Német kapcsolat

Tetszik, nem tetszik, a német választási kampány részei leszünk, még ha nem is örvendezhetünk ennek felhőtlenül.

2013. 05. 22. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintha az állítólagos szociáldemokraták azzal akarnák belopni magukat az ottani választók szívébe, hogy saját lábúlag nagyokat rúgnak a kis távoli Magyarországba, amely nem átallott egy konzervatív társaságot kétharmaddal felruházni. A baloldali sajtóban, politikusi nyilatkozatokban se szeri, se száma a minket dorgáló kirohanásoknak – természetesen szigorúan a demokrácia védelmének ürügyén. Akinek a szemére azonban nem ereszkedett vörös köd és nem homályosítja el a látását valami végletes magyarellenes elfogultság, az tisztában van vele, hogy a leplezetlen gyűlölködésekkel saját népüknek, illetve a német kormányzóerőknek akarnak erőteljes üzeneteket leadni. Ekkora össztűz, cirkusz vár rátok is, ha begyűrűzik hozzánk ennek a szélsőséges kormányzatnak és országának a gyakorlata. Állítsátok meg a magyarokat, állítsátok meg a vele kokettáló, az emberi jogokra, demokráciatiprásra érzéketlen Angela Merkelt és társait, akkor megint rendben fognak menni a dolgok Némethonban. Mondjunk együtt nemet az antidemokratikus kicsapongásra és a lopakodó rasszizmusra! – lehetne akár transzparenseken fellógatott szlogenje a német szocdemeknek.

Az offenzíva része az a heccakció, hogy a magyar miniszterelnök szavait kiforgatva úgy állítják be, mintha a német kancellárnak szólt volna oda csípősen és nem a balos kormányfőjelöltnek. Történt ugyanis, hogy Angela Merkel egy rendezvényen az úgynevezett szocialisták és demokraták kancellárjelöltjének, Peer Steinbrücknek Magyarország elleni súlyos EU-szankciókat sürgető és kizárásunk megfontolását javasló szélsőséges szavaira úgy vágott vissza: nem kell rögtön a lovasságot küldeni.

A német kancellár azért használta éppen a lovasság szót, hogy visszautaljon Steinbrücknek arra a 2009-es diplomáciai botrányt, háborúskodást kiváltó esetére, amikor az pénzügyminiszterként a lovasság bevetésével fenyegette meg az „indiánok”-nak becsmérelt svájciakat, ha nem adják ki az általa vélelmezett német adócsalók adatait. (Hogy még további rasszista élt adjon támadásának, magát Svájcot a Burkina Fasó-i adóparadicsomhoz hasonlította.)

Orbán Viktor a rádióban a berlini belső konfliktusra úgy reflektált: „Csak hogy tisztázzuk a dolgokat, a németek már küldtek lovasságot, tankok formájában jöttek. Ne küldjenek, az a kérésünk. Nem volt jó ötlet, nem vált be.” Tehát teljesen világosan Steinbrück véresszájú felvetésére reagált, emlékeztetve a szocdem politikust Magyarország 1944. március 19-i katonai megszállására.

Na most ezt Merkel elleni felszólamlásnak, pláne lenácizásának beállítani kifejezetten valóságtól elrugaszkodott, beteges fantáziára vall. Persze ha Steinbrück úrnak burkolt Günter Grass-i exnáci vonzalmai vannak, s a történelmi párhuzammal találva érezte magát, az egész más kérdés. De ezt a problémáját inkább az őt jelölő párttal és hazája közvéleményével, választóival kell megbeszélnie. Bizton leszögezhető: az a kimondottan visszataszító médiafröcsögés, amit e tárgyban a magyarüldözésre berendezkedett német balsajtó – élén a virtigli ballib Spiegel Online-nal – előadott, nem fog a média dicső, aranyos lapjaira bevonulni.

A szomorú magyargyalázó szélbalos teuton vonulatba illik Martin Schulznak egy belga lapban megjelent provokatív nyilatkozata, miszerint Magyarországon össze akarják írni a zsidókat. A széles körű felháborodást követően azt nyilatkozta a szocialista európai parlamenti elnök, hogy az újságíró félreértette őt, amiért helyreigazítást kértek. Ám nem igazán sikerült eloszlatni a kételyeket és megnyugtatni a kedélyeket, mivel nem szándékozik elnézést kérni a súlyos, az egész nemzetet megsértő rágalomért. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Martin Schulz még talán a legszalonképesebb, viszonylag kevésbé gyűlölködő, pragmatizmusra hajló, néha konstruktív baloldali politikus az európai palettán, nem túl hízelgő az összkép. És ez még akkor is így van, ha érettségi nélkülisége nem olajozza a német szociáldemokraták szakmai felkészültségébe vetett vakhitet. Ha Herr Schulz morális és intellektuális paraméterei ilyen szinten mozognak, milyenek a többiek? Pechjükre nemcsak mi, hanem ország-világ látja gyűlölködő tájékozatlanságukat az Európai Parlamentben.

De vajon nem tévednek-e kapitálisat a németországi balos hadfiak, ha az a kényszerképzetük, hogy sokat hozhat nekik a konyhára a magyar nép és kormány állandó verbális bántalmazása? Egy látszólag távoli adalék, ami elgondolkodtató lehetne e tekintetben: az Eurovíziós dalfesztiválon egyetlen államtól kapta meg a magyar énekes, ByeAlex a maximális pontszámot – Németországtól. Márpedig a szakmai zsűrin kívül minden nemzet esetében az állampolgárok adták le szavazataikat, kit tartanak a legjobbnak. Miután a pontozás főként a nemzeti szimpátiákról, rokonságokról szólt, s csak kisebb részben a zeneszámok véleményezéséről, Magyarországról is ítéletet alkottak a német polgártársak, nem csak Márta Alex, Wéber Helga és Kővágó Dániel valóban kiváló, eredeti produkciójáról. Mindent elmond, hogy csúcspontszámunkat az ikonikus popdíva, Nena úgy konferálta föl: „Lovely Hungary”, vagyis szeretetreméltó, kedves, nagyszerű Magyarország.

Hogy ez még önmagában nem perdöntő? Akkor miként értelmezzük azt a turisztikai adatot, hogy éppen akkor lett több a hazánkban töltött német vendégéjszakák száma, amikor a legnagyobb támadások értek bennünket az ottani sajtóban? Hogy megfordult az a tíz éve tartó sajnálatos trend, amely szerint egyre csekélyebb számban látogattak hozzánk a Rajna és az Elba vidékéről a turisták, holott hosszú évek óta ők azok, akikre mint stabil bevételi forrásra a legbiztosabban számíthat a hazai idegenforgalom? Magyarán: a germán fiatalok és kevésbé ifjak nagy ívben tesznek arra, milyen ijesztő zöldségeket hazudoznak össze rólunk náluk a politikai ellenfeleink. Mi több – s ez még riasztóbb perspektíva a balliberálisok számára – éppen azért becsülnek bennünket egyre jobban és azért érdeklődnek irántunk mind több rokonszenvvel, mert annyit és igazságtalanul rágalmaznak náluk minket. A jelek szerint respektet ébresztettünk a németekben, mert álljuk és visszaverjük a folyamatosan ránk zuhogó ütéseket. Sőt, valószínűleg hasonló okok játszanak közre abban, hogy egy friss statisztika szerint más országokból is egyre több külföldi jön hazánkba pihenni.

Mindent összevetve a diagnózis nem túl szívderítő a rendületlen aknamunkát folytató európai neoliberálisok szempontjából: akaratuk ellenére inkább jót tesznek velünk, hisz rosszindulatuk bizalmat, szimpátiát kelt irányunkban a kontinensen. Ez is egyfajta országreklám, imázskampány, becsüljük meg hát a jelentőségét! A Nibelungok földje polgárainak véleményalkotásában más tényezők is közrejátszhatnak. Mégpedig az, hogy amikor mindenki az ő pénzükre aspirál, mi deklaráltan unortodox hozzáállást tanúsítunk ebben is: nem akarjuk pumpolni őket, nem akarunk tőlük koldulni, mint a hazai utódpártiak hagyományosan. Régóta hangoztatja a magyar jobbközép kabinet: nem újabb és újabb kölcsönöket, pénzbeli segítséget kérünk, hanem minél több befektetést. Mégpedig abból a fajtából, amely nem spekulálni, hazardírozni, a bőrünkön vastagodni akar, hanem a magyar munkaerő, szaktudás igénybevételével termelni. Talán nem tévedünk nagyot, ha rögzítjük: a nagy németországi multicégek, autógyárak, a működő tőke is ilyesfajta megfontolásból valósít meg mind több csúcstechnológiai fejlesztést nálunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.