A kihagyott lehetőségek tizenhét esztendeje

Gazdag László
2007. 06. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki a felelős az ország állapotáért? Ezt a kérdést tette fel a Vasárnapi Újság június 10-i adásában Orbán Viktor. Orbán válasza egyértelmű: a politikai elit a felelős és nem a nép. Az Európai Unió 27 tagállama közül miért nálunk a legnagyobb a költségvetés hiánya, az infláció mértéke, az egy főre jutó adósságállomány, miért itt a legalacsonyabb a gazdasági növekedés üteme? Miért terebélyesedett és mélyült ilyen mértékűvé a nyomor, a roncstársadalom az előző 17 évben, ahelyett, hogy csökkent volna? Miért él 2,7 millió magyar a hivatalosan megállapított létminimum alatt? Újra a hárommillió koldus országa lettünk.
Erre a kérdésre kerestem a választ én is A Bokros-csomag mítosza – és a valóság című könyvemben (2007, Laurus Kiadó, Győr), és a válaszom is azonos Orbán Viktoréval: a politikai elit a felelős. Tehát nem a túlfogyasztó, dorbézoló nép, hanem a vezető garnitúra. Ki a felelős azért, hogy 2007-ben nem tudtunk az euróövezethez csatlakozni? – kérdezi ezt is a Fidesz vezetője, aki nemcsak kritikus volt, de önkritikus is, hiszen ő is eme elithez tartozik, akárhogy nézzük is. Természetesen Orbán Viktor a szocialista–szabad demokrata kormányzatot tekinti nagyobb mértékben felelősnek, és ebben csakis igaza lehet, hiszen ők voltak hatalmon, és nem a mostani ellenzék, 2002 óta. De konkrétan melyik kormányról is van szó? Egyáltalán nem mindegy a válasz.
Ugyanis a közvélekedéssel ellentétben nem a Medgyessy-kormány jövedelempolitikája okozta az egyensúlyi zavar újabb felerősödését, tehát nem a 2002. őszi közalkalmazotti béremelés. Ellenben ugyanennek a kormánynak a 2003. júniusi forintleértékelése már katasztrofális hatásúnak bizonyult. Ez volt a legdilettánsabb gazdaságpolitikai húzás a rendszerváltozás óta. A már a pénzstabilitás közelébe kerülő forint inflációs spirálját lendítette újra „növekedési pályára”, és ez tényleg katasztrofális hatással járt, e jelző bizony nem túlzás.
A Gyurcsány–Kóka páros ezután már csak hab a tortán, vagyis ha lehet még fokozni a gazdaságpolitika és a politika baklövéseit, akkor ez a kormány minden rosszat hozzátett ehhez, amit csak lehetett. Például az újabb értelmetlen fiskális-restrikciós, „kiigazító” csomagot. Ez ugyanúgy padlóra küldte a gazdaságot (tessék megnézni a növekedés ütemét, sereghajtók vagyunk az EU-ban!), ahogy egy évtizeddel ezelőtt a Bokros-csomag. De vajon az 1998–2002 között regnáló Fidesz-kormányt nem terheli semmi felelősség? Miért stagnált az életszínvonal 1998–2001 között, amikor a GDP négy százalék körüli stabil növekedést mutatott négy éven át? A reálbér négy év alatt mindössze 14 százalékkal nőtt, éves szinten alig több mint egy százalékkal, ami szinte érzékelhetetlen, vagyis messze elmaradt a GDP növekményétől. A gazdaság 1998–2002 között éppen kilábalóban volt a rendszerváltozás utáni összeomlásból és a Bokros-csomag által előidézett újabb recesszióból. Megfelelő jövedelempolitikával (a bérfelzárkóztatás megkezdésével) és következetes antiinflációs politikával tartós egyensúlyi növekedési pályára lehetett volna állítani a gazdaságot, de a reáljövedelmek visszafogása pont ezt a folyamatot fékezte le.
A 2002 őszétől 2003 júniusáig tartó rövid, de erőteljes növekedés felpörgette az exportot is, ami a külkereskedelmi mérleg javulását vonta maga után. Minden rendben lett volna, ha nem jön a forintleértékelés, hiszen a magyar gazdaság végre a belső fogyasztás által vezérelt, nagyon is egészséges növekedési pályára került fél évre, ami sajnos elakadt ama forintleértékelés miatt. Megjegyzés: az export vezérelte meg beruházás vezérelte növekedési pálya mítoszát felejtsük már el végre, elég kárt okozott eddig is a gazdaságnak, a társadalomnak. Ha az Orbán-kormány nem ennek a bűvöletében él és cselekszik 1998–2001 között, akkor nem itt tartanánk, nem lett volna 2002-ben kormányváltás, hadd ne soroljam.
A „Ki a felelős?” kérdésre a válasz ugyan egyértelmű, de a rendszerváltozás óta eltelt időszak valamennyi kormányát terheli kisebb-nagyobb mértékben felelősség. Az Antall-kormányt a privatizáció módjáért és az agrárszektor tönkretételéért, a Horn-kormányt a gazdaságnak súlyos károkat okozó Bokros-csomagért, az Orbán-kormányt az elmulasztott történelmi lehetőségért, a Medgyessy-kormányt a forintleértékelés által előidézett újabb egyensúlyi zavarért. És végül a Gyurcsány–Kóka-kormányt az újabb idétlen és értelmetlen „csomagért”, a reformnak csúfolt egészségügyi anarchiáért (ami könnyen az SZDSZ politikai hattyúdalának bizonyulhat), a politika szférájának lejáratásáért, a társadalmi-bizalmi tőke végső erodálásáért.
Végezetül egy gondolat: a reálbérek felzárkóztatásának nem okvetlenül a nominálbér-emelés a célravezető módja. Az infláció gyors letörésével is el lehet érni a reálbérszínvonal emelkedését. Ezt az utat járta például Margaret Thatcher kormánya Nagy-Britanniában az 1980-as években. Jó lenne ezt a példát tanulmányozni az ország következő (leendő) kormánya tagjainak. Ha már reménytelen kívánság a jelenleg regnáló kormány tagjai részéről, hogy ugyanezt megtegyék.

A szerző közgazdász, egyetemi docens

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.