Pünkösdi királyság hosszabbítással

Sokan azt hitték, hogy a sorozatos korrupciós botrányok megtörték Blattert. Mostanra kiderült: mindenki tévedett.

Földi Bence
2015. 07. 25. 13:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mostanra kiderült: mindenki tévedett. Blatter nemrég arról értekezett, hogy ő márpedig nem is mondott le, ebből pedig arra lehetett következtetni, hogy újra megméreti magát. Sőt azt is ki merte jelenteni, hogy aki őt korruptnak nevezi, az egyrészt nincs tisztában a szó jelentésével, másrészt börtönben a helye. Emellett úgy véli, hogy a mennybe fog menni – a pokolban amúgy sem hisz. Blatter sajátos érvelése szerint attól, hogy a FIFA korrupt, ő még nem az. Pedig ha az ember a legerősebb sportszervezetet vezeti – amely, ha ország lenne, a 146. volna az éves összjövedelem tekintetében –, tudnia kell a korrupciós ügyekről.

Talán az sem véletlen, hogy a május végi letartóztatásokat követően milyen úti célt választott először Sepp Blatter. A női labdarúgó-világbajnokság kanadai döntőjét kihagyta, de Oroszországba, a 2018-as vb-t rendező országba el tudott utazni. Ahogy a katari, úgy az orosz vb-rendezés elnyerése is gyanús: Vlagyimir Putyin állítólag szavazatvásárlások révén tudta behúzni a világbajnokságot, amellyel – a 2014-es szocsi téli olimpiát követően – javítaná országa és rendszere megítélését. Orbán Viktor magyar miniszterelnök mellett egyébként éppen Putyin volt az, aki gratulált Sepp Blatternek az újraválasztásához, annak ellenére, hogy a világ futballszerető közvéleménye akkorra már ellene fordult.

Egyebek közt azért is, mert a FIFA elnökének a katari rendezés kapcsán is tudnia kellett mindazokról a tényezőkről, amelyek miatt nem lett volna szabad az öbölmenti országnak adni a 2022-es világversenyt. Katarban lényegében rabszolgaként dolgoztatják a közép-ázsiai munkásokat, akik sorra hunynak el az építkezéseken: márciusban már 1200 halottról szóltak a hírek, egyes becslések szerint akár további négyezren is életüket veszíthetik.

Blatter valószínűleg rájött, hogy nem érdemes még inkább magára haragítania a világot, így végül cáfolta, hogy újra indulna az elnökségért, de a rendkívüli tisztújítás időpontját jelentősen kitolta (2016. február 20-án tudjuk meg, ki vezeti a továbbiakban a FIFA-t). Bejelentett egy reformprogramot is, amellyel a korrupció lehetőségét szorítaná vissza a szervezeten belül. Persze erre akkor nyílna nagyobb esély, ha Blatter már nem lenne a színen – erre mutatott rá az Európai Parlament is júniusban, amikor azonnali váltásra szólította fel a FIFA-t.

Ha a dátumra tekint az ember, kínjában felnevet. Miért kell ilyen sokáig húzni a tisztújítást, ha Blatter amúgy sem akar indulni? Ha hiszünk az összeesküvéselmélet-szagú forgatókönyvekben, akkor nagyon egyszerű a válasz. Februárig rengeteg idő van a Blatter hosszú – 1997 óta tartó! – regnálása során összegyűlt titkok eltüntetésére. Ehhez jól jön a meghirdetett reformprogram is, hiszen a reformok átalakításokkal és némi káosszal járnak együtt, így senkinek sem tűnik fel, ha egy-egy irat eltűnik. Februárig ráadásul van idő arra is, hogy bizonyos embereket meggyőzzenek arról, hogy a birtokukban lévő információkat a sírig őrizzék. Sőt olyan jelöltet is lehet találni, valamint megszerezni a megválasztásához szükséges támogatást, aki követné Blattert az általa megkezdett úton. Reméljük, a fentiekből sosem lesz valóság, de ha mégis, jó eséllyel úgysem tudjuk meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.