Sherlock Holmes mégiscsak lehet együttérző a nőkkel szemben

A Netflixen elérhető Enola Holmes című kalandfilm producerei elutasítják a Sir Arthur Conan Doyle hagyatékának kezelője által benyújtott szerzői jogi keresetet.

Forrás: MTI2020. 11. 04. 18:30
Porter, Philip
Zermatt, 2005. június 19. Philip PORTER, a londoni Sherlock Holmes Társaság tagja Sherlock Holmes-jelmezben érkezik a svájci Zermattba 2005. június 18-án. A társaság korabeli viktoriánus ruhába öltözött tagjai június 15. és 23. között végig követik a nyomozónak a The Final Problem (A végso probléma) címu detektívregényben leírt útját. A háttérben a Matterhorn-csúcs látható. (MTI/EPA/Alessandro Della Bella) Fotó: ALESSANDRO DELLA BELLA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A producerek szerint a hagyatékkezelő tisztességtelen módon próbálja gátolni az alkotókat abban, hogy eredeti műveikben felhasználják a briliáns detektív, Sherlock Holmes karakterét.

Még júniusban perelték be a Netflixet, a Legendary Pictures produkciós céget, az Enola Holmes-könyvsorozatot jegyző Nancy Springert, valamint a Millie Bobby Brown főszereplésével készült film alkotóit, köztük Jack Thorne forgatókönyvírót és Harry Bradbeer rendezőt – írja a The Hollywood Reporter című filmes portál.

A pénteken benyújtott keresetében az alperes aláhúzta, hogy Arthur Conan Doyle több mint 50 Sherlock Holmes-írása ma már „vitathatatlanul közkincsnek számít”, a hagyatékkezelő mégis pénzfizetésre próbálja rákényszeríteni azokat, akik műveikben felhasználják a karaktert.

Philip PORTER, a londoni Sherlock Holmes Társaság tagja Sherlock Holmes-jelmezben érkezik a svájci Zermattba Fotó: MTI / EPA / Alessandro Della Bella

A Doyle-hagyaték szerint azonban az Enola Holmes című filmben a detektív olyan karakterjegyei szerepelnek – kedvesebb, együttérzőbb és tiszteli a nőket –, amelyek a még mindig szerzői jogi védelem alatt álló Doyle-művekben jelennek meg.

Az alperesek ügyvédje szerint az általános érzelmek, érzések és személyiségjegyek nem tartoznak a szerzői jog védelme alá. Az ügyvéd továbbá felsorakoztatott egy sor olyan, ma már köztulajdonba tartozó Doyle-művet, amelyben megjelennek Holmes szóban forgó karakterjegyei, köztük egy 1892-es történetet, amelyben a nyomozó „kedvesen és tisztelettel” bánik egy nővel.

A Doyle-hagyaték keresete védjegysértésre is kitér, arra hivatkozva, hogy a film címében szerepel a Holmes név. Jampol szerint azonban az Enola Holmes cím művészileg összetartozik a filmmel és nem vezeti a nézőket arra a téves elképzelésre, hogy a produkciónak köze van a hagyatékhoz.

Superman is pályázik az új James Bond-film főszerepére

A színész évekkel ezelőtt a Casino Royal meghallgatásán elesett a szereptől, de még mindig szívesen játszaná James Bond 007-es ügynököt – írja a Híradó.hu.

Az NME cikke szerint Henry egy interjúban árulta el: még akármi lehet, de igen, szeretnék Bond bőrébe bújni, nagyon-nagyon izgalmas lenne. Ha Barbara Broccoli és Mike G. Wilson (producerek) szívesen dolgoznának velem, azonnal lecsapnék a lehetőségre.

Cavill az elmúlt években olyan sikerprodukciókban kápráztatta el a közönséget, mint a Witcher sorozat, amelyben Ríviai Geraltot alakította, de ő formálja meg az utóbbi időben a DC-szuperhős Supermant, legutóbb pedig Sherlock Holmes szerepében tűnt fel az Enola Holmes című filmben – fogalmaz a Szoljon.hu.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.