A sámándob és a banditák

A milánói expóra épült magyar pavilon, az Életkert elkészültét a kezdetektől botrányok övezték.

Ficsor Benedek
2015. 11. 10. 16:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szőcs Géza, a milánói világkiállítás magyar pavilonjáért felelős kormánybiztos múlt kedden kemény hangvételű cikkben támadta meg az Index hírportált és a teljes hazai újságírószakmát. A Mandineren megjelent írásában a kollektív bűnösség rossz emlékű fogalmi keretébe illesztve médiabanditizmust kiáltott, és szorgalmazta, vezessék be újra a szemet szemért elvét, amelyet ő a 100 milliót a 100 millióért elvére fordított le.

A milánói expóra épült, sámándob becenéven ismert magyar pavilon, az Életkert elkészültét a kezdetektől botrányok övezték. A május 1-jétől október 31-ig működő mobil intézmény ráadásul 5,2 milliárd forint közpénzt emésztett fel. Ekkora tétel esetében – főleg ha nem szem előtt, hanem az országhatárokon túl és kevéssé indokolt módon költik el – természetes a fokozott figyelem és a kérdések sorát felvető kritikai attitűd. Szőcs Gézát azonban ez láthatóan zavarja, sőt arra ösztönzi, hogy szankciókat követeljen az újságíró-bűnözőkkel szemben. Hiszen „ahol nincs becsületes, professzionális, megbízható sajtó, ott bármi előfordulhat”.

Ebben igaza van, ám éppen az ő kormánybiztosi működése bizonyítja, hogy ott is bármi előfordulhat, ahol a sajtó tisztességesen végzi a munkáját, és kérdez. Akár még az is, hogy adekvát válaszok helyett üres és értelmezhetetlen vádaskodásban van részünk. Holott építészeti, esztétikai vagy akár pénzügyi kérdésekről is beszélhetnénk a magyar pavilon kapcsán, hiszen a sámándob sikerületlen pályafutása számos problémát felvet. Szőcs Gézáról azonban úgy pattannak le a kérdések, mint cserebogár a szélvédőről. Így pedig nem könnyű érdemi párbeszédet folytatni.

Az Index a projekt kezdete óta bírálja a magyar pavilon működését. Október 28-án megjelent cikkében Földes András állami milliók eltüntetéséről ír, öt „innovatív módot” felsorolva a közpénz felszívódására. Szőcs Géza ezen az ötösön kapta föl a vizet, és ragadtatta magát teljes körű médiakritikára. Mint írta, a magyar társadalom a rendszerváltás után kiszolgáltatottá vált a médiabűnözőknek, akik „igazságok helyett műigazságokkal táplálták” az embereket, vitaminok helyett mérgeket adtak nekik, valóságosság helyett pedig „hazugságosságot” terjesztettek. A kormánybiztos megoldási javaslattal is előállt, hogyan szabjunk gátat az újságíró-bűnözésnek. A sajtó hitelét szerinte törvényi eszközökkel kell helyreállítani: ha valaki 100 milliós lopással vádol egy szerencsétlen állami hivatalnokot, állítását gyorsított eljárásban kell bizonyítania. Ha nem sikerül, kártérítésként fizesse meg a 100 milliót. Hiszen ekkora kárt okozott.

Az Index vagy Földes András szellemisége, hozzáállása másodlagos. Kifiguráztak, kritizáltak és kérdeztek. Cinikusan, talán bicskanyitogató stílusban, de ettől még a kérdés kérdés marad, amire a megfelelő válasz aligha a 100 milliós kártérítést kilátásba helyező fenyegetés és egy teljes szakma kriminalizálása. Szerencsésebb lett volna, ha Szőcs Géza a magyar pavilon hazaszállítása körüli anomáliákra koncentrál. Az eredeti tervek szerint ugyanis a Milánóból hazahozott Életkertet Szombathelyen építették volna újra, hogy egészségcentrumot nyissanak benne. Kiderült azonban, hogy a helyi járási hivataltól nem kapták meg még a telekalakítási engedélyt sem, vagyis hiába bontják le a pavilont kint, itthon jó ideig még az előkészületekhez sem láthatnak hozzá. Ráadásul a döntés ellen a kormánybiztos nem is fellebbezett. Pedig a pavilon utóhasznosítására 650 millió forintot már elkülönítettek a jövő évi költségvetésben.

Ezt a 650 milliót vajon kin hajtaná be a dühös kormánybiztos?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.