Társadalmi félrekezelés

A régi szólásokba, kifejezésekbe kódolt nemi sztereotípiákat is kiirtják a nyelvből.

Veczán Zoltán
2015. 10. 30. 10:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisgyerekeket vonhatnak felelősségre szexista szóhasználatért az iskolában – járta be a hír a brit sajtót. Egy friss ajánlás szerint a nagy-britanniai iskoláknak úgy kell küzdeniük a kirekesztés ellen, hogy szigorúan tiltaniuk kell a nemi sztereotípiák szavakba öntését. A tanár például többé nem kérhet meg „két erős fiút”, hogy vigyen ki a teremből egy asztalt, a gyerekek pedig egymásnak sem mondhatják, ha valamelyikük elszontyolodik, hogy „man up!” (kb. „embereld meg magad”), vagy hogy „a fiúk nem sírnak”. A szabályok betartatására több iskolában önkéntes nyelvi milíciákat toboroztak lányokból, akiknek az lett a dolguk, hogy a tanároknak jelentsék, ha valaki a tiltott kifejezéseket használja.

Ez a cenzúra – amelyhez ráadásul hátborzongató módon gyerekekből szerveztek besúgóhadat – a történelem legsötétebb diktatúráit idézi. Az indok természetesen egy jobb, igazságosabb társadalom víziója. Az ötletgazda a brit Fizika Intézet, amely elvileg a fizika oktatása és kutatása érdekében jött létre, és sajátos logikával futott bele a genderideológia zsákutcájába. Szerintük a férfiak és nők között fennálló jövedelmi különbségek oka ugyanis az, hogy a lányokat elijeszti az iskolai nyelvhasználat a jobban fizetett, fiús szakmákhoz kapcsolódó reáltárgyaktól. Ennek elkerülése érdekében aztán nem csak a játszótéri csúfolódás ellen kell fellépni. Az intézet Virág elvtárs módjára a „torkánál ragadja meg a kérdést”: a régi szólásokba, kifejezésekbe kódolt nemi sztereotípiákat is kiirtja a nyelvből. A terv szerint a végső csapást az ún. „genderbajnokok” adják majd; ők vezető tanárok, akik a fiúkat lányos, a lányokat pedig fiús tantárgyak felé terelgetik.

Pedig ahelyett, hogy gazdasági okokból erőnek erejével próbálnak fiúkból lányokat, lányokból meg fiúkat nevelni, talán lenne egyszerűbb és kevésbé természetellenes megoldás is. Például megemelni a béreket azokban a kulcságazatokban, ahol a nők vannak túlsúlyban, és ahol amúgy is indokolt lenne, hiszen az egészségügyi dolgozók és a tanárok alulfizetettsége a szigetországban is általános. Így senkinek sem kellene meghasonlania önmagával társadalommérnökök tervszámai kedvéért, és a lurkókra sem várna iskolafogság, ha nem jól alkalmazzák az újbeszél szavait.

Egy másik fő problémát viszont nem is érint a kutatás: egy nő akkor is kevesebbet keres, mint egy férfi, ha azonos munkakörben azonos pozíciót tölt be. A briteknél és nálunk is. Ennek egyik fő oka, hogy mindkét ország előírja a munkáltatóknak, hogy komoly juttatásokkal támogassák női alkalmazottaikat, ha azok gyermeket vállalnak. A gyes mellett a kismamák erős védelmet is élveznek, munkahelyi pozíciójuk szent és sérthetetlen, így a helyükre egy-két évre nem könnyű jó munkaerőt találni. Ha meg visszajönnek dolgozni, és a gyerek megbetegszik, akkor ők is otthon maradhatnak vele, újfent a cég pénzén. Nincs mit csodálkozni hát, ha egy munkaadó inkább egy halálig terhelhető férfit vesz fel, vagy kevesebb pénzért alkalmazza a nőt, mert számol a pluszveszteségekkel. A vállalat profitból él, a gyermekáldás pedig – ami neki csak kiadás és probléma – a társadalom javát szolgálja, nem az övét. Épp ezért az állam dolga lenne átvállalni annyit a pluszterhekből, hogy a cégnek ne kerüljön többe egy női, mint egy férfi munkavállaló. Akkor tényleg csak az egyéni kiválóság döntene mind a felvételben, mind a bérezésben. És meggyőződésem: ha ez és a társadalmilag kiemelten fontos – jellemzően női – munkát végzők bérrendezése megtörténne, jóval többet lendítene az egyenlő fizetések ügyén, mint minden kvóta, ombudsman és cenzor együttvéve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.