Kínában az ismeretlenbe ugrik fejest Michelisz Norbert, aki újra bajnok lehet

Tizenegy hét elteltével Kínában folytatódik az FIA TCR World Tour, azaz a túraautó-világsorozat, amelyben két versenyhétvégével az idény vége előtt Michelisz Norbert az éllovas. A Hyundai Motorsport magyar versenyzője jó úton jár pályafutása harmadik bajnoki címe felé a világ vezető túraautó-bajnokságában, ám Kínában nem lesz könnyű dolga, ha meg akarja védeni a jelenlegi 25 pontos előnyét az élen, hiszen nehezebb lesz az autója, mint a legfőbb üldöző Esteban Guerrierié.

2024. 10. 17. 4:55
Michelisz Norbert Kínában tehet újabb nagy lépést a bajnoki címvédés felé. Fotó: FIA TCR World Tour/Rafael Gagliano
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michelisz Norbert címvédőként bombaformában, rögtön futamgyőzelemmel kezdte a szezont még áprilisban az olaszországi Vallelungában, majd az első négy forduló mindegyikén dobogóra állt, júliusban a brazíliai Interlagosban másodszor is az első helyen intették le. Legutóbb augusztus elején Uruguayban rendeztek fordulót az FIA TCR World Tourban, az volt az idei első hétvége, amikor Michelisz nem állt dobogóra, de a két negyedik hellyel így is igencsak erősen teljesített. Mindezek után jelenleg 25 pont az előnye a bajnokság élén a hondás Esteban Guerrieri előtt, akivel 2019-ben, az első bajnoki címe idején is kiélezett csatát vívott a győzelemért.

Michelisz Norbert a mezőny élén (Fotó: FIA TCR World Tour/Rafael Gagliano)

Kínában már az utolsó előtti versenyhétvége következik a szezonban, amely majd november 17-én Makaóban zárul. Michelisz célja az lehet, hogy az idényzáróra is minél többet megtartson az előnyéből, ám ez nem lesz könnyű feladat. A magyar versenyző Hyundai Elantra N TCR-je harminckilós büntetősúlyt kapott a kínai hétvégére, míg a nagy rivális Guerrieri Hondája csak tízet. Az argentin autója tehát húsz kilóval könnyebb lesz, ami sokat számít egy olyan pályán, mint a zhuzhou-i amelyet 14 kanyar színesít, tehát sok rajta a fékezés és a kigyorsítás.

– Nem is tudom, hogy mire számítsak Kínában, mert ez egy teljesen ismeretlen pálya, és nehéz megmondani, milyen lehet a teljesítményünk a többiekével összevetve – fogalmazott Michelisz. – Mivel nincsenek adataink a korábbi évekről, kicsit az ismeretlenbe ugrunk fejest. A pluszsúlyokat figyelembe véve nehéz lesz sok pontot szerezni, de hiszek benne, hogy a korábbi versenyekhez hasonlóan most is jó munkát végzünk majd, és megtaláljuk a legjobb beállítást az autón.

Michelisz tavaly ősszel az FIA TCR World Tour hasonlóan hosszú szünetét ralizással töltötte, indult a Rally Hungary-n, vagyis az Európa-bajnokság hazai versenyén, idén viszont nem tett kikacsintást a túraautózásból, feltöltődésre használta az elmúlt két és fél hónapot, miközben fizikailag edzésben tartotta magát.

Amikor legutóbb Kínában versenyzett, bajnok lett

– Jó formában érzem magam, és magabiztos vagyok – szögezte le Michelisz. – Nagyon várom már a hétvégét. Kínába utazni mindig különleges, már öt év eltelt azóta, hogy legutóbb itt versenyeztem. Izgalmas lesz a kínai versenyzőkkel is megosztani a pályát, bízom az eredményes hétvégében és a jó hangulatban.

A világ vezető túraautó-bajnoksága legutóbb még WTCR néven a Covid-járvány kitörése előtt, 2019-ben látogatott el Kínába, akkor Ningpóban Michelisz futamgyőzelmet aratott, Guerrieri pedig borzasztó hétvégét zárt, szerzett pont nélkül. Visszagondolva az a hétvége lehetett a döntő közöttük a rendkívül kiélezett idény végén.

Kik Michelisz Norbert legnagyobb ellenfelei?

Most Guerrieri mellett Thed Björk számít Michelisz legnagyobb üldözőjének, neki 29 pont a hátránya a harmadik helyen. 2017-ben a svéd orozta el a bajnoki címet az akkor még Hondát vezető magyar elől, és Björk most a gyártója hazai pályáján bizonyíthat, hiszen a Link&Co kínai–svéd koprodukció.

Jó eséllyel hármójuk között dől el a bajnoki cím idén, bár 43-43 pontos hátrányban, a negyedik-ötödik helyen még lőtávon belül van a francia Yann Ehrlacher (Link&Co) és Michelisz spanyol csapattársa, Mikel Azcona is. Ám ismerve a Hyundai eddigi stratégiáját, Azcona és a dél-koreai márka harmadik versenyzője, a jelenleg a hatodik helyen álló Néstor Girolami már teljes egészében Michelisz sikeréért dolgozhat majd Kínában.

Az FIA TCR World Tour kínai hétvégéjének programja (magyar idő szerint):

Péntek:
6.00 – Első szabadedzés
9.00 – Második szabadedzés

Szombat:
4.00 – Időmérő (tv.: Sport 1)
8.00 – Első futam (tv.: Sport 1)

Vasárnap:
8.00 – Második futam (tv.: Sport 1)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.