idezojelek

Egy korszak vége

Horthy Miklóst még a győztesek sem tekintették háborús bűnösnek – csak a ránk ültetett kommunista vezetők, Rákosiék, Kádárék, Gyurcsányék, a magyarság alja.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Mirkó István

Nyolcvan esztendeje, 1944. október 15-én ért véget a negyedszázados Horthy-korszak. Az e napon történt sikertelen kiugrási kísérlet végképp megpecsételte a német hadsereg által akkor már hetedik hónapja megszállt ország sorsát. 

A lemondatott és fia elrablásával megzsarolt kormányzó helyére a németeket feltétel nélkül kiszolgáló Szálasi Ferenc, a Nyilaskeresztes Párt vezére került – a nácik azt is elérték, hogy Horthy Miklós legitimálja az ország élére állított „nemzetvezető” uralmát.

Hogy Horthy személye ma is megosztja az országot, csak azt igazolja, hogy alapos munkát végzett a négy évtizedes kommunista „történelemtanítás”. Sokan még ma is „Horthy–Szálasi-korszakként” említik a két világháború közötti éveket, összemosva a trianoni roncsországból működő államot szervező kormányzót azzal a nyilas kalandorral, aki – nem mellesleg – zavaros eszméiért éveket töltött Horthy börtö­nében. (Kis színes. Szálasi mellett ugyanekkor volt a szegedi Csillag lakója egy másik korszakos anyaszomorító, Rákosi Mátyás is – ő 1925-től 1940-ig múlatta az idejét ugyanitt, végül az 1849-ben a cári csapatok által zsákmányolt magyar honvédzászlókért cserébe engedték ki a Szovjetunióba.)

Jellemző, hogy a kormányzónak még Hitler szövetségeseként is volt mersze befogadni lengyel menekülteket, és – a német megszállásig – megakadályozta a hazai zsidóság deportálását is.

Aki kételkedne ebben, nézze meg a kenderesi Horthy-mauzóleumban A hálás magyar zsidóság feliratú koszorúszalagot! Horthy Miklóst még a győztesek sem tekintették háborús bűnösnek – csak a ránk ültetett kommunista vezetők, Rákosiék, Kádárék, Gyurcsányék, a magyarság alja.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

A csúnya beszédtől a világháborúig

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Lincshangulat Strasbourgban

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Színház, porhintés, tündérpor!

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

A halhatatlanságprojekt kulcsa Isten

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.