Szelektív érzékenység

Egyeseknek a jobboldali közszereplőkkel kapcsolatot ápoló nőket nyugodtan lehet akár nőiségükben is sértegetni.

Lakner Dávid
2015. 09. 03. 16:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus végén ismét felkeresett egy menekülttábort Lévai Anikó (pardon, „Orbán Viktor felesége”), ezúttal a bicskeit. Az esetről nem volt rest beszámolni a Népszava sem, amit ekként tett meg: „Míg a kormány nagy erőkkel harsogja menekültellenességét, és egyre erőszakosabban riogat gyűlöletkampányával, addig Orbán Viktor felesége a bicskei menekülttáborba látogatott, hogy migránsgyerekeket szórakoztasson és játsszon velük egy jót. Hát nem ironikus?” A lap így tett korábban is, amikor Lévai Anikó júliusban a nagyfai ideiglenes befogadóközpontban járt, feltéve a kérdést: vajon mit szólnak mindehhez Orbánék?

Mindez nem meglepő: rendszeresen tapasztalhatjuk, hogy míg például Tarlós István minden egyes nőkkel kapcsolatos gesztusa felháborodott nyilatkozatokat ér, addig a jobboldali közszereplőkkel kapcsolatot ápoló nőket nyugodtan lehet akár nőiségükben is sértegetni, elvitatva tőlük, hogy képesek önállóan gondolkodni és cselekedni. Míg máskor azon is fel szokás háborodni, ha egy nőt egyszerűen más feleségeként, hozzátartozójaként emlegetnek, addig olyanokra ez mintha már nem lenne érvényes, akik jobboldaliakhoz kötődnek. Ők maguk talán nem is azok, nincsenek politikai nyilatkozataik, mégis azonosnak kell őket tekinteni fideszes családtagjukkal. Így járt korábban Orbán Ráhel, akit apja után újabban férje miatt szokás elővenni (rendszeresen ironizálgatva azon, hogy a saját lábán áll), de Rogán Cecília is, akinek a vétke az volt, hogy mások mellett ő is merészelte szivárványosítani a Facebook-profilképét. De mit fog ehhez szólni a férje? – kajánkodtak a hozzászólók, az indexes Szarvas pedig (aki egyébként nagy bátran a saját nevét már nem adja a véleményéhez) azt is elvitatta tőle Tumblr-oldalán, hogy érti, miről van szó. (Emellett „idióta hülye p nak” és „Cininek” nevezte, érzékeltetve azt a nőkkel szembeni hangnemet, amit egy indexes a nyilvánosságban megengedhet magának.) A Pride szervezői persze lecsaptak Rogán Cecíliára, meghívva őt férjével együtt a Pride megnyitójára. Teljesen egyértelmű, hogy politikus férje miatt tettek így, ezzel is azt sugallva: ő nem gondolkodhat egy kérdésben másként, mint Rogán Antal. Jobboldalról is kapott egyébként kritikákat hasonló logika alapján.

Ahogy megkapta nemrég Petrás Mária énekesnő is, aki a Zsidó Kulturális Fesztiválon lépett volna fel a Muzsikás együttessel, de a Népszava levelezője és az Egyenlítő blog jól leleplezte: a Kárpátia-frontember Petrás János testvére! Döbrentei Kornél író felesége! Mondjuk az előbbi még csak nem is igaz, de mégis csak gyanús, elvégre a vezetékneve ugyanaz. És ott a férje, akinek az összes mondatáért nyilván neki is felelnie kell. És akkor arról még nem is beszéltünk, amikor Lovas Zoltán újságíró a Facebook-oldalán szajhának nevezte többek között Szalay-Bobrovniczky Alexandrát, bizonyára arra is utalva: nőként csak a munkája, teljesítménye által nem juthatott volna főpolgármester-helyettesi pozícióba.

Jó lenne, ha a nyilvános elítélés akkor is olyan látványos lenne, amikor nem jobboldali közszereplőknek vannak nőellenesnek vélt megnyilvánulásaik, hanem éppen jobboldaliakhoz kötődő, politikai nyilatkozatokat gyakran nem is tevő nőket érnek ilyen támadások. Jó példa azért akad. A Nőkért Egyesület elnöke, Antoni Rita például ezt írta a Facebookon a népszavás Lévai Anikó-cikk kapcsán: „Mintha a Népszava szerzője nem is feltételezné, hogy egy nő is lehet önálló ember, saját véleménnyel-akarattal, amit keresztülvihet akkor is, ha az épp nem egyezik a férjéével.” Úgy látszik, van, akinek erre külön fel kell hívni a figyelmét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.