Radikális és/vagy szélsőjobboldali?

Merkel kereszténydemokrata bevándorláspolitikájában balliberális dogmatizmus érvényesül.

Löffler Tibor
2015. 10. 23. 12:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Uniót sújtó migrációs válság egyik politikai következménye az általános aggodalom a bevándorlásellenes radikális vagy szélsőjobboldali pártok előretörése miatt. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ez évi választási sikerei, azaz a rájuk voksolók számának feltűnő növekedése miatt sokan meg is kongatták a vészharangot annak ellenére, hogy radikálisnak vagy szélsőségesnek tartott jobboldali pártok radikális vagy szélsőséges jellege erősen kérdéses.

A „radikális” jelzővel az az alapvető probléma, hogy politikai identitást is kifejezhet. A márciusi ifjak tulajdonképpen radikálisok voltak 1848-ban, és nem véletlen, hogy Radical Lap néven sajtótermék is megjelent, Radical Párt elnevezéssel meg pártot is alapítottak. 1914 és 1919 között működött a Jászi Oszkár fémjelezte Polgári Radikális Párt, majd annak szellemi és politikai örököseként 1945 és 1949 között a Magyar Radikális Párt. A kettő között pedig a másik oldalon Bajcsy-Zsilinszky Endre hirdette a harmincas években a nemzeti radikalizmust. A rendszerváltás idején még nagyon liberális Fidesz azzal különböztette meg magát az SZDSZ-től, hogy ők radikális liberálisok, hogy aztán napjainkban eljussanak – szerintem – a maguk sajátos nemzeti radikalizmusához.

Jellemző, hogy az osztrák FPÖ-t manapság is szinte automatikusan nevezik szélsőjobboldalinak, amiben a szemernyi igazság legfeljebb csak annyi, hogy a Fidesz testvérpártjától, a „mérsékelt” jobboldali Néppárttól (ÖVP) jobbra állnak. Ámde emlékezzünk csak, mi is történt 2000-ben, amikor brutális támadások érték a Néppártot a „szélsőjobboldali” FPÖ-vel kötött koalíciója miatt, és az osztrák jobboldali koalíciós kormányt politikai és diplomáciai bojkottal sújtották az EU kormányai. Az igen komoly támogatottsággal rendelkező FPÖ bejelentette, hogy népszavazást kezdeményez az EU-ból való kilépésről (!), ha a legitim osztrák kormányt továbbra is meg akarják kívülről buktatni. Mire az EU Bécsbe menesztett egy háromfős delegációt – menteni a menthetőt –, amely jelentésében megállapította, hogy az FPÖ nem szélsőjobboldali, hanem csak egy radikális elemekkel rendelkező populista jobboldali párt A történtek politikai tanulsága az, hogy az EU-ban az EU értékei szerint legitim dolog radikálisnak vagy populistának lenni. Ennek ellenére a „radikális” és a „populista” jelzőt továbbra is a „szélsőjobboldali” szinonimájaként szokás használni a politikai és ideológiai ellenfelek diszkreditálására, és tehetik ezt azért, mert a baloldal és a liberálisok hosszú ideje sikerrel tematizálják a radikalizmust és a populizmust úgy, mintha populisták és radikálisok csak és kizárólag jobboldaliak lehetnének.

A valóságban viszont nagyon is van liberális és baloldali (balliberális) populizmus és radikalizmus, aminek taglalása külön cikket érdemelne, de a szabadságpárt aktuális előretörése kapcsán itt és most azt kell kiemelnem, hogy a szélsőjobboldalinak vagy radikális jobboldalinak elkönyvelt Osztrák Szabadságpárt vagy a Dán Néppárt éppen azért sikeres, mert az olyan súlyos közpolitikai kérdésben, mint a bevándorlás, a baloldal és a liberálisok régóta radikális politikát folytatnak! A radikálisan baloldali és liberális bevándorlás- és menekültpolitika lényege a korlátoknak a társadalmi következmények racionális mérlegelésétől függetlenített lebontása, úgynevezett „bevándorlótársadalmak” létrehozása, és az ezt kritizálók stigmatizálása: aki nem ért egyet a baloldal és a liberálisok radikális bevándorlás- és menekültpolitikájával, az kirekesztő, idegenellenes, xenofób, nacionalista, raszszista, fasiszta, náci, no és persze nem európai.

A valóságban azonban a balliberális radikalizmus az irracionalizmusával hajtja a vizet a „szélsőjobboldali” vagy „radikális jobboldali” pártok malmára. Azzal, hogy józan ésszel már szinte felfoghatatlan politikát eredményez, ami a migrációs válságot illetően az elmúlt fél évben látványosan társult a Faymann osztrák szociáldemokrata kancellár által képviselt tehetetlenséggel és bénultsággal. Két paradoxon ne tévesszen meg senkit. Noha Angela Merkel kereszténydemokrata (mérsékelt jobboldali), menekült- és bevándorláspolitikájában tökéletesen érvényesül a balliberális radikalizmus ideológiai dogmatizmusa és irracionalizmusa. Másrészt viszont a cseh és szlovák baloldal (Milos Zeman, Robert Fico) nemcsak arra képes, hogy szembeforduljon a balliberális radikalizmussal, hanem arra is, hogy nyíltan támogassa a jobboldali Orbán Viktor migrációs politikáját – gyakorlati és racionális megfontolásból. És a balliberális radikalizmus nem is tud mit kezdeni a V4-ek összefogásával: csak azt a lekezelő mantrát képesek ismételgetni, hogy ezek az országok szembemennek az európai értékekkel, mert elmaradottak.

Ha alaposabban megnézzük, az Osztrák Szabadságpárt és a Dán Néppárt politikájában és azon belül a bevándorláspolitikájában nincs szélsőségesnek nevezhető elem. Csak úgy lenne értelme szélsőségesnek nevezni őket, ha a baloldal és a liberálisok radikális politikáját tekintjük abszolút normálisnak. Angela Merkel éppen ilyen pozícióba lavírozta magát, de a pártján belüli lázadás a jele annak, hogy a német kereszténydemokraták körében erős az igény, hogy pártjukat ne szolgáltassák ki a balliberális ideológiai dogmáknak. Az összképet persze nagyban zavarja, hogy az európai kereszténydemokraták hangadói között vannak olyanok is, mint például Viviane Reding, akiről ha nem tudnák, hogy a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt képviselője, azt hihetnők, hogy a liberális Guy Verhofstadt elvtársa. Redingnek például sikerült lesüllyednie a balliberális megmondóemberek szintjére azzal, hogy egy Facebook-bejegyzésében azzal a radikálisan semmitmondó kijelentéssel állt elő egy hónappal ezelőtt, hogy „Nem a menekültek jelentenek veszélyt Európára, Orbán úr, hanem az ön populista kijelentései és embertelen döntései”.

Külön pikantériája van annak, ha az Osztrák Szabadságpártot és a Dán Néppártot a magyar jobboldalon tartják szélsőségesnek vagy radikálisnak. Akár közpolitikai témákat és döntéseket, akár retorikát és stílust vizsgálunk, vagy éppen az EU megítélését, a Fidesz és Orbán Viktor összességében radikálisabb, mint az osztrák és a dán párt. Ennek a kimondásával nem adjuk meg magunkat a balliberális dogmatika nagymesterének, Bauer Tamásnak (SZDSZ, DK), aki évekkel ezelőtt már leszögezte a hittételt, hogy „nem a Jobbik szélsőjobboldali, hanem a Fidesz; a Jobbik neonáci”, hanem átadjuk magunkat a tényeknek. A tényeknek, amelyek közt ott találjuk azt is, hogy Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke fogadta Soren Espersent, a Dán Néppárt képviselőjét, és a felek, rajtuk keresztül pedig a két párt mélyen egyetértett a migrációs válság értékelésében és kezelésében

A radikális és szélsőjobboldalról folytatott elvi viták része, hogy az ilyen „szalonképtelen” pártokat távol kell tartani a hatalomtól. A legfőbb gond az, hogy ezek a pártok törvényes szereplői alkotmányos és jogállami demokráciák politikai rendszereinek, demokratikus felhatalmazással kerülnek be a parlamentekbe, és nincs olyan alkotmányos és törvényi passzus, amely eltiltaná őket a kormányzástól. Hatalomra kerülésük és hatalomban maradásuk ezért politikai harc és erőviszonyok függvénye. A Dán Néppárt azért tud rendre kívülről támogatni kormányokat, mert komoly társadalmi támogatottságra tesz szert, és a kormányzó jobboldali liberális párt közös nevezőre tud jutni vele abból a célból, hogy az egyebek mellett radikálisan bevándorláspárti szociáldemokratákat kiszorítsák a hatalomból.

Ausztriában szinte tragikomikus helyzetet képes teremteni a szélsőjobboldal (FPÖ) esetleges hatalomra kerülése miatti balliberális hisztéria. Ha netán belelovallnánk magunkat ebbe, ép ésszel nem tudnánk felfogni, hogy a szociáldemokraták idén júniusban hogy léphettek koalícióra Burgenlandban a szélsőjobboldallal! Márpedig a két párt együtt kormányoz, ami a hisztéria alapján olyan, mintha az MSZP és a Jobbik kötne szövetséget megyei önkormányzatokban. 2000-ben is azért voltak abszurdak az ÖVP és az FPÖ közös kormányzása elleni tömegtüntetések és bojkottok, mert a tartományi kormányzatokban mindaddig békében s nyugalomban tudtak együttműködni a szociáldemokraták az országos politikában már leszélsőjobboldalizott vagy lenácizott szabadságpárttal. Ami ékes bizonyítéka a balliberális elvi radikalizmus radikális álszenteskedésének

A szerző politológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.