A doppingbotrányba keveredett teniszsztár lett a 2026-os téli olimpia nagykövete

Sokak meglepetésére a világelső Jannik Sinner nem vesz részt a hétvégén a berlini Laver Cup küzdelmeiben. Az idén két Grand Slam-trófeát is nyerő olasz teniszező ugyanis elfogadta az Olasz Olimpiai Bizottság felkérését, így mostantól ő lesz a 2026-os téli olimpia egyik arca, a Team26 nagykövete. Sinnertől abszolút nem idegenek a téli sportok, első bajnoki címét síelésben még nyolcévesen nyerte, majd 13 éves korában döntött végleg a tenisz mellett.

2024. 09. 21. 9:52
olasz világelső Jannik Sinner Grand Slam-trófea Taylor Fritz US Open tennis tournament at the USTA Billie Jean Roger Federer Rafael Nadal Novak Djokovics Carlos Alcaraz
Jannik Sinner a US Open győztesének járó trófeával Fotó: AFP/Angela Weiss
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vélhetően azt hitte minden teniszért rajongó, hogy a férfiak világelsője, az idén az Australian Opent, majd hetekkel ezelőtt a US Upent is megnyerő Jannik Sinner lesz a berlini Laver Cupon Európa éljátékosa. Az olasz teniszező azonban nem vállalta a játékot, ugyanis egyrészt szeretné egy kicsit kipihenni magát fizikálisan és szellemileg is – a doppingbotránya, valamint a rengeteg pályán töltött idő még az ő fiatal szervezetét is kikezdte –, ráadásul felkérték egy olyan feladatra, amire boldogan mondott igent. Sinner lesz ugyanis a 2026-os, Milánóban és Cortinában rendezendő téli olimpia és paralimpia egyik arca a Team26 nagyköveteként.

Sinner legfőbb feladata a 2026-os téli olimpia és paralimpia önkéntes programjának promotereként az lesz, hogy a segítségével összeálljon az a 18 ezer önkéntesből álló csapat, amelynek munkájának köszönhetően lehet majd gond nélkül megrendezni a következő téli ötkarikás játékokat. Noha sokan felkaphatják a fejüket, vajon miért nem egy téli sportokban eredményes sportolót kértek fel erre a szervezők, mindenkit megnyugtathatunk, nem sokon múlt, hogy Sinnerből a teniszpályák helyett a lejtők királya váljon.

Ugyanis a dél-tiroli régióban született Sinner, ami Olaszország egyik legfestőibb vidéke az osztrák határ mentén. A síelés éppúgy beleivódott a DNS-ébe, mint a tenisz, hiszen fiatal síelőként legalább olyan sikeres volt, mint ütővel a kezében. Mindössze nyolc évesen országos síbajnokságot nyert, miközben a korosztályos versenyeken teniszben is kezdett egyr kimagaslani a vetélytársai közül. Mivel választania kellett a két sportág közül – hiszen a legmagasabb szinten nem űzhető a kettő egymás mellett –, Sinner és családja úgy határozott, hogy a 13 éves Jannik onnantól kezdve teljes mértékben csak a teniszre összpontosít. Mára kiderült, a döntés tökéletes volt, hiszen az olasz játékosból világelső, Grand Slam-bajnok lett.

Igaz, azt senki sem tudhatja, ha a lejtőket választja, vajon nem éppen a hazájában rendezendő téli olimpián érne fel a csúcsra. Mindenesetre Sinner azonban nem felejtette el a téli sportokhoz fűződő emlékeit, és azt sem, hogy mit jelentenek számára a téli sportok. 

– Nagy megtiszteltetés, hogy képviselhetem ezeket a rendkívüli szakágakat, mint a 2026 téli olimpia egyik arca, nagykövete. Nem titkolom, nagyon örülnék annak a kiváltságnak is, ha 2026-ban vihetném az olimpiai lángot – árulta el a teniszező titkos álmát, majd hozzátette, nagyon örül annak, hogy szerepet kaphat egy olyan eseményen, amely bekerül az olasz és természetesen a nemzetközi sporttörténelembe.

A 2026-os téli olimpia szervezői bejelentették, rendkívül boldogok, hogy Sinner vezeti az ötkarikás játékok önkéntes projektjét. Az önkéntesek feladata nemcsak a sportolók és a nézők fogadása lesz a különböző helyszíneken, hanem az is, hogy minden gördülékenyen menjen az olimpia és a paralimpia napjai alatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.