idezojelek

Fegyőr a szószékről

A tenyérbemászó nyilatkozatok sosem álltak távol Fekete-Győr Andrástól, munkásságát erre építi.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Krizsán Csaba

A tenyérbemászó nyilatkozatok sosem álltak távol Fekete-Győr Andrástól, munkásságát erre építi. Minap például azt ecsetelte, mennyire emelkedett lépés volt a választáson alulmaradt Sanna Marin finn miniszterelnöktől, hogy a pártelnökségről is lemondott. „Valahogy így néz ki, amikor egy igazi európai demokrata vállalja a felelősséget a választási vereségért. Nem megbélyegzi az ellenfelét – egyszerűen vállalja a felelősséget a kudarcért, példát mutatva ezzel az ország polgárainak.”

Ebből kiindulva a tavaly áprilisi kiadós zakó után a teljes magyar ellenzéki vezérkarnak vennie kellett volna a kalapját – ha jól értelmezem a Momentum igehirdetőjének példabeszédét. (Neki meg talán be kellett volna ismernie a bíróságon a Kossuth téri hősies petárdahajigálását – ehhez képest csak hallgatott a dobóatléta, mint hal a szatyorban.)

Fegyőr erkölcsi kinyilatkoztatásaiból nagy a felhozatal. Évekkel ezelőtt ezzel az ars poeticával indított: „A Momentum feladatának tekinti, hogy tisztességet, becsületet és erőt vigyen a parlamentbe.” Nem szegte a kedvét, hogy ez nem sikerült, újabb ötletekkel állt elő. Az egyik legemlékezetesebb így szólt: „Mint az unió engedelmes tagja, végre kell hajtanunk a bevándorlókkal kapcsolatos EU-döntéseket. Ne ijedjünk meg néhány száz jámbor menekülttől!” Máskor politikustársai önérzetét szólította meg: „Viselkedjünk úgy, hogy a választóink szemébe és a tükörbe egyaránt bele tudjunk nézni.” (Ez főképp számára jelentett kihívást.)

„Rengetegen mondják nekünk – mesélte múltkoriban –: ti vagytok az utolsó reményünk!”

Én kicsit másképp hallottam: „Ti egy utolsók vagytok!”

Borítókép: Fekete-Győr András (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.