Sablonok és a valóság

A világ nem egy-, hanem sokszínű, ettől pedig – vegyük csak elő a régi liberális tanítást! – nem félni kellene, hanem szembenézni vele.

Veczán Zoltán
2015. 08. 02. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok meglepetés érheti manapság azt, akinek a világ fekete-fehér. Vegyük például azt az esetet, amikor egy német tévéműsorban a jellemzően biodíszletnek meghívott – ezúttal rostocki diákokból álló – közönség tagjainak egyike nem alá-, hanem „bekérdezett” a jelenlévő Angela Merkel kancellárnak bevándorlásügyben. A palesztin kislány saját családja példáját hozta fel arra, milyen rossz úgy élni, hogy menekültkérelmük elbírálásáig bármelyik pillanatban visszaküldhetik őket Libanonba.

Merkel reakciója a várható gyereksimogató politikai gesztusgyakorlathoz képest meglepő volt. Nem használta ki az alkalmat, hogy nagy nyilvánosság előtt demonstrálja szociális érzékenységét, helyette nyíltan megmondta a 14 éves Reem Sahwilnak, hogy rengetegen akarnak Németországba jönni, de mindenkit nem fogadhatnak be, van, akinek haza kell mennie. A lány elsírta magát, de nem vádolta a kancellárt, sőt megköszönte őszinte szavait. A Merkelt érzéketlenséggel vádoló baloldali média azonban nem hagyhatta ki a ziccert, és utánament a kislánynak, hogy – ha már magától nem mondta el – valahogy kimondassák vele, mennyire igazságtalannak érzi a jobboldali kormány gyakorlatát, hogy nem engedi őt és családját azonnal letelepedni. Reem azonban nem hozta a mindenáron beilleszkedni és németté válni akaró bevándorló elvárt karakterét, amelyből kiindulva fel lehetett volna építeni Merkelék bírálatát. Ehelyett elmondta: továbbra is Palesztinát tekinti a hazájának, nem Németországot. Mi több, a Die Welt újságírójának szemet szúrt egy 1948-as – még Izrael nélküli – Palesztinát ábrázoló térkép is a falon. Kérdésére a kislány felvilágosította, hogy ő az egész területet hívja Palesztinának, és reméli, eljön majd az idő, amikor Izrael megszűnik létezni. A riporter döbbenten válaszolta, hogy Németországban nem tűrik az antiszemitizmust, illetve hivatkozott hazája és Izrael „különleges történelmi kapcsolatára”, a kislány viszont öntudatosan annyit mondott, hogy Németországban véleményszabadság van, itt szabad ilyet mondania.

Ez minden bizonnyal sokkolta az újságírót, aki – becsületére legyen mondva – így is lehozta a történetet, de a világot egydimenziósan szemlélők most elveszíthették a lábuk alól a talajt. Hogy lehet, hogy Merkel sem hozta elég meggyőzően a rideg úriasszony karakterét, és a bevándorlócelebnek szánt kislány sem azt mondta, amit mondania kellett volna? A színek megjelenése ijesztő lehet annak, aki a világot fekete-fehérben látja. Gunyoros Index-cikket ért az a fotó, amelyen egy afroamerikai rendőr segíti orvoshoz a konföderációs zászló mellett tüntető, horogkeresztes pólós férfit – holott a rendőr pusztán a kötelességét teljesítette, és politikai nézeteitől függetlenül az embert látta a másikban. Az már meg sem jelent a magyar sajtóban, hogy egyébként feketék százai is tüntettek a konföderációs zászló létjogosultsága mellett – ez sem passzol a „hivatalos közvéleményhez”, miszerint a feketék számára ez a zászló csupán a rabszolgaság jelképe lehet. De a családtagjaik gyilkosának keresztényi szeretetből megbocsátó charlestoni fekete közösség viselkedése is érthetetlen lehet számukra, mert éles kontrasztot képez a Baltimore-ban a rendőri túlkapások ürügyén „jogos felháborodásukban” fosztogató csőcselékével. A Woman Against Feminism (Nők a feminizmus ellen) nevű, harmincezres Facebook-csoportról már ne is beszéljünk.

A világ nem egy-, hanem sokszínű, ettől pedig – vegyük csak elő a régi liberális tanítást! – nem félni kellene, hanem szembenézni vele. A politikai korrektség hívei végre megfogadhatnák a saját intelmeiteket: ideje lenne lecserélni a monokróm monitorokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.