Titkos nyilvánosság

Ha valaki abba a hitbe ringatná magát, hogy Pesten megszűntek a nyilvánosházi szolgáltatások, azt ki kell ábrándítanunk.

Ugró Miklós
2015. 07. 24. 9:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rajtaütöttek a rendőrök egy masszázsszalonnak álcázott bordélyházon, tetten érték az ott „dolgozó” lányokat, és elfogták a tulajdonost is – adta hírül a Police.hu portál. Nagyon helyes! – sóhajtanak fel ilyenkor a purifikátorok, míg az örök szkeptikusok inkább az iránt érdeklődnének, hogy javultak-e akár egy jottányit is ezáltal a fővárosi közerkölcsök. Ha valaki abba a hitbe ringatná magát, hogy Budapesten – akár csak átmenetileg is – megszűntek a nyilvánosházi szolgáltatások, azt ki kell ábrándítanunk. Minden kockázat nélkül állíthatjuk ugyanis, hogy csak az adott utcában több efféle szolgáltatóüzem maradt, mint varroda, cipészműhely és könyvtár együttvéve. Nem véletlenül nevezi a nemzetközi szakirodalom fővárosunkat Közép-Európa Bangkokjának. Bangkok thai nyelven Krung Thep, vagyis az angyalok városa, következtetésképpen Bangkok Délkelet-Ázsia Los Angelese, s a végén még kiderül, hogy Los Angeles pedig az Egyesült Államok Budapestje.

De térjünk vissza eredeti tárgyunkhoz, a leleplezett és a megsaccolhatatlan számú továbbra is működő bordélyhoz, amelyeket a magyar rendőrök valami érthetetlen (vagy nagyon is érthető) oknál fogva meglehetősen komótos tempóban buktatnak le. Persze, mert azok titokban működnek – vágnánk rá naivan a kézenfekvő választ, de a titokban működő nyilvánosház csak annyira élet- és valószerű, mint a gyermeket elhülyítő iskola. Tehát hivatalosan nem létezik, csak éppen gyakori. A társadalom álszemérmes képmutatással kezeli az efféle ügyeket, ami az eufemisztikus szóhasználatban is megmutatkozik. A jelentésben is az szerepel, hogy tetten érték az ott dolgozó lányokat. Vajon mit dolgoztak? Gyémántot csiszoltak, netán vajat köpültek? Ha ilyen tevékenység közben érnek tetten valakit, az nem kerül be a bűnügyi rovatba. A hölgyek viszont, akiket tetten értek, szexuális tevékenységet folytattak, aminek az általuk űzött, elüzletiesedett változata lehet, hogy kemény meló, de mégsem keverendő össze az értékteremtő munkával. Ezeket a hölgyeket pont az különbözteti meg a dolgozó nőktől, hogy valójában nem dolgoznak.

De a társadalom valójában azt sem döntötte el, hogy erkölcsi kilengésnek vagy bűncselekménynek tekintse-e a pénzért árult szexet. A mindenkori hatalom általában üldözi, de koronként és kultúránként más okból. A kéjnőket általában azért büntetik, mert a család intézményét féltik tőlük, míg az előző rendszerben az volt a fő gond, hogy nem vettek részt a szocialista termelőmunkában. Van, ahol a kuncsaftot büntetik, mert visszaél a prostituáltak kiszolgáltatottságával, másutt elsősorban a futtatókra koncentrál a bűnüldözés. Nálunk azért főbenjáró bűn a prostitúció, mert a befolyó jövedelmekből nem fizetnek adót, sem a hölgyek, sem a stricik, de még az előkelőbb réteget képviselő bordélyház-tulajdonosok sem. Pedig ugyancsak jövedelmező tevékenységről van szó. Az árlista szerint a legolcsóbb szolgáltatás, a félórás testmasszázs 14 ezer forintba került – ebből egy közmunkás havonta négy alkalmat tudna igénybe venni. A legdrágább egyórás, fullextrás stresszoldás 24 ezret kóstált; ez sem az átlagkeresetű magyar alkalmazottakat célozta meg.

A prostitúció hívei és ellenségei abban egyetértenek, hogy ez az intézmény addig fennmarad, amíg igény van rá. Optimista vélemények szerint a szabad szerelem terjedésével, a szexuális tabuk ledöntésével ez az igény egyre kisebb lesz, s a prostitúció lassan meg is szűnik. A valóság pont az ellenkezőjét bizonyítja: a szabados szexuális légkörben felhergelt emberek egyre inkább igénylik a prostituáltak szolgáltatásait. Akik pedig a türelmi zónák kijelölésére várnak, azoknak fogytán a türelmük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.