikor megtudtam. Kicsit úgy éreztem magam, mint amikor az olimpiai bronzérmemet megnyertem Tokióban, bevittem a szobámba a faluban, és nem is értettem, mi történt velem, csak nézegettem a medált, és kérdeztem magamtól, ez tényleg az enyém-e. Természetesen nem is vacilláltam egy másodpercig sem azon, hogy elvállaljam a zászlóvivést. Nagyon furcsa érzés és hatalmas büszkeség, hogy én mehetek elöl Blankával a magyar lobogóval. Ekkora megtiszteltetés talán még nem is ért az életemben. Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy számomra ez a felkérés nagyjából egy olimpiai éremmel egyenértékű. Figyelni fogok arra, nehogy elessek, jól tartsam a zászlót, és jól álljon a ruha rajtam – mondta Tóth Krisztián a Mandinernek.

 Böde-Bíró Blanka is nyilatkozott:

 

Együtt Hongkonggal és Hondurasszal

Párizs különleges megnyitóünnepséggel készült, amelyen a delegációk a Szajnán hajókkal érkeznek az Eiffel-torony közelében épített ideiglenes stadionba. A 180 fős magyar olimpiai csapatból 63-an készülődtek. Sokan még Magyarországon tartózkodnak, s értelemszerűen azok is az olimpiai faluban maradtak, akik holnap versenyeznek. Csapatunkat a hongkongiakkal és a hondurasiakkal osztották be egy teljesen nyitott tetejű hajóra. A 206 delegáció sportolóinak szállítására 85 hajót sorakoztattak fel a Szajnán.

Forrás: X/Paris2024

A franciák a megnyitóra tizenkét fejezetből álló műsort állítottak össze. Amikor ezek elkezdődtek, a hajók is elindultak, hagyományosan Görögország hajója nyitotta a sort, az ókori olimpiák házigazdája előtt tisztelegtünk.

Forrás: X/Paris2024

Ami a műsorszámokat illeti, a színpadokon többek között megjelent Lady Gaga, aki franciául énekelt a táncosok kíséretében, nem maradhatott el a kánkán sem 80 fős tánckarral, s megelevenedett a francia történelem is. A Louvre múzeumé is, még az is, amikor ellopták a Mona Lisát…

Forrás: X/The Olympic Games

Gyulay Zsolt: Ez egy óriási élmény

A magyar csapat hajóján ott volt Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke is, aki az M4 Sportnak nyilatkozott:

– Azért is választottam, hogy a sportolókkal megyek a hajón, mert ülhetnék az elnökökkel is, csak még egyszer át szerettem volna érezni azt a fajta meghatottságot vagy azt a furcsa érzést, amikor a sportolók belépnek ide, bár most nem a stadionba, hanem a folyón. A sportolóknak ez egy óriási élmény, még akkor is, ha hosszú tortúra, mert emlékszem, minden olimpián a megnyitó előtt nagyon sokat kellett várakozni a stadion előtt, de ezt feledteti, amikor beérkezünk a nézők elé.

A magyar csapat hajója 20.45-kor érkezett meg, ekkor köszöntötték. Mivel eleredt az eső, nem sokkal később már az esernyőkre is szükség volt, sok csapat pedig bőrig ázott.

Fotó: Csudai Sándor

A kisebb országoknak egy nagyobb csónak is megtette, a felvonulást záró, házigazda franciáknak viszont szinte egy óceánjáróra volt szükségük, ők 573 sportolóval vesznek részt az olimpián.

Az Eiffel-toronynál az olimpiai zászló felvonása és a beszédek után az olimpiát Emmanuel Macron köztársasági elnök nyitotta meg. Az olimpiai láng fellobbantását viszont a hagyományokat felrúgva nagyon elhúzták... Mindenki arra számított, hogy itt, az Eiffel-toronynál lobban fel, de a fáklyát csónakba tették, elvitték a Louvre-hoz, jó néhány kézen átment, és így még húsz perc izgalmas várakozás után a Tuileriák kertjében gyújtották meg ketten a lángot, amely egy hőlégballonon a magasba emelkedett. A két lánggyújtó a francia sport két legendája volt, a háromszoros olimpiai bajnok cselgáncsozó Teddy Riner (aki most is tatamira lép) és Marie-José Pérec atléta, aki 1992 és 1996 között nyert három olimpiai aranyat.

Szombat reggeltől tizenhat napon keresztül a versenyekre figyel a világ.  


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.