Luxushatás szárazságban

A városok gazdagabb negyedeiben nagyobb a biológiai sokféleség, mint a szegényebb környékeken – ezt a mintázatot a kutatók luxushatásnak nevezték el. A múlt héten megjelent tanulmány azt is megállapította, hogy ez a hatás a világ szárazabb régióiban lényegesen nagyobb.

2020. 06. 18. 14:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ nagyvárosaiban végzett 96 különböző tanulmányt felhasználó kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a jómódú környékeken nagyobb a biodiverzitás, vagyis a növények, madarak, hüllők és rovarok sokfélesége. Ugyanakkor az is feltűnő volt, hogy a különbség a szegényebb és gazdagabb negyedek között a világ szárazabb régióiban sokkal jelentősebb, míg a csapadékos vidékeken szinte eltűnik.

Az eredmények azt sejtetik, hogy a luxushatás valószínűleg a víz elérhetőségével áll összefüggésben. A száraz területeken élő vagyonos emberek többet áldoznak a kerti tavakra, medencékre vagy akár öntözésre a kertjeikben és a parkjaikban. Egy másik magyarázat lehet, hogy a jómódú környékek a száraz tájakon belül a vizesebb területekhez köthetők. A tavak, folyók és más vizes elemek közelében az ingatlanárak is magasabbak. A világ minden táján következetesen megfigyelhető luxushatásnak nevezett jelenségről szóló tanulmányt az olaszországi Torinói Egyetem, a Fokvárosi Egyetem és a dél-afrikai Witwatersrand Egyetem, valamint a magyar Ökoló­giai Kutatóközpont kutatóiból álló csoport készítette. Kutatásaik eredménye a Global Ecology & Biogeography folyóiratban jelent meg.

– Dél-Afrikában a nagy szélsőségek és a szárazság miatt különösen súlyos a luxushatásból eredő környezeti igazságtalanság. Annak megértése, hogy ezek a mintázatok miből alakulnak ki, a jövőben igazságosabb/méltányosabb városok létrehozását segíthetik elő – véli a tanulmány vezető kutatója, Batáry Péter. Az Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadójától megtudtuk, hogy a publikációnak nem volt része hazai város. Ilyen irányú kutatások elsősorban Észak-Amerikából származnak. Európából (Németország, Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország) mindössze hat esettanulmányt tudtak bevonni elemzéseikbe. Azaz Budapesten, illetve hazánkban még nem folyt ilyen jellegű vizsgálat. Ettől függetlenül jelen lehet a luxushatás.

Felvetődik, hogy a különbséget az eltérő vízzel való ellátottság mellett magyarázhatja, hogy a gazdagabbaknak fontosabb a környezet és természet védelme, mint a szegényebb (szárazabb) régiókban élőknek. Batáry Péter szerint a fejlődő világ szegénynegyedeiben az emberek valószínűleg a mindennapi túlélésért küzdenek, és inkább az anyagi helyzetük a limitáló tényező. Amíg nincs mit enni és nincs fedél a fejük felett, addig nehéz bárkit meggyőzni arról, hogy bármit is tegyen a természetért. Azaz itt egy komplex szocioökológiai problémáról van szó, amely már messze túlmutat a vizsgálaton. Ugyanígy ezen régiók gazdagabb negyedeiben a parkok, villák és körbekerített lakóparkok zöldebbé tételén és gondozásán valószínűleg sokszor nem a módosabb emberek dolgoznak közvetlenül, még ha több idejük is lenne erre.

A legtöbb urbanizációs ökológiai vizsgálatban a városi környezet élővilágát a környező természetes területekhez viszonyítják. Abban nyilván a legtöbb ökológus és természetvédelmi szakember egyetért, hogy a szárazabb élőhelyekhez alkalmazkodott, azaz ebből a szempontból sokszor specialista élőlények magasabb természeti értéket képviselnek, mint az épített környezet akár szó szerint zöldebb, öntözött, gondozott területein előfordulók. Igaz ez még akkor is, ha ez utób­biakban akár több növény- vagy állatfaj jelenléte lenne kimutatható. Ha a városi környezet szegény- és gazdagnegyedeit vetjük össze, akkor jó eséllyel az utóbbiak javára billen a mérleg, hiszen egy dél-afrikai slumban vagy dél-amerikai favelában hiába keresnénk az élővilág számára némi esélyt nyújtó parkokat vagy kiskerteket. – A kutatásunk arra is rávilágított, hogy a száraz régió locsolt, esetleg medencézett területein a magasabb diverzitás a nem őshonos fajok nagyobb arányával járhat együtt. Erre vonatko­zóan azonban csak nagyon kevés tanulmányt találtunk, így nagy szükség van további ilyen irányú kutatásokra – tájékoztatott Batáry Péter.

A szerzők azt remélik, hogy az eredmények előmozdítják a városi területek igazságosabb kezelését, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a városi biodiverzitás előnyei mindenkinek elérhetők legyenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.