idezojelek

Kincsünk: Kincsem

Aki az emberek között Puskás Öcsi, az a lovaknál Kincsem: a valaha élt legismertebb magyar.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
2024. 03. 16. 5:59
Fotó: Fotó: Wikipédia

Aki az emberek között Puskás Öcsi, az a lovaknál Kincsem: a valaha élt legismertebb magyar. A magyar csodaló százötven éve, 1874. március 17-én született Blaskovich Ernő tenyésztő tápiószentmártoni birtokán. Ötvennégy alkalommal állt rajthoz Európa tizenhárom versenypályáján és mindannyiszor győzött. Teljesítményét soha egyetlen versenyló sem tudta felülmúlni. Sikereinek értékét emeli, hogy törékeny kancaként a szilaj méneket is maga mögé utasította. Nem meglepő, hogy több művészi alkotás is készült róla, életnagyságú bronzszobra – Tóth Béla munkája – a budapesti Kincsem Park bejáratánál áll. Emlékét a bécsi, a baden-badeni és a hazai versenypályán a Kincsem-díj őrzi. (Még olyan országokban is neveztek el róla futamot, ahol meg sem fordult.)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kincsem pályafutását legendák sora övezte. Legjobb barátja egy fekete-fehér nőstény macska volt, aki minden egyes versenyére elkísérte – nélküle állítólag nem volt hajlandó rajthoz állni. Az étkezésére is roppant kényes volt, még Angliába is utánavitték a szentmártoni Selyemréten kaszált szénát. Hatévesen hagyta abba a futást, de tenyészkancaként tovább bizonyított: öt kiváló csikót ellett a kisbéri ménesben. Krúdy Gyula írta a csodakancáról: „Igaz, hogy Kincsem patáját aranyba foglalta gazdája, de tán még többet is megérdemelt volna ez a Kisbér-kanca, mert hiszen voltaképpen ő volt az, aki a pestiek­nek, majd későbben a minden rangú magyaroknak az utat a Városliget felé megmutatta.”

1887-ben, éppen a tizenharmadik születésnapján távozott az égi versenypályákra. Idomárja, Hesp Róbert szinte vele halt, 39 nappal élte túl imádott tanítványát, örök kincsünket, Kincsemet.

Borítókép: Emil Adam festménye Kincsemről (Fotó: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.