Ott lehet a vb-n Marco Rossi csapata – Mutatjuk, hogy miként

A hollandok németországi vereségével eldőlt, hogy komoly tétje lesz a magyar válogatott novemberi, amszterdami mérkőzésének, hiszen egy esetleges győzelemmel akár még a továbbjutást érő második hely is meglehet a Nemzetek Ligája A divíziójában. Sőt, ha megnézzük, miként alakulhat a magyar válogatott sorsa a következő két fordulóban, akkor az is körvonalazódni látszik, hogy a Nemzetek Ligája segítségével miként juthat majd ki Marco Rossi együttese a 2026-os világbajnokságra.

2024. 10. 15. 11:51
20240910 Budapest
Magyarország - Bosznia-Hercegovina válogatott futball mérkőzés
Fotó: Csudai Sándor (CSS)
Origo
képen: #4 Dárdai Márton, #12 Dibusz Dénes, #20 Sallai Roland, #1 Gulácsi Péter magyar válogatott
Minden eddiginél kedvezőbbek a magyarok esélyei egy világbajnoki szerepléshez Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott hétfő este Szoboszlai Dominik két góljával 2-0-ra legyőzte Bosznia-Hercegovina csapatát a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziójának negyedik fordulójában, ezzel gyakorlatilag bebiztosította harmadik helyét, sőt megőrizte esélyét a továbbjutásra is. Sokan nem tudják, vajon miért is fontos mindez – többek között a jó szereplés akár azt is eredményezheti, hogy az 1986-os világbajnokság után ismét ott lehet a vb-n a magyar válogatott – számolt be minderről az Origo.

Szoboszlai Dominik magyar válogatott Nemzetek Ligája
Szoboszlai vezetésével 40 év után kijuthat a magyar válogatott egy világbajnokságra (Fotó: Csudai Sándor)

Ugyanis az idei szezontól fontos változás történt a Nemzetek Ligája lebonyolítási rendszerében, ugyanis a csoportelsők mellett már a második helyezettek is továbbjutnak. A jövő márciusi, oda-visszavágós negyeddöntőben a csoportelsőket összepárosítják majd a legjobb másodikokkal, és klasszikus kupapárharc lebonyolításban a győztesek bejutnak a négyes döntőbe. A csoport negyedik helyezettje – akár csak eddig – kiesik az alacsonyabb osztályba, viszont a harmadikok sincsenek már teljes biztonságban, ugyanis osztályozót kell játszaniuk a bennmaradásért a B-divízió csoport egyik második helyezettjével.

Az erőviszonyokat nézve a realitás azt diktálja, hogy a bosnyákokat már négy ponttal megelőző magyar válogatott – ráadásul az egymás elleni eredmény is számunkra kedvező azonos pontszám esetén – a Nemzetek Ligájában a harmadik helyen fog végezni, ami az új szabályok értelmében egyet jelent azzal, hogy Marco Rossi együttese jövő márciusban osztályozót játszik az A divízióban maradásért. Jelenleg a következő válogatottak állnak a B divízió csoportjainak második helyén: Grúzia, Anglia, Ausztria és Wales. Tehát ha ugyanígy zárulnának a csoportküzdelmek, akkor ebből négyesből kapna ellenfelet a magyar válogatott.

A vb-selejtezők európai csoportjainak sorsolását decemberben tartják majd, vagyis az ellenfelek még nem ismertek, azt viszont már tudni lehet, hogy az őszi NL-meccsek eredményei befolyásolják az év végi ranglistát. Magyarország a 18. legerősebb európai együttesként a második kalapból várhatná jelenleg a sorsolást. Márpedig decemberig ez a helyzet már aligha fog változni, ugyanis szinte kizárt, hogy annyit javítson vagy rontson addig Marco Rossi együttese, hogy hét másik nemzet megelőzze. Az első kalap legalacsonyabb pontszámával rendelkező Ausztriával szemben 69,31 pont a hátrányunk, míg a harmadik kalap legjobb pontszámával rendelkező Szlovéniával szemben 48,08 pont az előnyünk. 

Jelen állás szerint így nézne ki a 2026-os európai vb-selejtezők kalapbeosztása:

1.kalap: Franciaország, Spanyolország, Anglia, Belgium, Hollandia, Portugália, Olaszország, Horvátország, Németország, Svájc, Dánia, Ausztria
2. kalap: Ukrajna, Törökország, Svédország, Wales, Lengyelország, Magyarország, Szerbia, Szlovákia, Románia, Csehország, Norvégia, Görögország
3. kalap: Szlovénia, Skócia, Írország, Finnország, Grúzia, Albánia, Izland, Észak-Macedónia, Észak-Írország, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Izrael
4. kalap: Bulgária, Luxemburg, Örményország, Fehéroroszország, Koszovó, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Észtország, Ciprus, Lettország, Litvánia, Feröer-szigetek
5. kalap: Moldova, Andorra, Málta, Gibraltár, Liechtenstein, San Marino 

ROSSI, Marco
Marco Rossi csapata előtt nagy esély nyílt a 2026-os vb-n való részvételre (Fotó: Koszticsák Szilárd)

A selejtezőből két út vezet a világbajnokságra. A csoportelsők automatikusan kijutnak a 2026-os világbajnokságra, amelyet az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban rendeznek. A másik lehetséges út a pótselejtező, ahol a 12 vb-csoportmásodik mellé csatlakozik a Nemzetek Ligájából majd azon négy csapat, amely az összesített rangsorban a legjobban végzett, viszont nem sikerült az első két hely valamelyikét megszereznie a vb-selejtezőn. Így a 2026-os európai pótselejtezőn összesen 16 válogatott fog még harcba szállni a fennmaradó négy vb-kvótáért, az Európa-bajnokság előtt látott rendszer alapján: mind a négy ágon négy-négy együttes fog szerepelni, az elődöntők és a döntők pedig egy meccsen dőlnek el, vagyis az első körből továbblépve összesen két párharcot kell majd nyerni a kijutáshoz.

A legfontosabb most az, hogy minél jobb eredményt érjen el a magyar válogatott november 16-án Hollandiában, majd három nappal később a németek ellen a Puskás Arénában ahhoz, hogy élni tudjon az új lebonyolítási rendszer adta esélyekkel, és reális eséllyel kijusson 40 év után egy világbajnokságra, ahol Kanada ellen aratta utolsó győzelmét a magyar csapat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.