A drótszamár válthatja fel a lovakat az öttusában Párizs után

A brit Guardian már korábban megírta, az illetékesek csütörtökön megerősítették a hírt, amely szerint a párizsi olimpia után teljesen eltűnik az öttusából a lovaglás. Az indok az, hogy a sportág csak így maradhat benne az olimpia programjában. Az új sportágról a nemzetközi szövetség november végén sorra kerülő tisztújító közgyűlése után döntenek, a Guardian szerint a kerékpár a legesélyesebb.

Magyar Nemzet
2021. 11. 04. 17:29
Gulyás Michelle, a jelenlegi első számú női versenyzőnk Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) végrehajtó bizottsága csütörtökön videókonferencia keretében tájékoztatta a tagszövetségeket azokról a jelentős változásokról, amelyekről még az elmúlt héten saját hatáskörben döntött, ám közben különböző sajtóorgánumok kiszivárogtattak. Ennek az lényege, hogy a sportágból eltűnik a lovaglás, és más váltja fel. A videókonferencián az öttusa vezetői hangsúlyozták, hogy az olimpiai programban maradás érdekében mindenképpen szükség van arra, hogy a lovaglást másik tusa váltsa fel. Elhangzott, hogy nem a tokiói „lovasbakival” indokolták a döntést, hanem azzal, hogy a sportág világméretű fejlődésének gátja az, ha bizonyos térségekben (példaként a karibi vidéket említették) nem tudják biztosítani a lóállományt. Egy sportág ötkarikás műsoron maradásának viszont feltétele, hogy minél több helyen űzzék.

A 2024-es párizsi olimpián még a lovaglás is az öttusa része lesz, mert a mostani nemzedék még így készül, ám 2023-tól a fiatalok versenyeit már az új módon kell megrendezni. Azt, hogy mi lesz az új sportág az öttusán belül, már az UIPM új vezetése fogja eldönteni, ugyanis november 27–28-án tisztújító közgyűlést tart a világszövetség. Az új sportágtól követelmény, hogy ne legyen drága, könnyen szállítható legyen az eszköz, és a fiatalok körében népszerű legyen, a programbizottságnak december 10-ig kell javaslatot benyújtania a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára, a végső döntést a pekingi téli olimpia idején hozzák meg.

Joël Bouzou, az UIPM alelnöke a L’Equipe francia sportnapilapnak szerdán megerősítette a brit Guardian keddi értesülését, hogy a lovaglást kivették az öttusából. A Guardian szerint a helyére a kerékpározás kerülhet. A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa az 1912-es olimpia óta szerepel az ötkarikás játékok programjában. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán, például a lövészetet és a futást jelenleg együtt rendezik egy kombinált szám keretében, de a sportágak sosem cserélődtek.

 

A Nemzeti Sport három korábbi világklasszist kérdezett a döntésről, az ő reakcióikból idézünk.

 

világbajnoki címvédő, olimpiai bronzérmes öttusázó: „Lesz egy sportágunk, amit kis túlzással már nem hívhatunk öttusának, és ezért eléggé el vagyok keseredve. Nem igazán értem ezt az egészet, nem fogom fel, hogy miért kell belenyúlni a tradíciókba. Az öttusa soha nem volt a legnézettebb, leglátványosabb olimpiai sportág. Nem is erről szólnak a versenyeink, hanem arról, hogy a legvakmerőbb, legkeményebb sportolók megméretik magukat. Számomra most az egész olimpiai eszme megkérdőjeleződik, és nagyon remélem, hogy ezzel a döntéssel a sportág nem ásta meg a saját sírját.

Martinek János, olimpiai bajnok öttusázó: „Én személy szerint nagyon szomorú vagyok a döntés miatt, hiszen ez volt a kedvenc tusám, jól is ment annak idején a lovaglás. A legkisebbek nyilván tudnak majd alkalmazkodni ehhez a változtatáshoz, a mostani felnőtt és junior korosztálynak pedig a meglévő rend szerint kell készülni, hogy odaérjenek a 2024-es olimpiára.”

Fotó: Tumbász Hédi

Vörös Zsuzsanna, olimpiai bajnok öttusázó: „A világ folyamatosan változik, sajnos jelen pillanatban ennek kell megfelelni, és mivel Magyarország nagy öttusahagyományokkal rendelkező nemzet, így minket sokkal érzékenyebben érint ez a döntés. Én átéltem már hasonlót 2008-ban, amikor a laser run bekerült a programba, akkor ez volt a feltétele az olimpián maradásnak. Akkor lázadtunk, de nem értünk el vele semmit. És véleményem szerint jót tett a sportágnak a döntés, látványosabb lett tőle.”

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.