időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Beakadt a lemez

PILHÁL GYÖRGY
2022.04.21. 05:59 2022.04.21. 08:17
Beakadt a lemez

A washingtoni Freedom House legfrissebb „demokráciajelentése” szerint Magyarország átcsúszott a hibrid rezsimek közé – írja lelkendezve a 444.hu. Vannak ugyan idehaza választások, de a demokrácia intézményei törékenyek. A hibrid rezsimek vezetői a hatalom érdekében feladták liberális demokrata elkötelezettségüket. „Orbán Viktor jól példázza ezt a tendenciát. Bár engedélyezi a választásokat, de az államapparátust az ellenzékkel szembeni harc szolgálatba állította.” Jogvédőék szerint az idei szavazás nem volt sem szabad, sem tisztességes. Érdekes, az EBESZ ezt nem így látta, sőt a vesztes pártok sem álltak elő panasszal.

Korábban lapunk birtokába jutott egy Soros-alapítvány-exigazgatóval készült Skype-interjú a Freedom House módszereiről: „Elemzés helyett gyakorlatilag agitprop anyagot írtak. Ennek lényege, hogy amikor a barátaid kormányon vannak, akkor az ország jól teljesít. Ha nem ők, akkor akármit is csinálnak, az nem elég jó.”

A szabadságkutatók szerint a legsikeresebb évünk 2006 volt, azt kellene újra megcéloznunk. (Abban az évben mi is kutattuk a demokrá­ciát, de a gyurcsányi könnygázfüstben nem találtuk…) Mi idehaza úgy látjuk, a washingtoni megmondóemberek alkalmassága romlott, nem is kicsit. Rutinból és többnyire hozott anyagból dolgoznak, ráadásul mintha beakadt volna a lemez… Jót tenne nekik egy kis magyarországi kiruccanás. Élő egyenesben láthatnák: jé, a Fidesz-győzelmek dacára ma is zavartalanul uszíthat az ellenzéki sajtó, senki sem veszi el a Telextől a klaviatúrát, a Klubrádiótól a mikrofont, az ATV-től a kamerát, és a nagy fekete autó sem visz el senkit!

Borítókép: Soros György (Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

Ha újranyitna a Lipót

Úgy látszik, a jelentéktelen pártoknak bomlott képviselőkre van szükségük – az idvezült vigyorú Tordai Bence főnyeremény a Párbeszédnek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.