Szánalmas színjáték a koalícióban

Krómer István
2007. 06. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ócska színjáték, átlátszó zsarolás. A farok bejelenti, ha így megy tovább, megfontolja, hogy a jövőben hajlandó-e csóválni a kutyát. És mégis mindenki komoly képpel latolgatja az SZDSZ sejtelmes be sem jelentését, hogy kilépnek a koalícióból, ha. És itt elég terjedelmes felsorolás következik. Nagyjában-egészében a nemzet legfontosabb kérdései. Az oktatás. Az egészségügy. A nemzeti vagyongazdálkodás. Az adórendszer. „Csupán” ezeken a területeken kívánja a 2-3 százalékos párt a vezető kormányzó erőre kényszeríteni az elképzeléseit, amelyek valamelyes hasonlóságot csak az MDF-ével mutatnak; nem is csoda, miután az MDF-et az SZDSZ legeszdéeszesebb agytrösztje, a Political Capital tanácsaival hozták vissza a politikai tetszhalál állapotából. Mindent egybevetve, a demokrácia nagyobb dicsőségére, nagy jóindulattal tíz százalék akar minden fontos kérdésben diktálni a több mint kilencvennek. Nevetséges? Tragikus.
Tragikus, mert nincs rá semmi garancia, hogy a vezető kormánypárt értékén kezeli e kis színjátékot, s nem zárható ki, hogy a zsarolás eredménnyel jár. S akkor a jövőnk, az életünk végképp és alig korrigálhatóan kiszolgáltatottá válik a nemzeti akaratérvényesítés körén kívül eső gazdasági lobbiknak. Olyan biztosítótársaságnak például, amely egy árvízveszélyes tavaszon az egész Tisza-völgyben egyoldalúan felmondta az árvízkockázatot is tartalmazó ingatlanbiztosításokat. A jövőben, beláthatatlan ideig majd ilyen üzleti filozófia fogja érvényesíteni a gyógyításban a nemzeti kockázatközösséget, fog versengeni, hogy kifizethesse beteg, idős (nagy) szüleink gyógyításának költségeit. Leválthatatlanul, befolyásolhatatlanul, mivel a döntéseket a világ vezető tőzsdeindexeihez igazodva, tőlünk (több) ezer kilométerre lévő klimatizált irodákban hozzák majd meg. Ahol a lecsúszó magyar családok nyomorúsága csak annyit nyom a latban, mint a Niger-delta elégedetlenkedő négereié vagy a sportcipőt varrogató bangladesi gyermekeké. Semmit. Ezek az arctalan társaságok fognak dönteni, megéri-e buszt küldeni egy kihalófélben lévő faluba; hogy a nagyvárosokon kívül hol rentábilis a postai küldemények továbbítása. Ezek döntik majd el, mibe kerül gyermekeink egyetemi taníttatása. Ezek (a piac) diktálják a nagyvállalatok adókönnyítését és a „lakóság” ingatlanadóját, ezek határozzák meg az áramárat – függetlenül a családok lehetőségeitől. Ja kérem, a piac nem ismer szociális szempontokat, az az állam dolga, amelytől viszont adóreform keretében elvesszük maradék eszközeit is.
A tét csupán ennyi. De erről szó sem esik. Arról esik szó, hogy ha nem engednek a szocialisták, elveszítik a hatalmat. Jön Orbán Viktor. A demokrácia, a reformok és a nép ellensége, aki csodálatos módon ezekben a sorskérdésekben majdnem ugyanazt tenné, mint a kétségek gyötörte, ingadozó szocialista képviselők többsége. Ezért halálos ellenség. A szövetséges az, aki az ellenkezőjét tenné. Horn Gábor egy kivételesen őszinte pillanatában be is vallotta: szinte nincsenek kérdések, amelyben ne lennének megoldhatatlannak látszó konfliktusok a koalíciós partnerek között. Megáll az ész? Nem, ez a pártpolitikai racionalitás. Egy eszementen meghasított ország racionalitása, ahol a néhány százaléknyi gazdasági elit módszeresen egymásnak ugrasztja a nemzet döntő többségét, hogy amíg azok egymás torkát szorongatják, addig kényelmesen kivitelezhesse az egymásnak ugrasztott kilencven százalék által majd teljes egyetértésben elutasított államtalanító, bennfentes gazdasági kartellek érdekérvényesítésére alapozó koncepcióját. A 90 százalék nem szavazhat együtt, mert akkor a három százalék nem lesz hajlandó többé arra kényszeríteni a negyvenet, hogy az ő programját hajtsák végre.
„Csak állunk dermedten, mint két, pisztolyként egymásra fogott magyar.” S fennáll a veszélye, hogy a negyven engedni fog. Az SZDSZ ugyan már százszor fenyegetőzött, s mégsem szakított, de ki tudja, hátha… Ne féljetek, szocialista polgártársaim. Ne remegjen meg a kezetek, s akkor Kóka lesz, aki majd félrerántja a kormányt. Nem bolondult meg, hogy meg akarná buktatni felfedezőjét, aki a semmiből a kis befolyásos párt élére repítette. S végképp kizárható, hogy friss elnökként mindjárt parlamenten kívülre akarná kormányozni a pártját. Tudják azt is, hogy koalíció híján Demszky zsarolópotenciálja nullává válik. Az MSZP Budapesten egyszerűen leradírozhatja az SZDSZ-t a térképről. Kóka nem őrült meg. Sokkal valószínűbb, hogy ezt a kis színjátékot Gyurcsánnyal együtt tervelte ki. Játszanak a félelmeitekkel, indulataitokkal. Ne legyetek századszorra is a balekjaik. Ahhoz a tét túl nagy. A hazát akarják (ki)árultatni veletek.
S ha netán rájuk ragadna a blöff, s sarokba szorulva tényleg kilépnének, akkor sincs dráma. Antall József jól bebetonozta a kormányt. Kivel tudna az SZDSZ konstruktív bizalmatlansági indítványt összehozni? A Fidesz jelöltjét támogatnák? Vicc. Ha kilépnek, sem történik semmi. Néha az ellenzék leszavaz egy interpellációt, oszt’ jó napot. A kormány törvényjavaslatait a parlament ilyen vagy olyan többséggel elfogadja. Az MSZP manőverezési lehetőségei csak növekednének. A szolidáris biztosítás, az esélyegyenlőségre alapozott felsőoktatás, a stratégiai vagyon megőrzése kisebbségben, az SZDSZ-től megszabadulva még könnyebben is érvényesíthető. Ezeket a javaslatokat a Fidesz csak politikai öngyilkosság árán utasíthatná el. Végre nyilvánvalóvá válna, mit kíván a nemzet kilencven százaléka. S végül is ott az MDF is, amelynek propagandája a tömblogika meghaladásáról szól. De azért ne éljétek bele nagyon magatokat. Az SZDSZ mindezt igen jól tudja, s épp ezért, mondjátok derűsen, határozottan: szakíts, ha bírsz…

A szerző újságíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.