időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

Titkolták előlünk

Pilhál György
2023.02.17. 05:59
Titkolták előlünk

Igazságtalan volt a sors Wass Alberttel. Bár Erdély egész munkásságán nyomot hagyott, életének nagyobbik felét Németországban, majd Amerikában töltötte. Elbitorolt szülőföldjének hivatalossága ma is háborús bűnösként tartja számon a távollétében koncepciós perben halálra ítélt írót. Csak saját reménysorai vigasztalhatták: „És lészen csillagfordulás megint / és miként hirdeti a Biblia: / megméretik az embernek fia”.

A rendszerváltásig a csonka haza is alig tudhatott róla. Műveit elrejtette a szocialista kultúrpolitika. Oka volt rá. Wass Albert nem félt kimondani véleményét a kommunizmusról, a megcsonkított hazáról, tetten ért, nevén nevezett mindent. Szuggesztivitása lenyűgöző, szellemének gyújtóereje a szívekhez szól. 

Gerincet sem visel

Jámbor személye összefonódik az elmúlt napokban Budapesten randalírozó radikális antifasiszta hálózattal.

Úgy ír a havasok világáról, az elmúlásról és a megújulásról, hogy abban egyszerre van ott a történelem és a históriát átélő ember. Könny szökik az olvasó szemébe, amikor a Hargitáról mesél, a Mezőség tájait rajzolja. 

Bár maga Babits Mihály méltatta Baumgarten-díjjal 1934-ben, könyvei idehaza csak a rendszerváltás után jelenhettek meg. Másfél évtizeddel „amnesztiája” után már a legkedveltebb magyar író. (A funtineli boszorkány ma már a tizenkét legnépszerűbb honi regény egyike.)

Élete alkonyán haza kívánt térni, állampolgársági bizonyítványt kért, ám Kuncze Gábor belügyminisztériumától csak egy megalázó ideiglenes fecnit kapott. Két évre rá – ma negyedszázada – önkezével vetett véget életének. Idegen földön, kilencvenévesen. E verssorát talán búcsúnak szánta: „S utolsó jussomat, a Szót, / ezt a szent, tépett lobogót / kitűzöm fent az ormokon / s a csillagoknak meglobogtatom!”

Borítókép: Wass Albert 1943 körül (Forrás: Wikipédia)

Csak semmi export!

Megspórolhatott volna egy utat a demokráciaterjesztési céllal Budapestre látogató amerikai USAID-vezető, Samantha Power.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.