idezojelek

Megint vigyáznának ránk

A pártvezér-politikus Gyurcsány Ferenc mellett létezik egy Parnasszusra igyekvő Gyurcsány Ferenc is.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Kovács Attila

A pártvezér-politikus Gyurcsány Ferenc mellett létezik egy Parnasszusra igyekvő Gyurcsány Ferenc is. Tavaly bújt elő a habzóborászból az alanyi költő. Egyik első zsengéjében arról szavalt, hogy a DK-híveknek „dolguk” van. „Érteni, elfogadni emberi létünk egyediségét, az egyes ember megismételhetetlenségét, ezért az élet mindenekfelettiségét, küzdeni azzal, azokkal, akik ezt irgalmasság helyett az kisajátító önzés magán-, vagy közéleti útjára lépnek.” Hogy miként áll ez az irgalmasság–önzés mérkőzés, arról maga a költő-hadvezér számol be időről időre közösségi oldalán. Minap például ekképp: „Mi vigyázunk egymásra. […] Nem hagyunk egyetlen embert se hátra. […] Aki megtámad bennünket, azzal megküzdünk. […] A Demokratikus Koalíció minden magyar polgárra vigyázni fog.” Stb.

Szép gondolatok, ám a kritikus olvasó Ferenc poétán is talál fogást. „Mindenkire vigyázni akartok? Ettől tartunk – írja egyikük. – Annak idején Recsken és Hortobágyon is vigyáztatok ránk… Pár éve Feri azt ígérte, »a kóbor kutyákat befogjuk, és telepre visszük«. Na, kösz szépen…” Más azzal nincs kibékülve, hogy alkotónk munkáiban sok a „vendégszöveg”, egyik-másik szinte plágium: Ezt a »Nem hagyunk egyetlen embert se hátra« passzust Orbántól csórta Fletó; az eredeti úgy szólt: »Senkit sem hagyunk az út szélén«. Nagyon gáz. „Nekem már az a 2006-os lózung is gáz volt, amelyben így festette le magát az akkor éppen országló Láriferi: »Van egy ország. Van egy ember. Van egy program.« Évtizedekkel korábban egy másik veszélyes szélhámos már mondott valami hasonlót – Egy nép, egy birodalom, egy vezér –, annak se lett jó vége.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.