Miért nincs Gömbös Gyula Gimnázium?

Bőven elférne a Ságvári Endre Gimnázium és a Rajk László Szakkollégium mellett.

Veczán Zoltán
2015. 02. 23. 14:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedig a párt – a Jobbik támogatásával – csak annak a 2013-as törvénynek akar érvényt szerezni, amely szerint közintézmény nem viselheti a 20. század diktatúráit megalapozó, kiépítő vagy fenntartó vezető személyek nevét. Ságvári Endre pedig az MTA állásfoglalása szerint pont ilyen személy. A 444 drámai hangvételű, eléggé egyoldalú írásából az erőszakos kormányzati szándékkal dacoló iskolai közösség képe bontakozik ki.

Az Index is foglalkozott a témával, Je suis Ságvári címmel hozta le a történteket, idézve az intézmény egykori tanárát is, aki éles hangú levélben kelt ki a névváltoztatás ellen. Szerinte a kormány csak azért akarja átneveztetni a gimnáziumot, mert Ságvári zsidó volt. A 444 cikkének Facebook-megosztásánál látható lídben még azt is hozzátette, hogy „pedig nem sok szereplő van, akire 1944-ből büszkék lehetünk”.

A valóság ezzel szemben az, hogy Ságvári Endre kommunista mozgalmár volt – bajosan lehet csupán antifasiszta ellenállóként hivatkozni rá, lévén már 1940-ben csatlakozott az illegális kommunista párthoz, amikor a nyilasok legvadabb álmukban sem remélhették, hogy valaha kormányra kerülnek. Nagyobb probléma, hogy a kommunista hatalomátvételt követően a Rákosi-rezsim faragott az eredetileg Spitzer Endre névre hallgató fiatalemberből kommunista mártír-hőst, és ekkortól kezdve viselte a nevét számtalan közintézmény és utca az országban.

Mindennek tükrében felfoghatatlan, hogy a magát haladónak gondoló magyar baloldal miért ragaszkodik ehhez a mítoszhoz, és miért vált fontossá számára az elmúlt években Ságvári személye.

A rendszerváltás után, majd a 2010-es kormányváltást követően a leglátványosabb épületek és utak nevét megváltoztatták – vagy visszakapták régi nevüket. Mert arról sem kellene megfeledkezni, hogy az azóta regnáló kormány – amely sokszor tényleg erőből old meg szimbolikus kérdéseket – „névváltoztatás-mániája” ezúttal sok esetben csak az eredeti nevek helyreállítását jelentette. A Széll Kálmán tér például csak 1951-ben változott át Moszkva térré; nagyon bizarr, hogy Budapest akkori vezetése pont a város védelmében 1944–45-ben elesett német és magyar hadsereg tömegsírjává vált teret nevezte el szervilis módon az orosz fővárosról. A tér végül 2011-ben – a baloldali ellenzék és az ellenzéki sajtó kereszttüze ellenére – kapta vissza korábbi nevét.

Hasonló támadások indultak meg akkor is, amikor a Budapesti Corvinus Egyetem aulájából vitték arrébb Marx hatalmas bronzszobrát, elvégre mégis csak ő találta fel a kommunizmust. Az ellenzők akkor is az iskolai hagyományokra hivatkoztak, és arra apelláltak, hogy a diákok megszokták a nevet, és az életük részévé vált. Nagyon sok ember fel is ült ennek az érzelgős propagandának.

Valahol érthető is a ragaszkodása annak, aki fiatalkorát az átkosban élte le, a November 7. téren volt az első randevúja, és az Osztyapenkó-szobor igazította útba, ha Wartburgjával hazafelé döcögött a Balatonról. De lehet ezzel a nosztalgiával igazolni, hogy még 2011-ben is több mint ezer utca viselte a tömeggyilkos kommün vezetője, Kun Béla, a rettegett Lenin-fiúk vezére, Szamuely Tibor vagy az országot végigpusztító, majd megszálló Vörös Hadsereg nevét?

És ahogy ezeket a neveket sem az ott lakók vagy az ő választott képviselőik aggatták rá a helyekre, nem meglepő, hogy a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium is az Oktatási Minisztérium nyomására kapta 1956 januárjában a nevét – erről is előszeretettel feledkezik meg a sajtó, amikor most „erőszakos átnevezésekről” ír.

Amúgy volna még igény némi „erőszakos átnevezésre”, lévén Ságváriénál sokkal meredekebb nevek is túlélték az elmúlt huszonöt évet. Nem kell messzire menni a Marx-szobortól, a Budapesti Corvinus Egyetemen ugyanis szakkollégium viseli a bestiális ÁVO megalapítójának, Rajk László belügyminiszternek a nevét éppúgy, mint a magyarok tízezreivel végző málenkij robot moszkvai magyar feltalálójáét, Varga Jenőét.

Viszont ha ezek a nevek maradhatnak, ha ezek az alakok „beleférnek”, akkor miért nem lehet valahol mondjuk egy Gömbös Gyula Gimnázium? Kerülhetne az aulájába egy méretes Prónay-szobor is: miért kisebb érték az antibolsevizmus, mint az antifasizmus? A diákok biztosan hamar megszeretnék, az áldozatoknak meg már úgyis mindegy, nem?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.