A nemzetközi sajtót „terrorizáló” magyar diákok

2002. 02. 02. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

George W. Bush
az Egyesült Államok elnöke
Tisztelt Elnök Úr!
Az egész világ láthatta, hogy 2002. január 26-án a hóna alatt Bernard Goldberg most megjelent könyvével, az Elfogultság – egy CBS-munkatárs feltárja, hogy a média miként torzítja a híreket című könyvével sétált úgy, hogy a BIAS (elfogultság, részrehajlás) szó provokatívan látható legyen. Igazán örülök, hogy éppen azzal a kötettel mutatkozott, amelyről a Magyar Nemzet január 19-i számában megjelent, a magyar diákokból álló Kontroll Csoporttal és a felmérésük miatt állítólag megrémült külföldi tudósítókkal foglalkozó cikk indul és ér véget. Ugyanakkor meglehetősen kihívó magatartásával vélhetőleg megrettentette hazája televíziós hálózatainak újságíróit is, hiszen legitimizálta Goldberg állításait. A „megfélemlített” liberális újságírók most kihez fordulhatnak menedékért, hiszen Ön fölött nincs földi hatalom?
*
Eötvös Pál
elnök
NÉPSZABADSÁG
Lapja január 23-i számában az jelent meg, hogy „A lavinát elindító Kontroll Csoport nevű szerveződés szóvivője cáfolta, hogy együttműködnének Lovas Istvánnal, akitől – meg nem erősített információnk szerint – az ominózus tanulmány a Magyar Nemzethez érkezett”. Ugyanabban a számukban Horváth Rékát idézik, aki szerint nem igaz, hogy csoportjának köze lenne „a radikális jobboldali újságíróhoz, Lovas Istvánhoz”.
Felüdülés számomra, hogy a lapjában velem kapcsolatosan egyhangú rendszerességgel megjelenő gyanúsítgatások és hazudozások közül egyet másnapi, január 24-i számukban helyesbítettek. Kár, hogy ezt nem tették január 26-i számukban is, amikor január 25-én azt írták, „a Miniszterelnöki Hivatal volt tanácsadója” vagyok. Mivel Önök szeretnek feltételezni és „gyanítani”, hadd „gyanítsam”, Önök a rám vonatkozó jelzőket Horváth Réka szájába csempészték. Hadd idézzék Önöket a külföldi tudósítók. Mint tette azt másnap a Szabad Európa/Szabadság Rádió.
*
Reinhold Vetter
Handelsblatt
Németország
Lapja január 18-i számában azt írta, hogy a Magyar Nemzetben egy „anonim kontrollcsoport” értékelte a Budapesten dolgozó külföldi tudósítók munkáját. Ön hazudik. A csoportnak neve van. A Kontroll Csoport már az ötödik elemzést közölte a Magyar Nemzetben. Szóvivője nyilatkozatát – hála a Vasárnapi Újságnak – másfél millió ember hallotta. Kivéve az Ön informátorai. Hazugságával annyira megzavarta a Magyar Távirati Irodát is, hogy az visszafordította magyarra az Ön terminológiáját „ellenőrző csoport” kifejezéssel.
A jövőben igyekezzék betartani az újságírás legelemibb szabályait.
*
Eugen Pogany-Falkenhausen
DIE PRESSE
Ausztria
A Népszabadság január 22-i számában úgy reagált a Kontroll Csoport elemzésére, hogy „Az újságíró úgy véli: az igazságot akkor is meg kell írni, ha az egyeseknek nem tetszik”. 2000. június 6-án Magyarország: a szélsőjobb visszaköveteli Burgenlandot címmel megjelent cikkét a Vasárnapi Újság egyetlen betelefonálójára építette. Aki – Ön szerint – azt állította, a nyugati határokat revideálni kell. A Magyar Rádió annak idején tiltakozott, hogy Ön meghamisította a betelefonáló szövegét. De még akkor is, ha egy őrült valóban ezt mondta a telefonban, érdemelne ez egy cikket a vezető konzervatív osztrák lapban? Hangsúlyozom, „ha”. Mert senki nem telefonált be ilyen szöveggel. Ön akkor is az igazságot írta?
*
Klaus Brodbeck
ZDF
Németország
Január 23-án, az Europa heute (Európa ma) című televíziós műsorában így idézte a Kontroll Csoportot: „A nevezett tudósítók a magyar ellenzék megbízásából csorbítják Magyarország tekintélyét.” Megtudhatom, ki fordította Önnek le a Magyar Nemzetben megjelent elemzést? Szolgálati titok?
*
Marzenna Guz-Vetter
Gazeta Wyborcza
Lengyelország
Az „azt feltételezik” és hasonló sejtetésekkel tűzdelt tudósításában azt írja, hogy „budapesti újságírói és diplomatakörök feltételezése szerint” én („szélsőjobboldali nézeteiről ismert” újságíró) vagyok a sugalmazója a „feketelistának”. Cikke megírásakor miért nem kérdezett meg engem erről? Első kézből cáfolhattam volna. Tudja-e egyébként azt, hogy engem Magyarországon csak az SZDSZ és annak MSZP-s szimpatizánsai tartanak szélsőjobboldalinak? Cikkét a Magyar Hírlap január 22-i száma közölte rövidítve, amelyben Adam LeBort mellesleg tévesen Adam le Bortnak nevezik. Érdektelen: Önt amúgy sem a tények érdeklik. Prekoncepciója van. Ha nem lenne, helyesbítene. De, akár kollégái, soha nem fog, bármilyen bizonyíték láttán.
*
Boris Kalnoky
DIE WELT
Németország
Lapja január 24-i számában azt tanácsolja Orbán Viktor miniszterelnöknek, rám utalva, hogy keressen magának új médiatanácsadót. Közlöm Önnel, hogy nem vagyok Orbán Viktor médiatanácsadója.
*
Matthias Rüb
FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG
Németország
Január 22-i cikkében önmagában hazug címmel (Vadászláz – Magyarország feketelistára tesz tudósítókat) ellátott cikkében a Pravda legsötétebb korszakára emlékeztetően ezt kérdezi a diákokból álló Kontroll Csoporttal kapcsolatban: „Vajon miért éppen a Magyar Nemzet teszi közzé az önzetlen ellenőrök szövegeit?” A Kontroll Csoport szóvivője ezt nyilatkozta a Magyar Nemzet január 23-i számában: „Mi minden napilapnak elküldtük a korábbi tanulmányainkat, és az első közlés jogát is felajánlottuk a Népszabadságnak.” Ezután azt is állítja, hogy „Lovas István saját Sajtóklubjában, az ATV magántelevízió csatornáján egyetértően mutatja be a Kontroll Csoport elemzését, és a combját (az MTI fordításában, míg a „térdét” a Népszabadság fordításában) csapkodva mondja: a kiegyensúlyozatlan tudósítások problémáját esetleg meg lehetne oldani »egy kis kasztrálással«”. Ön nyilván onnan kapta az említett műsor átiratát, ahonnan kollégáit informálják a magyarországi antiszemitizmusról. Igazán kár, hogy cikke megírása előtt nem ellenőrizte a tényleg elhangzottakat. Csapkodni pedig semmit nem csapkodtam. Azt is írja: „Mindez apró nyelvbotlás ahhoz képest, ahogy Lovas István egy egész oldalas cikkben – hol másutt, mint a Magyar Nemzetben – egy holland tudósítót »paranoid orvosi esetnek« titulál…” Ön ismét hazudik. Cikkemben szó szerint ez állt: „Sadée egyenesen Orbán Viktort és az Országimázs Központot teszi felelőssé a Kontroll Csoportért. Hogy miért? Mert Sadée a három között kapcsolatot feltételez. (Ezt fordított esetben a liberális oldal a konzervatívok paranoid »összeesküvés-elmélete« bizonyítékának bélyegezné. De nekik mindent szabad. A Kontroll Csoportnak viszont elemeznie sem.” Ami összeesküvési teóriáját, hogy „hol másutt, mint a Magyar Nemzetben” publikálok, hasonlóan az egész magyar jobboldalhoz: kérem, intézze el, hogy a Népszabadságban, a Magyar Hírlapban és a Népszavában is publikálhassak. Pozitív visszajelzését várom. Tudom, hogy Önnek az ideális helyzet a Horn-korszak volt, amikor még a be nem záratott ellenzéki lapokat is a kormány finanszírozta. Ha az zavarta volna, megírja. De nem tette.
*
Anneliese Rohrer
DIE PRESSE
Ausztria
Lapja január 23-i számában megjelent szerkesztőségi kommentárjában azt állítja, hogy aki nem találja elég klassznak Orbán Viktort, az Orbán feketelistájára kerül. Ön hazudik. A független diákokból álló Kontroll Csoport a Magyarországról írt tudósításokat a pozitív-negatív említések szerint mérte fel és osztályozta. (Ezt az EU-tag Olaszországban – Magyarországgal ellentétben – Berlusconi külügyminisztériumában hivatalosan megteszik). Ön kommentárja végén még meg is fenyegeti Magyarországot, amely szerint a kormány nyilván nem akarja kockáztatni az EU-csatlakozását hasonló ügyekkel. Ha Magyarország EU-csatlakozása kizárja egy civil szervezet ellenőrző funkcióját, akkor Magyarország egy olyan szervezethez csatlakozna, amelyik kizárólag Magyarországnak tagadná meg a civilizált országokban mindenhol biztosított jogokat. Ha lapjában idézné levelemet, ne tulajdonítsa azt Orbán Viktornak, aki „nyilván” a kezemet vezette.
*
Susanne Glass
DEUTSCHLANDFUNK
Németország
Január 17-i adásában elhangzott jegyzetében azt állította, hogy a Kontroll Csoport a kezem nyomát viseli. Kár, hogy nem kérdezett meg. Azt is hozzátette: az állami rádióban és az állami televízióban adásokat moderálok. Ezt illetően sem mondott igazat. Ezután feltette a kérdést: hogy van az, hogy az ATV-ben a Kontroll Csoportról szólva ennyire „beavatottnak” látszom? Kérdezhette volna, akár az Izvesztyija… A válasz egyszerű: ellentétben Önnel, aki – kollégáihoz hasonlóan – elutasítja az eredeti forrás felkutatását, a Kontroll Csoportnak mind az öt, a Magyar Nemzetben eddig megjelent felmérését olvastam, úgyszintén szóvivőjük interjúját a másfél milliós hallgatottságú Vasárnapi Újság honlapján és láttam anyagukat az euroAstra internetes honlapján.
Ön, aki – kollégáihoz hasonlóan – az afganisztáni és hasonlóan fontos világpolitikai események mellett immár másodszor is fontosnak tartotta a diákok „nevetséges” felmérésével foglalkozni, ugyanerről a témáról készített január 29-i adásában azt állította, az ATV-ben elhangzott egy külföldi tudósítóról: „A budapesti éjszakai élet ismert alakja, szexuális vonzalmai viszont tisztázatlanok.” Sajnálatos módon Ön ismét csak másodlagos forrásaira támaszkodik, akik Önt folyamatosan félretájékoztatják. Mivel azonban helyesbíteni éppen úgy nem fog, mint kollégái, az ATV pénteki Sajtóklubjának tagjai megfontolják, hogy Ön ellen is pert indítanak.
*
Andreas Oplatka
NEUE ZÜRCHER ZEITUNG
Svájc
A Kontroll Csoport-ügyről írt cikkében azt olvasható: nem teljesen érthető a külföldi tudósítók reagálása, mivel az újságíróknak, akik jogot formálnak a kritikára, az őket érő bírálat esetén nem szabadna sértődékenyeknek lenniük.
Köszönöm véleményét, mint lapjában rendszeresen megjelenő, rendkívül tisztességes, minden esetben korrekt, soha sem rosszindulatú cikkeit. Melyek a negatív jelenségekről – helyesen – negatívan számolnak be.
*
Renée Postma
NRC HANDELSBLAD
Hollandia
Ön lapja január 12-i számában ezt írta a Kontroll Csoport felméréséről: „Jobboldali körökben él az a vélemény, hogy a negatív tudósításokat a balliberális ellenzék pártszékházaiban írják, illetve rendelik meg. Ennek megfelelően a külföldi média az exkommunisták és a zsidók bérence.” Helyben vagyunk. A vád Öntől már várható volt.
*
Dr. Pósvári Sándor
euroAstra.com
Ön ezt írja: „A napokban többször és több helyről keresték az euroAstra szerkesztőségét, nyomozva a Kontroll Csoport elérhetősége után. Egyesek egészen képtelen kérdéseket fogalmaznak meg (például az euroAstra szerkesztősége magában foglalja-e a Kontroll Csoportot vagy hogy Lovas István áll-e a Kontroll Csoport »fedőnév« mögött…)”
Köszönet Önnek a tisztességes olvasóiban émelygést keltő és a KGB gyakorlatát felidéző soraiért. És köszönet, hogy a Kontroll Csoport munkájának már jó ideje helyt ad szerverén. Nem az Ön hibája, hogy a külföldi tudósítókat épp a primér információ nem érdekli.
*
Tijn Sadée
De Volkskrant
T. Uram!
Lapja január 12-i számában azt írja: a Kontroll Csoport és az imázsközpont közötti kapcsolat feltételezhető, mivel az imázsközpont a kormányzó Fidesz terméke, és a kormány közeli Magyar Nemzet egy teljes oldalt szentel ennek a cikknek.
Ön előtt tényleg nincs lehetetlen.
*
NÉPSZAVA
Belpolitikai rovatvezető
Január 28-i számukban azt írták, „Az ismert jobboldali újságíró, Lovas István tanítványai által készített értékelés ellenére Orbán Viktor ezen a héten találkozik a külföldi tudósítókkal”. Egy nappal később azt írták: a külföldi tudósítók „Lovas Istvánt, az ismert szélsőjobboldali újságírót gyanítják”.
1. Gyanítani gyaníthatnak. Ezt teszem én is a gyanakvók elmeállapotát illetően.
2. Egy nap alatt a jobboldalról a szélsőjobbra toltak. Kérem, ne okozzon gyötrelmet az elsődleges források helyett a csak Önökből táplálkozó külföldi újságírók egy részének. Egyik nap ezt, másik nap már azt a jelzőt kell írniuk rólam.
*
Paul Kreiner
DER TAGESSPIEGEL
Ön azt állítja: az ATV pénteki Sajtóklubjában azt mondtam, „a probléma – ebben az esetben egy izraeli újságíróval – meglehetősen egyszerűen megoldható: »egy kis kasztrálás, és«.” Önt beperlem a cikkében szereplő egyéb valótlan állításai miatt is.
*
Gregor Mayer
DER STANDARD
Ön másodszor ír egy piti ügyről: egy diákcsoport Önt is ért bírálatáról, míg – kollégáihoz hasonlóan – mélyen hallgat az MSZP és SZDSZ Haidernél is haideribb, idegengyűlölő kampányáról a magyar–román megállapodás kapcsán. Mely kampányról – Önt ismerve – teleírta volna lapját, ha az a jobboldalról indult volna. Ön azt írja, abból, hogy egy magántelevízióban egy kollégám Adam LeBor „magánügyeiről” beszélt, az náci módszer (véletlenül sem „kommunista”), és ebből Ön a kormány „irányváltására” következtet. Ön Magyarországon volt, amikor Soros-huszárok a Soros Alapítvány által támogatott lapban mintegy harminc lepedőoldalon magánügyeimet tárgyalták, beleértve volt feleségem válóperes iratait. Önt akkor nem izgatták a Soros-szponzorok „náci” módszerei, és ebből nem következtetett arra, mi történne, ha a másik oldal kerülne hatalomra. Ön jelzőket aggaszt emberekre, akik Öntől jobbra állnak. Mit szólna, ha Önre a jobboldali sajtó „homoszexuális, trockista” és hasonló jelzőket aggatna annyi alappal, mint ahogyan Ön nácizik?
Most, hogy eddigi cikkeinek hazugságai Orbán Viktor tegnapelőtt, Önöknél tett látogatásával már tarthatatlanná váltak, természetéhez híven lapja tegnapi, február 1-jei számában már rám keni az Önök által keltett műbotrány „kiváltását”. Tükrét vigye egy üvegeshez.
*
THE WALL STREET JOURNAL
New York/Brüsszel
Robert Wright, a Financial Times budapesti tudósítója a Budapesten megjelenő 168 Óra című hetilap január 31-i számában azt írta: „Angliában egyetlen újság sem közölne Lovas István cikkeihez hasonló írásokat.”
Kérem Önöket, hogy a lapjukban a nyolcvanas években megjelent cikkeimet az archívumukból töröljék. Emelkedjenek végre legalább a Daily Mail szintjére.
*
Runa Hellinga
A Magyarországi Nemzetközi
Sajtóegyesület elnöke,
Magyarország
Tisztelt Asszon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.