Caligula vacsorája

„Itt most bárkiből bármi lehet, ha a hatalom úgy gondolja.”

Pápay György
2015. 08. 26. 12:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fehér Márta filozófus nyílt levelet tett közzé az Élet és Irodalom múlt heti számában, amelyben arra szólította fel a Széchenyi-díjas hazai kutatókat és egyetemi oktatókat, hogy ne vegyenek részt azon a díszvacsorán, amit Orbán Viktor miniszterelnök adna számukra. Ez önmagában még nem annyira meglepő hír; a korábbi években is voltak hasonló reprezentatív fogadások, s volt, aki politikai okokból távol maradt, bár nem verte nagy dobra. A filozófus szerint azonban a kormány az utóbbi időben rendre megsérti az egyetemi autonómiát, adminisztratív eszközökkel és forráscsökkentéssel csorbítja a tudományos kutatás szabadságát, ezért van szükség ezúttal demonstratív fellépésre a tudóstársadalom részéről.

Mindennek attól lett igazán hírértéke, amit Fehér Márta a Vasárnapi Híreknek nyilatkozott az akadémikus vacsorabojkott kapcsán. Az interjúból kiderül, a casus belli nem más, mint Mocsai Lajos volt válogatott kézilabdázó, szövetségi kapitány tavalyi rektori kinevezése a Testnevelési Egyetem élére, valamint közelmúltbeli díszdoktorrá avatása. Fehér Márta szerint ebből jól látszik, hogy „Itt most bárkiből bármi lehet, ha a hatalom úgy gondolja. Caligula, az őrült római császár is így tett, amikor szenátorrá nevezte ki a lovát, Incitatust. Ezzel azonban nemcsak a szenátori tisztséget degradálta, hanem a lovat is”. Vagyis a fő gond nem Mocsai Lajossal van, hanem a politikával és Caligulával, akarom mondani Orbán Viktorral.

Regnáló miniszterelnököket mifelénk szokás római császárokhoz hasonlítani, még ha nem is a legdicsőbb emlékezetűekhez. Ki tudná feledni, ahogy Morvai Krisztina a tőle megszokott makacs következetességgel „hibbant Néróként” emlegette Gyurcsány Ferencet? Bizonyára Fehér Márta lenne a legjobban felháborodva, hogy egy lapra kerül Morvaival, de mit tegyünk: a caligulázásból ugyanaz a politikai hisztéria hallatszik ki, mint az egyébként szintén a tudományos pályáról érkezett – jogászként többek között a családon belüli erőszakkal foglalkozó – jobbikos EP-képviselő megnyilatkozásaiból. Ez akkor válik egyértelművé, amikor az interjú készítője – egyébként indokoltan – rákérdez arra, miért nem fejti ki ellenvéleményét a professzor asszony éppen a díszvacsorán. „Bevallom, tűnődtem ezen – válaszolja Fehér Márta –, de [ ] biztos vagyok benne, hogy nem engednék elmondani. Nem adnának erre lehetőséget. Talán még le is fognának, ha megpróbálnám.”

Valahogy nem könnyű magunk elé képzelni a törékeny, idős hölgyet megfékezni igyekvő marcona biztonsági őröket (ha mégis megtesszük, könnyen a 2006-os rendőri túlkapások képei kerülnek a lelki szemeink elé – gyors időutazás Caligulától Néróig). Az efféle hiszterizálással azonban a legfőbb probléma az, hogy magáról az alapkérdésről tereli el a figyelmet. Hiszen teljesen legitim kérdésfeltevés az egyetemi szféra képviselői részéről, meddig mehet el a politika egyes szakemberek tudományos előmenetelének befolyásolása terén, egyáltalán van-e erre bármiféle jogalapja. Amennyiben ezt tapasztalják, azt valóban a nyilvánosság elé kell vinniük, hangot kell adniuk neki – lehetőleg a hozzájuk illő, racionális tónusban.

Persze ha ezt a kérdést feltesszük, akkor nem érdemes megállni a közvetlen nagypolitikai befolyásolásnál. Akkor tegyük fel azt is, milyen formában van jelen régóta a politika a hazai tudományosság „autonóm” világában, miként segíti vagy hátráltatja egyesek előmenetelét, lendít fel vagy tör derékba szakmai karriereket. Éppen a társadalomtudományok, különösen a filozófia területén találnánk érdekes példákat. Ez megérne egy hosszú és őszinte szimpóziumot, vagyis vacsora melletti beszélgetést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.