Kapás Boglárka: Ha ott állok majd a búcsú pillanatában a medence szélén, zokogni fogok

Közeledik az utolsó nagy csata, az utolsó karcsapás, és végleg visszavonul a magyar úszás egyik legendája, az öt olimpián is rajtkőre állt Kapás Boglárka. A nagy pillanat a decemberi rövid pályás úszó-világbajnokságon jön el, és az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok már most tudja, nem tudja majd sírás nélkül befejezni az úszást hazai közönség előtt. Mindenesetre a felkészülést már elkezdte az eredményekben gazdag pályafutását lezáró viadalra.

2024. 09. 25. 10:46
Kapás Boglárka medencébe ugorhat Párizsban
Kapás Boglárka még utoljára Budapesten medencébe ugorhat a rövid pályás vb-n Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre közelebb a búcsú pillanata Kapás Boglárkának, aki a decemberi rövid pályás úszó-világbajnokság után befejezi a pályafutását. Az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok a Nemzeti Sportnak adott interjújában elmondta, már elkezdte a felkészülést a decemberben, a budapesti Duna Arénában rendezendő rövid pályás világbajnokságra. Nem titkolja, akárcsak eddig, most is nagyon nehéz volt az újrakezdés, bár a mozgás maga mindig is jólesett neki, és ez ezúttal is igaz. Elárulta, ha nem Budapesten rendeznék a rövid pályás vb-t, akkor nem nagyon mozgatta volna meg az olimpia után a fantáziáját ez a világverseny.

Kapás Boglárkát betegség hátráltatja a párizsi olimpián
Kapás Boglárka már látja a pályafutása végét (Fotó: MTI/Derencsényi István)

– Az olimpia után a rövid pályás világbajnokság nem feltétlenül inspiráló, engem meg aztán végképp nem dobna fel, ám hogy itthon rendezik, hogy hazai közönség előtt köszönhetek el a versenysporttól, mégis­csak speciálissá teszi a helyzetet. Egy olimpia után lett volna „törvényszerű” a búcsú, de ha már ilyen közel van Párizshoz a budapesti vébé, persze hogy bevállalom. Úgyhogy, amikor nagyon nehéz, mindig erre gondolok. Ez a harmadik hét, hogy edzek, és nem tagadom, előfordult, amikor nem volt túl sok kedvem lemenni az uszodába, olyankor mindig arra gondoltam: fejezzük ezt be jól! És a gondolattal együtt jött az erő is, beleadtam mindent az edzésbe. Azért igyekszem egyensúlyozni is kicsit, hogy bírjam a végét, hogy még decemberben is maradjon meg a kedvem, az elszántságom – fogalmazott Kapás Boglárka.

Azonnal hozzáteszi, hogy az ötödik olimpiája és a budapesti vb után az úszástól nem búcsúzik el természetesen, a későbbiekben is lejár az uszodába, csak a versenysporttól köszön el decemberben. Úgy érzi, nagyon nehéz volt folytatnia, ugyanakkor néha összeszorul a szíve, hogy már csak ennyi van vissza a pályafutásából.

Telegdy-Kapás Boglárka Telegdy Ádám úszás Párizs olimpia 2024 Kós Hubert
Telegdy-Kapás Boglárka és férje, Telegdy Ádám ugyanazon a napon versenyzett az olimpián (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

– Sokszor hullámzik ez az egész: az, hogy nem akarom abbahagyni, közben meg már várom, hogy vége legyen… Egyébként egyre többször az utóbbi érzés az erősebb. Elfáradtam. Az edzésekben. A versenyzésben nem, ha tudnám, azt örökké csinálnám. De már csak egyszer fogom – és magyar közönség előtt, ez akkora élmény, hogy megér minden nehézséget. Ugyanakkor tisztában vagyok azzal, nem biztos, hogy kétszer is megadatik ez nekem. De nincs ezzel gond, ezt megbeszéltem magammal. Nem akarom, hogy ez amolyan vért izzadós küzdelem legyen. Mert nem ez a célja. Az előttem álló heteknek sem. Az sokkal inkább, hogy kiélvezzem minden percét – állította Kapás Boglárka.

Már akkor is zokog, ha eszébe jut a decemberi búcsú

Nem tudja, mire számítson a Duna Arénában, de akármikor jut az eszébe, hogy decemberben eljön a búcsú pillanata, zokog. Nagyon megviseli, ezért is várja, hogy vége legyen, mert lelkileg-érzelmileg is kimerült.

– Egész évben erről beszéltem, mert mindig volt egy utolsó – világbajnokság, Európa-bajnokság, olimpia, valami. Mindenből az utolsó jött és jön, és mindent meg is kellett gyászolni. Igyekeztem tudatosan csinálni ezt, és tényleg nagyon elfáradtam, ezért is várom, hogy célba érjek. Véglegesen. De arra tippelnék, hogy meg fog viselni a világbajnokság. A síráson már túl vagyok, bőgni fogok – jelentette ki az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.