Böde-Bíró elvesztette a fradista párharcot, hogyan tovább?

A magyar női kézilabda-válogatott 30-26-ra kikapott Hollandiától az utolsó csoportmeccsén. Angela Malestein, az FTC holland játékosa hat gólt dobott, honfitársa, Lois Abbingh volt a mezőny legjobbja hét találattal. A Brazília–Angola meccs végeredményétől függ, hogy a Golovin Vlagyimir csapata a harmadik vagy a negyedik helyen köt ki a csoportban. Nehéz eldönteni, mit is kívánjunk.

2024. 08. 03. 10:44
Böde-Bíró Blanka
Böde-Bíró Blanka 33 százalékos hatékonysággal védett Hollandia ellen Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Golovin Vlagyimir a mérkőzésre további két cserét hajtott végre: Janurik Kinga és Debreczeni-Klivinyi Kinga kimaradt, Szemerey Zsófi és Kácsor Gréta került be a keretbe. A meccs tétje matematikailag az volt, hogy győzelem esetén a magyar válogatott a második helyen végzett volna a B csoportban. Ám nehéz lenne eldönteni, hogy a negyeddöntőre mi is kedvező.

MALESTEIN, Angela, Böde-Bíró Blanka, női kézilabda, Magyarország, Hollandia
Angela Malestein hat gólt dobott a mieinknek. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ez a tanácstalanság eleinte tükröződött mindkét csapat játékán. Az első félidőben kicsit edzőmérkőzés jellegű volt a játék, nem túl szoros védekezéssel, ennek megfelelően potyogtak a gólok, szünetben 19-16-ra vezettek a hollandok.

A folytatásra visszaesett a gólok száma, a különbség azonban így sem változott, a hollandok végig három plusz/mínusz egy góllal vezettek, végül néggyel, 30-26-ra nyertek.

Nem igazán ment a magyar kapusoknak

Angela Malestein hat gólt dobott, bár hibázott hetest, összességében megnyerte a fradista párharcot Böde-Bíró Blanka ellen, aki 33 százalékos hatékonysággal védett. Szemerey Zsófi hét lövésből egyet sem hárított, előre borítékolhatjuk, a negyeddöntőre Janurik Kinga visszatér a csapatba.

– Kicsit hitehagyottan játszottunk, hiányzott az a tűz a csapatból, ami a korábbi mérkőzéseken jellemezte – értékelt önkritikusan Böde-Bíró Blanka, hozzátéve, eleinte ő sem érezte a védést, jót tett neki, hogy néhány percre leülhetett a kispadra.

Harmadik vagy negyedik hely a csoportban

Ezzel eldőlt, hogy Franciaország végez a B csoport élén, Hollandia a második. Magyarország két-két győzelemmel és vereséggel, valamint egy döntetlennel, 5 ponttal zárta a csoportkört, jelenleg a harmadik, s a Brazília–Angola találkozón múlik, ott marad-e, vagy visszacsúszik negyediknek. Utóbbi helyzet akkor áll elő, ha Angola legalább kilenc góllal legyőzné Brazíliát.

Mindennek nincs különösebb jelentősége, egyértelmű előnyt csak a csoport első helye jelent. Az A csoportból a várakozásoknak megfelelően ugyanis kimelkedik a Norvégia, Svédország, Dánia skandináv trió, de majd csak szombat délután dől el közöttük a sorrend. Csak az A csoport negyedik helyezettje jelent lényegesen könnyebb feladatot a negyeddöntőben − a franciáknak.

Szombaton tehát lezárulnak a csoportmérkőzések, kialakul a negyeddöntő párosítása. A lényeg, hogy Magyarország is folytatja a küzdelmet a párizsi olimpián.

B csoport, 5. forduló:
Hollandia–Magyarország 30-26 (19-16)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.