Kardos Bence a lovaglás miatt szeretett bele az öttusába

A Nemzetközi Öttusaszövetség döntése, mely szerint a lovaglás a 2024-es olimpia után kikerül az összetett sportágból, sokkolta az idei Európa-bajnokságon egyéniben és csapatban is aranyérmes versenyzőt, a korábbi világbajnok, sydney-i olimpiai ezüstérmes Balogh Gábornak, a Magyar Diáksportszövetség elnökének pedig öt érve van az öttusa jelenlegi sportágai mellett, illetve a nemzetközi szövetség érthetetlen érvelésével szemben.

Forrás: MTI, mdsz.hu2021. 11. 05. 14:41
Kardos Bence
Szkesfehrvr, 2021. mjus 15. Kardos Bence a lovagls versenyszmban az ttuszk vilgkupa-sorozatnak szkesfehrvri dntjben a Bregy Atltikai Kzpontban 2021. mjus 15-n. MTI/Vasvri Tams Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) döntése, mely szerint a lovaglás a 2024-es olimpia után kikerül az összetett sportágból, sokkolta az idei Európa-bajnokságon egyéniben és csapatban is aranyérmes Kardos Bencét, aki nem akar belegondolni abba, hogymi lesz az öttusával Párizs után.

A hír a sportág minden hívét sokkolta, természetesen engem is. Ez a döntés a semmiből jött, hiszen Tokió után csak arról volt szó, hogy megváltoztatják a lovaglás szabályait, és nem arról, hogy kiiktatják ezt a tusát

– mondta az MTI-nek érezhető indulattal a hangjában a 23 éves versenyző, majd hozzátette, hogy a lovaglás miatt szeretett bele az öttusába, ha tisztán fizikai sportágat keresett volna, a triatlont választja.

Gyenge lovaglások, bukások régen is voltak, nem kellene egy jól bevált számot lecserélni. Az UIPM határozata azt jelzi, hogy nem tisztelik a múltat, a hagyományokat, csak kapkodnak, elhamarkodott döntéseket hoznak az olimpiai létért. Mi, versenyzők még nem nyugszunk bele ebbe a döntésbe; különböző fórumokon elindult egy mozgalom, amelyhez egy nap alatt több mint ezren csatlakoztak

– mondta a Trion SC kétszeres országos bajnok sportolója, aki a bizonytalanság miatt egyelőre csak három évre tervez előre.

Egyetlen biztos pont van az életünkben, a párizsi olimpia, addig még lesz lovaglás. Most ez motivál, ezért edzek mindennap, és mindent megteszek azért, hogy indulhassak a játékokon. Abba bele sem gondolok, mi lesz utána a sportágunkkal, ha ez a megoldás marad, illetve még reménykedem, hogy győz a józan ész. Egy-két olimpia beleférne a pályafutásomba, de most még sajnos nem lehet előre tervezni

– összegzett Kardos Bence.

Borítókép: Kardos Bence lovon. Forrás: MTI/Vasvári Tamás

„Balogh Gábor: Én is a ló miatt buktam el a sydney-i olimpiai aranyérmet, mégis van öt érvem az öttusában a lovaglás mellett!

A hazai öttusa sportág szereplőivel egyetemben olimpiai ezüstérmes klasszisunk, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke is felháborítónak és rossz döntésnek tartja a nemzetközi szövetség döntését, amely kiemelte a lovaglást az öttusa számok közül.

Balogh Gábort ezt abban a helyzetben mondja, hogy 2000-ben a sydney-i olimpián ő is egy szerencsétlen sorsolás és az abból fakadó 4 verőhiba miatt csúszott le az aranyéremről. A kétszeres világbajnok öttusázó, a miniszterelnök sportügyekért felelős korábbi tanácsadója mégis kiáll amellett, hogy az öttusa sportágban igenis helye van a lovaglásnak.

Balogh Gábornak öt érve van az öttusa jelenlegi sportágai mellett, illetve a nemzetközi szövetség érthetetlen érvelésével szemben:

Komplex tudás: Az öttusa az egyik legkomplexebb tudást, képességeket igénylő sportág, ahol a sportolónak a fizikai felkészültség mellett az állattal való együttműködés képességével is rendelkeznie kell. Ez különbözteti meg a sportágat más teljesítmény- vagy állóképességi, valamint technikai tudást igénylő sportoktól is. Az együttműködés rengeteg edzéssel fejleszthető, és tapasztalatunk szerint a lovas edzéseket manapság sokan elhanyagolják.

Tehetség faktor: A lóval való együttműködés képessége csak részben tanulható vagy fejleszthető, ez egy tehetség faktor. Az egyformán felkészült versenyzőket ez különböztetheti meg egymástól, és ezen múlhat versenyek helyezése. Például Martinek János sporttársamat is ez emelte ki a mezőnyből, hiszen rendszeresen hibátlan lovaglásokat tudott produkálni a nagy nemzetközi versenyeken. Ez a tehetség faktor más sportágakban is jelen van, pl. ha labdasportokban egy játékos jobban lát a pályán mint a másik.

Lóállomány biztosítása: A nemzetközi szövetség döntése mellett érvként hozta fel, hogy bizonyos térségekben nem biztosítható a lóállomány, így szűkül a sportágban résztvevő országok, nemzetek száma. Ilyen alapon a sísportokat is ki lehetne venni a téli olimpiáról, hiszen számos országban nincsenek hegyek, sőt, a komplex téli olimpia értelmezhetetlen, hiszen szinte teljes kontinenseket zárnak ki a földrajzi adottságok. Meglátásom szerint ahol az öttusa sportágat meg szeretnék honosítani, ott helyben szükséges segítséget nyújtani, pl. sportszakmai tanácsadással, lóállomány telepítésével, amely nem egy megugorhatatlan küldetés.

Versenyzők érdeke? Laikusok azt hihetik, hogy ezzel a döntéssel nekünk, versenyzőknek akarnak kedvezni, hogy megóvjanak bennünket olyan faktoroktól (a ló sorsolásával), amelyek kiszámíthatatlanná teszik a verseny kimenetelét. Erre az a válaszom, hogy aki ilyen faktorokkal nem akar számolni, az nem választja az öttusát, hanem pl. triatlonozni megy. Aki ezt a sportot választja, és válik benne élsportolóvá, annak számára a lovaglás annak minden szépségével és nehézségével fontos része a sportágnak.

Nézettség: a NOB fő célja az, hogy az olimpia nézettségét, az iránta mutatott érdeklődést folyamatosan fenntartsa. Ezzel jómagam is egyetértek, de biztos vagyok abban, hogy az öttusa nem attól lesz nézettebb, hogy a lovaglást kerékpározásra fogják cserélni, amely látványban jóval elmarad a lovaglás szépségétől.

+1 érv: Végül, mint sportvezető és gyerekek mozgásösztönzésével foglalkozó szakember azt a plusz, érzelmi alapú érvet is hozzátenném a fenti racionális megközelítéshez, hogy a sportág többi hazai képviselőjével egyetemben szeretnénk a gyerekeknek, az utánpótlásnak azt a hagyományt és állandóságot is tovább adni, amelyet az öttusa 112 éven át képviselt, és 12 olimpiai és megszámlálhatatlan világ- és Európa bajnoki aranyérmet adott hazánknak.” Forrás: Magyar Diáksport Szövetség - Balogh Gábor elnök

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.