Szenzáció a sakkolimpián, banánhéjon csúszott el a magyarok taktikája

A magyar férficsapat közel állt a céljához, a négy remihez és így a 2-2-es döntetlenhez az Egyesült Államok elleni mérkőzésen, végül egy váratlan hiba miatt 2,5-1,5-re kikapott a budapesti sakkolimpia 9. fordulójában. A vereséggel már az ellenfelek eredményeinek kedvező alakulása is szükséges ahhoz, hogy a magyar válogatott érmet szerezzen. A játéknap szenzációjaként az immár nem csupán világelső, korábbi világbajnok, hanem az elmúlt száz év legjobb sakkozójának megválasztott Magnus Carlsen világossal kikapott. Immár India sem százszázalékos, 2-2-t játszott Üzbegisztánnal.

2024. 09. 20. 20:42
Szanan Szjugirov
Szanan Szjugirov sajnos nagyot hibázott, ami a magyar csapat vereségét jelentette Fotó: Polyák Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét Berkes Ferenc maradt ki a csapatból, s a taktika az első percektől, lépésektől fogva tisztán látszott: jó a négy remi, a 2-2-es döntetlen az Egyesült Államok ellen. Egyedül Szanan Szjugirov partija lógott ki a sorból, a honosított orosz-kalmük játékos és Leinier Dominguez egymásnak ugrott a Szicíliai védelem Najdorf-változatában. 

A leghamarabb, bő órányi játékidő után Gledura Benjámin került közel a céljához, de a két-két bástya, egy-egy futó végjátékban kicsivel a sötéttel játszó ellenfele, az anno az örmény válogatottal háromszoros olimpiai bajnok Levon Aronjan pozíciója volt kedvezőbb, de a magyar nagymester precíz játékkal hárította a kisebb fenyegetéseket, kiegyenlített, sőt amikor döntetlenre adták a játszmát, nüansznyival talán már ő állt jobban.

Néhány lépésen keresztül Rapport Richárd állása is nyomasztónak tűnt a világranglistán harmadik Fabiano Caruanával szemben, de sikerült fenyegetést találnia, s bízhattunk benne, hogy tartani tudja az állást. Azon múlt a játszma, hogy világos mire megy a hosszasan előkészített d4-áttöréssel. A megnyitásból a mieink közül egyedül Lékó Péter jött egyértelműen kedvezőbben, de nem kockáztatott semmit Wesley So ellen.

Már-már fellélegezhettünk, valószínűleg meglesz a négy remi, amikor Szjugirov a 41. lépésben – tehát már az időkontrollon túl – érthetetlenül nagyon rosszat lépett és egyből összeomlott az állása, nem is kerülte el a vereséget.

Rapport és Lékó partija remibe torkollott, így 2-2-es döntetlen helyett 2,5-1,5-ös vereség lett a vége. Ezzel a magyar válogatott alaposan visszacsúszik. Ács Péter szövetségi kapitány csütörtökön úgy fogalmazott, a közelmúlt tapasztalatai alapján 18 ponttal lehet érmet szerezni, ehhez a jelenleg 14 ponttal álló magyar csapatnak mindkét hátra lévő meccsét meg kellene nyerni, s persze a többi eredménynek is kedvezően kell alakulnia.

A nap szenzációját az jelentette, hogy Magnus Carlsen a Norvégia–Szlovénia mérkőzésen világossal kikapott az orosz Vlagyimir Fedoszejevtől. Nem tévedés, az orosz nagymester a jól ismert zászlóváltás keretében szerepel a szlovén válogatottban. A vereség azért is kínos, mert a norvég világelső a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) csütörtök esti gáláján átvehette az elmúlt száz év legjobb férfisakkozójának járó díjat. Ugyanez az elismerés a nők között a papírformának megfelelően Polgár Juditnak dukált. Carlsen szerényen úgy fogalmazott, Garri Kaszparov jobban megérdemelte volna a díjat, s a korábbi orosz világbajnok szellemét megidézve azt tanácsolta az egybegyűlteknek, hogy a vasárnapi közgyűlésen ne állítsák vissza Oroszország és Fehéroroszország teljes jogú tagságát a FIDE-ben. Nem csak a sakktábla mellett zajlik a küzdelem a sakkolimpián.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.