idezojelek

Históriánk lova

Nem kell ahhoz lóbolondnak lenni (én az vagyok), hogy az ember beleszeressen a székely lóba.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
2024. 04. 05. 4:58

Nem kell ahhoz lóbolondnak lenni (én az vagyok), hogy az ember beleszeressen a székely lóba. (A „székely” itt egy fajtát jelent, mint például a kisbéri vagy a lipicai.) Apró termetű, szeretni való lovacskát képzeljünk el, aki ugyanakkor szívós, fáradhatatlan és roppant kemény. Mindemellett végtelenül nyugodt, kezes, odaadó fajta, gyermekek oktatásához kiváló. Ahogyan mondani szokás, meglátni és megszeretni egy pillanat műve…
Egész történelmünket végigkísérte a székely ló. Bizonyított, hogy Árpádék ehhez hasonló vagy talán éppen ilyen lovakon érkeztek a Kárpát-medencébe. 

Maga Wesselényi báró is szenvedélyes híve volt a székely lónak, Zsibó környékén még ménest is alapított. A Trianon után románná erőszakolt vidéken azonban az új gazdák megpróbálták a székely lovat (ahogyan a gazdáikat is) eltüntetni. Hogy mégis maradt néhány példány a szimbólummá nemesedett állatból, az szinte magában hordja a magyar és székely nép „egy vérből valók vagyunk” históriáját. A leleményesség, a túlélési ösztön kifogott a politikán. A legnehezebb évtizedekben is megőrizték, majd szinte a semmiből újratenyésztették a kis székely lovat. Hála Bodó Imre professzor (a híres szürkemarha-megmentő Bodó Imre professzor fia) kitartó igyekezetének.

A napokban a Pest vármegyei Pátyon, a Bellandor Lovasklub alapító-tulajdonosa, az egykori válogatott öttusázó és párbajtőrvívó Andor Ákos nagyszabású jótékonysági rendezvényt szervezett, csatlakozva Bodó Imre Mentsük meg a székely lovat! mozgalmához.

(Megkönnyeztem a fotót, amelyen a fölvezetett apró lovak megszeppenve nézik a székely himnuszt éneklő embereket.)

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.