idezojelek

Barlangrajzok

Az ilyen emberek járnak a temetésekre röhögni.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Szigetváry Zsolt

Azok a rajzai a legnépszerűbbek, amelyekkel a jelenlegi rendszert, elsősorban Orbán Viktort támadja, magyarázza Pápai Gábor, a Népszava karikaturistája a KlikkTV Tíz című műsorában. „Alacsonyabb szinten”, mondja, előfordulnak felháborodások, de a miniszterelnök még nem rea­gált. Pápait jó érzéssel tölti el, hogy ebben a mostani vezérelvű társadalomban rajzban fogalmazhatja meg sokak véleményét. – Ha az Alkotmányvédelmi Hivatal beindul – teszi hozzá sokat sejtetőn –, akkor a régi rendszerben szerzett tapasztalatainkra ismét szükség lesz.

Alighanem a Magyar Újságírók Országos Szövetségének karikaturista szakosztálya is kedveli Pápai munkáit, ellenkező esetben aligha neki ítélte volna három esztendeje az év legjobb karikatúrája díjat. A Müller Cecí­liát ábrázoló „műalkotáson” az országos tiszti főorvos látható, amint a keresztre feszített Jézus mellett állva azt mondja: „Alapbetegsége függőséget okozott.” (Gondolom, a főorvos asszony nyakláncán függő kereszt adhatta Pápainak a művészi ihletet.) Az „alkotás” miatt beperelt rajzolót a Fővárosi Törvényszék felmentette, „jópofának” ítélve a rajzot. A bírónő széles mosollyal azt is hozzátette: az átlag magyar állampolgár is viccként fogta fel a rajzot. (Felmérésének forrását nem említette.) Még le sem csengett a provokációt követő felháborodáshullám, Pápai alkotó máris újabb „remek témát” talált. A Trianon-centenáriumra készített Száz év magány című karikatúra egy epeömlött „művész” kórlapja: a csonka-Magyarország-alakú gödör szélén, az elcsatolt részeken álló emberek lekiáltanak a mélybe: „Nem akarnak feljönni?” Lentről a válasz: „Nem, nem, soha!”

Az ilyen emberek járnak a temetésekre röhögni.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Borítókép: Pápai Gábor karikaturista, a Népszava munkatársa átveszi Kránitz Lászlótól, az MSZP pártalapítványa, a Szabad Sajtó Alapítvány elnökétől, és Tóbiás Józseftől, az MSZP elnökétől a Szabad Sajtó-díjat Budapesten, a Danubius Hotel Flamencóban 2015. március 14-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.