A kampány védelmében

Szívük szerint az amerikai demokraták támogatnák Snowdent, ám mivel az Obama-adminisztráció is sáros, nem tehetik.

Földi Bence
2015. 10. 24. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt hét kedden rendezték a demokrata elnökjelölt-aspiránsok első tévévitáját, melyet a CNN szervezett és közvetített. A vitának több érdekessége is volt, Barack Obama amerikai elnök helyettese, Joe Biden például nem vett részt rajta (sőt azóta be is jelentette, hogy mégsem száll ringbe a jelöltségért). Nem idézték meg a republikánusok népszerűségi versenyét vezető, populista Donald Trump szellemét, így nem merült fel, hogy valamelyik jelölt-jelölt falat építene a mexikói határon. Hillary Clinton e-mail-botránya viszont szóba került, de a szocialista Bernie Sanders lesöpörte a témát az asztalról azzal, hogy már mindenki torkig van vele.

Most mégsem a fentiekről lesz szó, hanem arról, hogyan viszonyult Clinton és Sanders – a demokraták népszerűségi versenyének első, illetve második helyezettje – Edward Snowdenhez. Utóbbi nevét szerte a világon ismerik: a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori alkalmazottja rengeteg olyan információt szivárogtatott ki, amelyből kiderült, hogy az Egyesült Államok jogtalanul hallgatta le saját állampolgárait. A botrány következményeként ugyan sok titkosszolga lebukott, több nagyhatalom is összetűzésbe került, ám pontosabb képet kaphattunk arról, mire képes az állambiztonság a XXI. században.

Snowden személye megosztó, tettét különbözőképpen ítélik meg a világ számos pontján. A baloldali pártok a legtöbb helyen üdvözölték a kiszivárogtatást mint a túlterjeszkedő állam csápjainak visszavagdosására tett kísérletet. Ám az amerikai baloldal másképp viszonyul a helyzethez. Az Oroszországban politikai menekültként élő Snowdenről a demokrata elnökjelölti vitán is megkérdezték a résztvevőket. Mind Clinton, mind Sanders azt mondta róla, eljárás alá kellene vetnie magát, hiszen adatokat lopott. A volt külügyminiszter szerint „rossz kezekbe kerültek” a Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok, így nem lenne szabad úgy hazaengedni, hogy nem néz szembe tetteinek következményeivel. (Snowden Twitteren reagált, szerinte Clinton hamis állításokat ismételget a tények ismerete nélkül.)

Ugyanakkor Sanders hozzátette: „Snowdennek nagyon fontos szerepe volt az amerikai közvélemény okításában.” Szerinte is megfontolandó, hogy büntetést érdemel-e az egykori NSA-alkalmazott, ám figyelembe kellene venni tevékenységének egyéb, üdvösebb következményeit is. Egyedül a vitán tét nélkül részt vevő jelöltek egyike, Lincoln Chaffee merte kijelenteni, hogy hősként hozná haza a kiszivárogtatót. Persze ez nem véletlen, hiszen Snowden miatt faramuci helyzetbe kerültek a demokraták: szívük szerint támogatnák az amerikai törvények szerint bűnt elkövetett férfit, ám mivel az Obama-adminisztráció is sáros, nem tehetik.

A bizonytalan szavazókat ugyanis meg kell fogni, az eddig borzasztó republikánus elnökjelölt-aspirásonktól pedig el tudják csalogatni őket azzal, ha a nemzetbiztonságot és a haza védelmét helyezik előtérbe. Az sem véletlen, hogy a Nobel-békedíjjal kitüntetett Obama elnök 2016-ban ismét növeli az Afganisztánban állomásozó katonák számát. Amikor átadja a Fehér Ház kulcsait – jelen állás szerint demokrata – utódjának, 5500 csíkos-csillagos küzd majd az egyre nagyobb területeket (vissza-) szerző tálibokkal. Ugyan Afganisztán a baloldalon nem meghatározó kampánytéma, az elnök bejelentése nem is jöhetett volna jobbkor, hiszen jobboldalról az Obama-adminisztráció külpolitikája rengeteg kritikát kapott. Így viszont az elnökválasztási kampányban eggyel kevesebb támadási felület marad demokrata oldalon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.