A köröket, a köröket ne hagyd!

Európai szinten is egyedülálló volt, mégis elárvult a politikai mozgalom.

Lukács Csaba
2015. 06. 06. 9:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrégiben előadásra invitált egy polgári kör a Balaton mellé. Az esemény rendben lezajlott, voltak szép számmal, a végén magam is írtam a vaskos vendégkönyvbe, ahol száznál is több korábbi előadó neve sorakozott: a konzervatív-polgári értékrend fajsúlyos, jeles személyiségei. Utána vacsorára is meghívtak, ahol a kör vezetője elmondta: egyre gyakoribb, hogy megállítják az utcán, és panaszodnak neki az emberek. Üzenni akarnak általa a Fidesznek, a helyi vezetésnek és a polgári kormánynak egyaránt, hogy nem jól mennek a dolgok. Amikor elmondja nekik, hogy örömmel meghallgatja őket, de a hírvivő szerepét nem tudja vállalni, mert már rég nincs kapcsolata még a helyi Fidesszel sem, megdöbbennek. De hát ti vagytok a Fidesz, nem? – kérdezik, és láthatóan nem értik a helyzetet.

A körbe egyébként komoly emberek, igazi polgárok járnak, akiknek van ismeretekkel megalapozott véleményük fontos közéleti és szakmai kérdésekről, de erre nem kíváncsi már a politika. Konzervatív, keresztény elkötelezettségük megkérdőjelezhetetlen, és az elmúlt évek során nem változtak az éppen aktuális széljárásoknak megfelelően – ugyanezt az adott településen működő Fideszről már nem lehetne elmondani. Amikor a polgári körösöktől elbúcsúztam, a vezető halkan azt javasolta: ha van rá időm, nézzek utána, hány működő polgári kör maradt az országban. Volt időm, megtettem.

Mielőtt belemennénk a döbbenetes eredmény taglalásába, idézzük fel a mozgalom indulását! Tizenhárom év nagy idő, nem árt az emlékezetfrissítés. Orbán Viktor pártelnök rögtön a Fidesz által elveszített 2002-es országgyűlési választások után, május 7-én beszédet mondott a budapesti Dísz téren, azt fejtegetve, hogy „a haza soha nem lehet ellenzékben”, és arra kérte az embereket: a következő három hónapban hozzanak létre kis, néhány emberből álló csoportokat, baráti közösségeket. „Arra van szükség, hogy százszámra alakuljanak polgári körök és társaságok – mondta –, erőnk csak akkor valódi erő, ha képesek vagyunk megteremteni és megszervezni a polgári Magyarország nyilvánosságát.”

A konzervatív tömegmozgalom szó szerint berobbant a magyar közéletbe – év végére már 10 300 polgári kört regisztráltak. Ezek 2002 és 2006 között voltak politikai aktivitásuk csúcsán, gyakorlatilag velük sikerült újjászervezni a megroppant Fideszt. 2003-ban nagy példányszámú évkönyv jelent meg a polgári körökről Kiss Antal szerkesztésében, egy Reményik Sándor-versből vett idézetet kölcsönözve cím gyanánt („... a köröket ne hagyd”). Az 1939-ben, Gy. Gyabó Bélának írt költemény – amelynek címe Mindenki a magáét – nem hosszú, ezért érdemes egészében idézni: „A köröket, a köröket ne hagyd: / Mindenki a magáét - / El ne hagyd magad dolgát-örömét, / Kicsi virágát az egész világért. / Rajzold, rajzold buzgón és elmerülten / És rendületlenül / Rajzold, rajzold pontos köreidet - / Míg a vihar elül. / S ha halni kell: akkor is úgy találjon / A végzet: a vak katona: / Polgár- és művész-gőggel mondd neki: / A köreimet nem adom oda.”

A politikusok nem így gondolták: hagyták a mozgalmat elsorvadni. A polgári körök már az első kétharmados Fidesz-győzelmet is legyengülve érték meg, azóta alig néhány maradt életben. A civil szervezetek névjegyzéke ma már csak 124 találatot ad a polgári kör kifejezésre, és ha az embernek van türelme végigbogarászni az adatokat, kiderül, hogy közülük mindössze nyolc (!), három fővárosi és öt vidéki adott le a 2014-es esztendőre egyszerűsített beszámolót és közhasznúsági mellékletet, tehát csak ennyi tekinthető jogi értelemben működőnek. Megérdemlik, hogy leírjuk a nevüket: Budapesten a Baross Gábor-telepi Polgári Kör, a Pofosz Sashalmi Polgári Kör Kulturális Egyesület és a Rákoskerti Polgári Kör működik, vidéken pedig az ózdi székhelyű Bolyokvasvári Polgári Kör, a Hévízi Széchenyi István Polgári Kör Egyesület, a Makói Polgári Kör, a Mosoni Polgári Kör Közhasznú Egyesület és a Szeged Klebelsberg-telepi Polgári Kör Egyesület mutat életjeleket. Tavalyelőtti beszámolót hat budapesti és 22 vidéki szervezet tett le, tehát a tendencia világos: egy esztendő alatt elsorvadt a még működő körök több mint kétharmada.

Persze tudom, nem minden polgári kört jegyeztek be a bíróságon. Épp ezért megnéztem a Polgárok Házának honlapját, ahol a polgári körök fül alatt alig több mint kéttucatnyi link található. Ha ezekre rákattintunk, a leggyakoribb oldal, ami bejön, egy automatikus üzenet: a kért címen nem található weboldal. Néhány működő linket is lehet találni, de mindössze egynek volt viszonylag friss híre: az Egri Végvár Polgári Körök Egyesülete tisztelettel meghívta az olvasót a Délvidéki magyar golgota 1944-45 című vándorkiállítás megnyitójára. Több szép szimbólum egy helyen: utolsókig kitartó végváriak beszélnek a magyar golgotáról. Az sem nélkülözi az áthallásokat, hogy már az Internet Polgári Körnek sincs honlapja, vagy legalábbis a link halott.

A szomorú tendencia látszott már 2008-ban is. Makovecz Imre a Polgárok Házában (amelynek az egyik alapítója volt a neves építész) arról beszélt, hogy „annak idején Orbán Viktor azért találta ki, hogy legyenek polgári körök, hogy a kis megélhetési politikusocskákat az alapszervezetekből ki lehessen takarítani, és valóban közéleti érdeklődésű és ambíciójú emberek kerüljenek be. Én három évet adtam az életemből arra, az országot járva, hogy ezek a polgári körök létrejöjjenek. Nem biztos, hogy a politikusoknál illendő dolog, amit én most el fogok mondani: a második vonal rájött, hogy mikor kerül rá a sor, és azért megfúrták a polgári körök világát. (...) Mi azzal is szolgáltunk, hogy megcsináltuk, használhatóvá tettük ezt az épületet, ezért öröm idejönnöm, ugyanakkor nem tudom elfelejteni azt, hogy a polgári köröknek valamilyen új impulzus alapján fel kellene tudni támadni, mert sohasem volt aktuálisabb, mint most, hogy szervezetszerűen aktivizálódjon a magyar lakosság.” A polgári körök nem támadtak fel, és sajnos Makovecz Imre is elment közülünk 2011 szeptemberében.

Az emlékezet viszont megszépíti a dolgokat: a Polgárok Háza megnyitásának tizedik évfordulóján, tavaly augusztusban Kövér László, az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott: nemcsak a Fidesz politikai közösségét, hanem az egész nemzet életét is előbbre vitte a polgári körök mozgalma, mely a házelnök szerint európai szinten is egyedülálló politikai innováció volt.

„A polgári körök története mindannyiunk története, életünk egy fontos, sorsfordító állomása lett” – hangsúlyozta a zsúfolásig megtelt Polgárok Házában a politikus, kiemelve: a mozgalom legfontosabb üzenete az volt és az marad, hogy a politikában is „meg kell maradnia a léleknek: ebben az értelemben mindannyian, akik a nemzet és a szabadság ügyéért dolgozunk, polgári körösök vagyunk” – hangoztatta.

A valóság viszont az, hogy a kormányzó erőknek jelenleg nem kellenek a polgári körök. A hatalom természetrajza más: a parancsot kérdés nélkül végrehajtó katonákra van szükség, nem gondolkodó emberekre, netán polgárokra. Sokan a mozgalom révén jutottak politikai stallumokhoz, de az azóta pozícióba került emberek elsősorban a hatalom megtartására koncentrálnak (riasztóan sok helyen emellett helyzeti előnyük anyagi előnyökké konvertálására is!), így nem jut idő a közösséggel foglalkozni.

Egyszer jó volna azt is kikutatni, az elárvult egykori polgári körösök közül hányan kötöttek ki a Jobbiknál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.