Elment az utolsó szocialista miniszterelnök

Ma délután elhunyt Horn Gyula. Neve köré számos titulust, jelzőt tehetünk: ő volt a Népköztársaság utolsó külügyminisztere, akit még Helmuth Kohl is szeretett volna az Antall-kabinetben látni, ő volt a „határnyitó”, akiről utcát neveztek el Németországban.

Tompos Ádám
2013. 06. 19. 16:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétgyermekes munkáscsaládból származó Horn Gyula ugyan már 1954-ben belépett a Magyar Dolgozók Pártjába, csak két évvel későbbről számítjuk politikai pályájának indulását. Ötvenhat novemberében lépett be a karhatalmi őrszolgálatba, amit soha nem is tagadott. Azzal indokolta tettét, hogy bátyját forradalmárok ölték meg, ám több történész és közíró, köztük Pünkösti Árpád is leírta: alighanem egy szovjet teherautó gázolta halálra a filmrendező Gézát. Horn azonban kitartott igaza mellett, még ötven évvel később is úgy nyilatkozott erről a Die Weltnek, hogy a „törvényes rendet védte olyan szabadlábra került bűnözőkkel szemben, akik veszélyeztették a biztonságot”. Igen, azt a biztonságot, amely aztán harminc évig tartott, és kádári langyos vízként, gerincek millióit puhára főző gulyáságyúként ismerünk.

Horn Gyula politikai pályafutása képekben

Részvét és együttérzés – reakciók

Ennek a rendszernek aztán nemcsak közönséges fogaskereke volt, nem is az MSZMP 800 ezer bomlasztóinak egyike: volt ő attasé Szófiában, követségi titkár Belgrádban, politikai munkatárs és osztályvezető a Külügyminisztériumban. A pártállam végén lett külügyér, aki – saját állítása és a balliberális legendárium szerint – az Alois Mock osztrák kollégájával közös és ünnepélyes vasfüggönybontásával megkezdte annak a szocialista népköztársaságnak a leépítését, amelyért ő maga is fegyvert fogott. Szerepe valószínűleg szimbolikus volt csupán, egyszer, a különféle titkosított adatok feloldása után talán megtudjuk, hogy mennyire.

Mindenesetre azt, hogy miniszterelnök lehetett, két dolog tette lehetővé, ezek közül az egyik az a bizonyos szögesdrótvágás, a másik pedig az, hogy a rendszerváltásban és a privatizációban akkorát csalódott az ország, hogy abszolút többséget adtak Horn MSZP-jének. Nem a párt szlogenje – „Hogy a szakértelem kerüljön kormányra” – kapta a voksokat, hanem a háromhatvanas kenyér. Az SZDSZ-szel együtt már kétharmada is megvolt a Horn-kabinetnek, amelynek köszönhetjük a Bokros-csomagot, a csúcsra járatott spontán privatizációt, valamint azt a jellegzetes magyar balliberalizmust, amely baloldalivá tette a liberalizmust és liberálissá a baloldaliságot. (Aztán persze nem volt az sem liberális, sem baloldali.)

És mégis: mindezek ellenére Horn Gyula meg tudott maradni „a” szocialista politikusnak. Ebben csak kis szerepe van annak, hogy ő tényleg a párt embere volt – Medgyessy Péter a bankok, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon pedig a vadkeleti nagyvállalatok éléről lett a szocik kormányfője. Az sem véletlen, hogy ma a Jókai utcában terveket, tanulmányokat készítenek, hogy miként nyerhetnének újra választást a Horn Gyula-i értelemben vett kisemberpártisággal.

A válasz ennél sokkal egyszerűbb és mégis megfejthetetlenebb: Horn Gyula igazi személyiség volt. Őt a 20. század viharai valóban baloldalivá tették, nem pedig a kommunikációs szakértők elemzései győzték meg a szocdem dogmákról és harmadikutas reformkísérletekről.

Nyugodjék békében!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.