Kreatívok és kreatúrák

A nagy orbáni modellkísérlet próbája most ugyanaz, mint a pudingé: elfogyasztják-e; van-e rá társadalmi kereslet? Sokáig (négy éven át) úgy tűnt: igen.

Csontos János
2015. 01. 03. 15:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikai számvetést készíteni egy távozó esztendőről lehet értelmiségi pótcselekvés, de egy új reménység kezdete is. 2014-re visszatekinteni mégis kitüntetett aktus, mert soha nem nyert még a jobboldal egy esztendőben három nagy választást. (A baloldal sem.) Az meg alighanem világcsúcs bolygónk demokratikus fertályán, hogy egy politikai blokk zsinórban kétszer kétharmadot szerezzen a fő (parlamenti) voksolásokon.

Azt gondolná a polgár: ilyenkor huzamosabb időre lecsillapodnak az indulatok, komótos és céltudatos kormányzásba kezd a hatalmában ily módon megerősített nyugodt erő. Ehelyett külső felszíni háborgás és belső párterózió jelei mutatkoznak. Az előbbin, a permanens tüntetésesdin nincs mit csodálkozni (megígérték: „nem lesz itt nyugi”); az utóbbin, a Fidesz-repesztgető egymásnak feszülésen igen. Létezik, hogy elhitték a sikerszéria láttán: az istenadta nép immár zárójelbe tehető, s a farok csóválja a kutyát? Megirigyelve a XX. századi marakodó politikuselődöket, úgy hinnék, a hatalom tetszőlegesen aprózható, hazavihető, s immár nem az egységben van az erő? A polgárnak persze ínyére volna, ha a feszültségek mögött valóban etikai vívódások, nem pedig parciális érdekek rejtőznének. Mutatván, hogy ez a hatalom – noha messze nem tökéletes – mégiscsak erkölcsösebb, mint amit felváltott. De ez az egész így, ahogy van, mégis nehezen emészthető – s nem a zuhanó népszerűségi mutatók miatt, amelyeknek három évvel az újabb választások előtt legfeljebb szeizmográf jellegük miatt van némi jelentőségük.

A 2015-ös esztendő első hónapjai választ adnak arra: hosszú távon működőképes-e a bő öt éve bejelentett – centrális erőtérnek elkeresztelt – rendszer. Ezek ugyanis most nem centripetális, hanem centrifugális erők. A liberális írástudók már akkor sem akarták érteni, hogy nem a kádári „demokratikus centralizmus” reinkarnációjáról van szó, hanem a kormányzás és az országszervezés új, hatékonyabbnak gondolt módjáról. A nagy orbáni modellkísérlet próbája most ugyanaz, mint a pudingé: elfogyasztják-e; van-e rá társadalmi kereslet? Sokáig (négy éven át) úgy tűnt: igen. Ezt támasztotta alá a kétharmados újrázás. Mi történt október óta? Tényleg az elfuserált netadó a légy a tejben? Vagy valóban a külpolitikai ármány áldozata a legitim magyar kormányzás?

Nem hiszek a permanens nemzetközi összeesküvésekben – a nagyhatalmi érdekérvényesítésben annál inkább. Az orosz medvével többször, tartósan megjártuk már, de azért lehetnek kölcsönös érdekeink. A demokrácia a kapitalizmus politikai kivetülése, a tőkés rendszert pedig alapvetően érdekek, s csak másodsorban eszmék és értékek vezérlik. Amerika vagy az unió beszélhet tehát korrupció elleni küzdelemről, demokratikus normákról meg emberi jogokról – mégis elsősorban az érdekeiért száll síkra. Ebbe pedig belefér a Medúza tutajának sorsára hagyása a Földközi-tengeren csakúgy, mint a falépítés a mexikói határon. Ehhez képest a lépten-nyomon felmerülő aggály, hogy egy demokratikusan megválasztott kormányfőt esetleg idő előtt el szeretnének távolítani a hatalomból, valóban bagatell tétel. Mégis, 2015 Magyarországán alighanem az a fő kérdés: lehetséges-e ez; van-e erre sikeres és törvényes politikai technológia? (A nyomásgyakorlás még belefér: teher alatt nő a pálma.) A demokráciába vetett hitem (hitünk) múlhat a válaszon.

A polgár jól teszi, ha konkrét esetekben visszatér a józan észhez: valószerű-e, amit ezzel kapcsolatban (is) eléje tálalnak? A szilveszter éjszakáján is a Parlament előtt szónokló harminc tüntetőt, a Facebookon egyre-másra organizált demonstrációdömpinget talán még tudja hova tenni. Az ilyesmi még a netforradalmi időkben sem szerveződik spontán módon: agytröszt kell hozzá; pénz, paripa, fegyver. Demokráciában legitim dolog a politikába befektetni kül- és belhoni beruházóknak egyaránt. A hovatovább arcról ismerős aktorok utcai rebellióinflációja meg szükséges az eseménygeneráláshoz, a közvélemény szellemi kifárasztásához, a készséges külhoni sajtószemlékhez is. Médiakultúránk pedig olyan lett, hogy nemcsak az előzményeket tartja melegen, de a korábbi konfabulációkat is előzményként tálalja. Aki az internet bal fertályáról, a 168 Órából vagy a Népszavából tájékozódik, idővel valóban úgy hiheti: Orbán Viktor, az Európai Unió számszerűleg leglegitimebb miniszterelnöke tényleg a bukás szélén áll.

Utóbbi orgánumnak például becsületszóra el kellene hinnem, amit az óévben titokzatos (természetesen anonim) vezető fideszesekre, kormánytényezőkre hivatkozva világgá röpített: Angela Merkel februárban azért látogat Budapestre, hogy személyesen közölje Orbán Viktorral a menesztését, hacsak virtuálisan hadat nem üzen Oroszországnak. (Így aztán már nem is kell arról beszélni: hogyhogy az unióvezér kancellár asszony szóba áll a testvérpárti magyar „páriával”?) Tessék azért ezt elképzelni: kiválasztja berlini szekrényéből a kiskosztümöt, majd egy külön polcról leemel egy alkalomhoz illő selyemzsinórt. A népszavás konteó legbájosabb része, hogy Orbánnak azt is a fülébe súgják: ki lehet a kétharmados Fideszből az utódja. Erre mondta volna boldogult nagyapám: ahogy azt Móricka elképzeli. Egy lengyel kolléga meg azt álmodta: Merkel a nyáron – mintha hadikommunizmus volna – pedagógiai célzattal visszavetette a termelést a magyarországi német autógyárakkal, hogy visszaessenek az ipari mutatóink. S ezt szemlézték is! Az ostobaságnak és/vagy a rosszindulatnak nincs határa.

A Népszava szilveszteri publicisztikájában (Friss Róbert tollával) alaposan kiosztja a „demokratikus ellenzék” parlamenti pártjait, amiért nem tűnnek el önként a színről, átadván helyüket az új generációs facebookos csoportocskáknak. „Milyen baloldal az, amelynek máig nem sikerült még egy Horn Gyula tehetségű méregkeverőt sem felnevelnie?” – dörög a generációs ellenzéki forradalmat hirdető szerző; bár csúnyán kilóg a gyurcsányista lóláb: „Milyen baloldal az, amely politikailag megfojtotta a 2006-ban egyetlen pillanatra európai horizontú programot felmutató kormányfőjét, hogy aztán dj-ként végezze?” Az indulatos, ám kétségkívül üde hangvételű cikk sajátosan rímel Kövér László interjúhelyzetben előadott víziójára, miszerint bizonyos külhoni erők egy „SZDSZ-kreatúrapárt” létrehozásán fáradoznak. (Ha így van, a CCCP-s pólókból ítélve eléggé az út elején járnak.) Tény, hogy e kreativitásból a volt SZDSZ-eseket szisztematikusan kifelejtik, hajdani érdemeiket leginkább elfelejtenék – hiába sértődött ezen vérig még az óévben Kuncze Gábor. Most meg azt olvasom az ex-Szabad Európá-s Kasza László memoárjában (a 168 Óra közölt belőle szemelvényt), hogy Demszky Gábor két és fél éve éppúgy randevút kért tőle a müncheni városháza melletti szökőkútnál, mint a nosztalgikus szamizdatos időkben, amikor a Kádár-rendszer elől „rövid amerikai ösztöndíj” segítségével menekült. „2012 nyara, huszonkét évvel a rendszerváltás után. Telefon: »Szia! Demszky. Itt vagyok Münchenben, megint a szökőkútnál.« Odamentem. »Megsúgták, hogy tűnjek el, mert le akarnak tartóztatni.« A két letartóztatási fenyegetés között húsz éven át ő volt Budapest főpolgármestere. Akkor közös ellenségük, a diktátor Kádár akarta bebörtönözni, most hajdani szövetségese, Orbán” – zárja rövidre Kasza.

Láthattuk: Demszkyt azóta sem tartóztatta le senki. Azaz vagy Demszky hazudott, vagy Kasza, vagy pedig valóságnak fogadják el saját összeesküvés-elméleteiket. A közös elem: a megsúgás. Becsületszóra. Azt hiszem, 2015-ben sem fogunk unatkozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.